Krimi

Sigtelse: Droner og infrarøde kameraer er sendt fra Danmark til Islamisk Stat

To mænd er sigtet for at have købt og sendt droner til terrororganisationen Islamisk Stat - den ene er tidligere terrordømt.

Det var med hænderne lagt i håndjern og en eskorte af flere bevæbnede betjente, en 28-årig mand fredag blev ført ind i dommervagten i Københavns Byret.

Den 28-årige har ifølge TV 2s oplysninger gennem længere tid været knyttet til et radikaliseret miljø i Danmark. Nu er han sigtet for at medvirke til forsøg på at begå terror i udlandet "ved i perioden fra 18. november 2016 i en række forretninger i København og Nordsjælland at have indkøbt dronekomponenter," læste anklager Sidsel Jessen Klixbull op fra sigtelsen.

Avancerede kameraer

Det drejer det sig blandt andet om 12 dronepropeller og 6 termiske kameraer, som ifølge anklagemyndigheden blev sendt til Tyrkiet og modtaget af en medsigtet mand. Han videregav dronekomponenterne til terrororganisationen Islamisk Stat, der skulle anvende genstandene i kamphandlinger mod deres modstandere til at begå drab og grov vold, står der videre i sigtelsen.

Den medsigtede har tidligere været forbundet med en terrorsag, hvor flere personer blev tiltalt efter den strengeste terrorlov, men kun én person blev dømt i Danmark. Han har også afsonet en længere fængselsstraf i udlandet for at have planlagt terror i Europa.

Navneforbud

Den 28-årige mand har to familiemedlemmer, som tidligere har været formodet radikaliserede og tilsluttet sig Islamisk Stat. På trods af familieforholdet og på trods af at den medsigtede tidligere er terrordømt, besluttede dommeren, at begge mænd skal beskyttes af et navneforbud.

I forhold til den medsigtede blev det begrundet med, at der er tale om en ny sigtelse, og at han befinder sig i Tyrkiet. Manden ved derfor ikke selv, at han er sigtet - hvilket kan bringe ham i fare, lød anmodningen fra henholdsvis forsvarer og anklager.

I forhold til den 28-årige blev navneforbuddet begrundet med, at familiens historik ikke skal lægges den sigtede til last. Han nægter sig skyldig i den rejste sigtelse.

Dommeren besluttede desuden, at grundlovsforhøret skulle afholdes for lukkede døre.

Fængslet i 25 dage

Efter mere end fire timer besluttede dommeren at varetægtsfængsle den 28-årige i 25 dage. 

Dommeren begrundede fængslingen med, at der er bestemte grunde til, at han vil flygte, eller at han vil påvirke efterforskningen. 

Syv betjente var til stede ved retsmødet for at holde øje med den sigtede, der var iklædt blå kasket og orange arbejdsbukser med seler. 

Den 28-årige blev anholdt torsdag sammen med en 29-årig kvinde. Kvinden blev ikke fremstillet. Anholdelsen fandt sted i boligkvarteret Hallingparken i Brøndby Strand, hvor en talstærk politistyrke rykkede ind sammen med teknikere og sprængstofhunde. Det var politiet og PET, der stod bag aktionen. Her beslaglagde politiet computere, professionelt droneudstyr og kameraer.