Krimi

Dansk rapgruppe i konflikt med publikum - koncert endte i slagsmål

En koncert i Odense endte fredag aften i et slagsmål og to anholdelser.

Fredag aften måtte Fyns Politi rykke ud til Musikhuset Posten i Odense, da der opstod slagsmål under en koncert med rapperen Gilli og rapgruppen Molotov Movement.

Det fortæller vagtchef ved Fyns Politi, Steen Nyland, til TV 2.

- Der opstod uoverensstemmelser mellem bandet og publikum. Det resulterede i et større slagsmål, som involverede flere personer, end vi kunne følge med til at tælle, siger han. 

Derfor har politiet heller ikke overblik over, hvor mange personer der har slået på hinanden. 

To anholdt

To personer blev anholdt og sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Deres nærmere alder og baggrund, kender vagtchefen ikke.

- De sad i detentionen i nogle timer og får nok en bøde, når sagen er gået igennem systemet, siger Steen Nyland og tilføjer, at ingen i bandet er sigtet. 

- Der sker ikke umiddelbart noget i forhold til dem. Så skal der være blevet anholdt nogle flere i løbet af weekenden, og det har jeg ikke kendskab til. 

Politiet ved endnu ikke, hvad der udløste slagsmålet, som begyndte omkring klokken 22.30. 

- Der blev uddelt nogle slag og spark, men der er sjældent nogen, der vil tale med os bagefter. Vi har kun anholdt de personer, som vi selv står og ser begå kriminalitet, siger vagtchefen. 

Umiddelbart var der intet, der tydede på, at nogen kom alvorligt til skade som følge af slagsmålet.

Artist slog gæst i ansigtet

Lederen på Spillestedet Posten, Morten Østlund, har dog flere detaljer om, hvad der formentlig startede slagsmålet.

- Under den sidste sang står Gilli og diskuterer med en af gæsterne. Herefter vælger en af de øvrige på scenen at hoppe ned og slå gæsten i ansigtet. Det gav lidt tumult, fortæller han til TV 2.

- Heldigvis har vi mange vagter på arbejde, og vi får lukket de vrede gæster ud. Der er også vagter på scenen, som får bandet væk. Så bliver lyset tændt, og koncerten er overstået.

Morten Østlund tilføjer, at politiet stod klar udenfor spillestedet – allerede inden der opstod tumult. Koncertstedet havde nemlig i forvejen besøg af urobetjente, som skulle sørge for, at alt forløb stille og roligt.

- Det sker, fordi vi føler, at der risikerer at komme publikum med lidt attitude. Publikum er primært unge og glade, men der kommer også nogle med lidt attitude. Men her kom udfordringen fra scenen. Det har vi ikke set før. Og det var helt unødvendigt, siger Morten Østlund.

Publikum kastede plastikglas mod scenen

Han fortæller, at bandet efterfølgende forklarede, at der blev kastet et plastikglas op på scenen fra publikum.

- Men det er jo harmløst. De vil gerne være nogle skrappe drenge på scenen, og så er det jo også det publikum, de henvender sig til, siger Morten Østlund.

Spilletstedet har dog ikke anmeldt artisten til politiet.

- Det kan måske lyde forkert, men det var dybet set ikke noget alvorligt, siger Morten Østlund, der dog samtidig understreger, at det er op til den person blandt publikum, som blev slået, at indgive en anmeldelse.

Vil ikke samarbejde igen

Til gengæld har Spillestedet Posten taget den konsekvens, at de ikke fremover ønsker at samarbejde med Gilli og Molotov Movement.

- Det var jo dybt uprofessionelt af dem. Uroligheder i publikum kan vi forholde os til. Men at artister er med til at skabe urolig stemning, det kan vi ikke leve med. Det kan vi ikke byde vores publikum.

Morten Østlund ved ikke præcis, hvad der er blevet sagt og råbt forud for slagsmålet. Men han mener, at artisterne angiveligt har følt sig chikaneret.

- Men vores egne vagter har også svært ved at finde hoved og hale i det. De er jo forberedt på at håndtere publikum, men de havde ikke regnet med, at angrebet kom fra scenen. Det var en overraskelse for alle.

I det hele taget mener Morten Østlund at hele optrinet gik utroligt hurtigt. Faktisk så hurtigt, at flere af gæsterne ikke nåede at opfatte, hvad der skete.

- Der var selvfølgelig folk, som gik skuffede derfra, fordi det var en kedelig slutning, men der var ingen panik på spillet stedet.

Morten Østlund har tidligere hørt forlydender om, at 30-40 personer skulle være indblandet i slagsmål. Men det billede kan han ikke selv genkende.

- Mit bud er 10-15 stykker, siger han.

Det må ikke gentage sig

Fremadrettet vil han sørge for at have en dialog med artister i samme musikgenre om, hvordan man gebærder sig på en scene.

- Men det er svært at lave retningslinjer for noget, som forhåbentlig er en engangsting. Vi vil da arbejde på, om vi kan komme det til livs. Den slags må ikke gentage sig. Men omvendt er det jo svært at vide på forhånd, siger han.

- Det er ærgerligt, at udfordringen kommer fra scenen og ikke fra publikum. Jeg kan ikke forestille mig, at det vil ske igen. Og jeg tænker heller ikke, at artisterne synes, det er særligt sjovt. Det får de i hvert fald ikke kredit for i branchen.

I løbet af natten talte med Morten Østlund med Gilli og Molotov Movements booker om sagen. Men han regner også med at tage en opfølgning i starten af den kommende uge. Én ting er dog sikker.

- Der var ingen tvivl om, at da de forlod vores spillested, var det sidste gang de besøgte os med det setup.

Har bedt artister om ikke at udtale sig

TV 2 har søndag aften været i kontakt med Mads Ebdrup, manager fra Storm Booking, som blandt andet står for bookinger af Gilli og Molotov Movement.

- Jeg var ikke selv til stede og vil ikke udtale mig. Og jeg har også bedt artisterne om ikke at udtale sig, siger han til TV 2.