Krimi

Fælde med levende duer beslaglagt på gods

Dansk Ornitologisk Forening opfordrer til, at man kontakter politiet, hvis man støder på fuglefælder i den danske natur.

En skytte tilknyttet Svenstrup Gods i Køge Kommune er blevet politianmeldt for at have opsat en ulovlig rovfuglefælde.

Politiet beslaglagde mandag formiddag fælden i en af godsets skove. Det fortæller Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF), til TV 2:

 - Vi støder på ulovlige fælder hvert år, men det her er helt klart en af de grovere overtrædelser. Selve fælden - med levende duer som lokkemad - er dybt ulovlig, og det, at de forsøger at fange rovfugle, er ulovligt. Det er simpelthen noget forbandet svineri.

Godsejer: - Helt uacceptabelt

Godsejer Christian Wedell-Neergaard, som er tidligere finans- og miljøordfører for Det Konservative Folkeparti, bekræfter over for TV 2, at sagen er blevet politianmeldt.

- Det er helt uacceptabelt. Vi accepterer ikke ulovligheder på Svenstrup Gods, og er derfor glade for, at sagen nu er blevet politianmeldt, siger Christian Wedell-Neergaard.

Om politianmeldelsen får konsekvenser for skytten på godset, ønsker Christian Wedell-Neergaard ikke at kommentere.

- Jeg vil ikke drøfte personalesager i offentligheden så længe, der pågår en politiundersøgelse, siger godsejeren, som desuden afviser, at han kendte til de ulovlige fuglefælder.

Rovfugle ses som en trussel

Knud Flensted fra DOF fortæller, at Svenstrup Gods råder over et kæmpe område, hvor der udsættes fasaner til jagt, som begynder den 1. oktober. Den beslaglagte fælde skulle ifølge Knud Flensted bruges til at få ram på rovfugle, der kan være en trussel for godsets fasaner.

- Vi frygter, at der er opsat flere fælder på godsets store areal. Det ville de selvfølgelig ikke fortælle om, men om ikke andet må vi håbe, at den her sag fører til, at de gemmer de andre fælder væk, hvis der er flere derude, siger Knud Flensted og kommer med en opfordring til danskerne:

- Hvis man ser fælder i naturen, der kunne være beregnet til rovfugle, skal man omgående kontakte Dansk Ornitologisk Forening eller politiet.

Håber ikke, han slipper med en bøde

Knud Flensted håber ikke, at skytten på Svenstrup Gods slipper med en bøde for den ulovlige fælde.

- Jeg håber da, at han mister sig jagttegn. Det vil være meget alvorligt for ham, når han er tilknyttet Svenstrup Gods som skytte. Som at miste sit kørekort, hvis man er buschauffør. Den her lovovertrædelse er så grov, at den kræver en hård straf.

- Når man går målrettet efter en af vores mest sjældne, fredede rovfugle - duehøgen - er det meget alvorligt. Der er højest 300 par i hele landet og kun to par i lokalområdet omkring godset.

Flere sager om forgiftede rovfugle

Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter overfor TV 2, at man har beslaglagt en form for fælde, der nu skal indgå som bevisførelse i sagen. Politiet vil dog ikke bekræfte, om skytten er blevet sigtet i sagen.

- Jeg har ikke selv set anordningen, men det er en form for bur, som godt kunne fungere som fælde, siger kommunikationsrådgiver Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi til TV 2.

Sagen fra Svenstrup Gods kommer i kølvandet på flere sager om forgiftede fugle i den danske natur.

Torsdag kom det frem, at en hel familie af den fredede, røde rovfugl glenten var slået ihjel med ulovlig gift i Midtjylland. Rovfugledrabene er sket med den forbudte sprøjtegift parathion, også kendt som bladan.