Krimi

Syv tilfældige er på få måneder blevet ofre for bandekrigernes skud

Politiet fortæller, at de stadigvæk er massivt til stede og gør, hvad de kan, for at borgerne kan føle sig sikre.

Natten til torsdag blev en 34-årig mand og en 28-årig svensk kvinde ramt af skud på Nørrebro i København. Kort forinden var en tredje mand blevet beskudt, da han kom ud fra en butik.

Alle tre betegnes af Københavns Politi som værende tilfældige ofre uden forbindelse til den verserende bandekonflikt.

Dermed er i alt syv tilsyneladende tilfældige personer blevet ramt af skud i København inden for mindre end to måneder.

Hertil kommer en episode, hvor en tilfældig bil blev beskudt. Og da en tilfældig knallert blev ramt, da dens fører blev beskudt. Og så er der episoden, hvor en vildfaren kugle havnede i en sofa i en tilfældig lejlighed.

Politiet er massivt til stede i den københavnske bydel, men har tidligere fortalt om den svære opgave med at beskytte befolkningen mod de skydegale bandemedlemmer.

- Det er næsten umuligt at forhindre, at to mænd sætter sig på knallert og kører af sted for at skyde på tilfældige mennesker, sagde chefpolitiinspektør Jørgen Skov fra Københavns Politi den 5. august, efter to tilfældige unge mænd var blevet ramt.

Samtidig lød det fra politiet, at især unge mænd i alderen 17-25 år er udsatte og skal passe på, hvis de færdes i de udsatte områder.

Politi: Bandekrigere vælger tid og sted

Men ved nattens skyderi var en ung kvinde som nævnt også blandt ofrene. På en pressebriefing torsdag formiddag fortalte ledende politiinspektør Poul Kjeldsen fra Københavns Politi, at advarslen stadig gælder.

- Vi ændrer sådan set ikke på den udmelding, vi har haft før. Nu kan vi se, at det både er en kvinde og en mand, der er blevet ramt, og der er ikke så meget mere at sige, end at folk skal selvfølgelig være opmærksomme, men man kan simpelthen ikke stå op imod de her personer.

- De vælger tid og sted, og det er jo noget skruppelløst, at man vælger at affyre skud, selvom der er massivt med politi i området, sagde Poul Kjeldsen.

Nattens skyderi er det første i en måned, hvor politiet har overvåget Nørrebro med fly og helikopter i aften- og nattetimerne, ligesom der er indført visitationszone.

Senest har politiet i København også fået et nyt værktøj til rådighed i form af spritnye off-road motorcykler, der skal gøre det nemmere at eftersætte gerningsmænd ved skyderierne.

- Vi er stadigvæk massivt til stede, og vi gør i hvert fald, hvad vi kan, for at borgerne kan føle sig sikre, siger Poul Kjeldsen fra Københavns Politi.

Der har i alt været 29 skudepisoder i København siden den 12. juni i år. TV 2 har herunder samlet en oversigt over episoderne, hvor tilfældige er blevet beskudt.

Skud mod tilfældige i København

  1. 4. august 2017

   En tilfældig 17-årig mand bliver om aftenen ramt af skud fra to personer på en scooter i Tingbjerg i København. Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at offeret ”helt tilfældigt var på gerningsstedet" og kalder det ”uden modstykke en kujonagtig og vanvittig handling”.

  2. 5. august 2017

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  3. 8. august 2017

   Et projektil affyret fra en pistol når helt ind i lejligheden hos en tilfældig beboer i Lundtoftegade på Nørrebro. Skuddet ramte gennem en balkon og en balkondør til lejligheden og videre ind gennem en væg, inden projektilet borede sig ind i en sofa.

  4. 9. august 2017

   En tilfældig familiebil bliver om aftenen beskudt i Mjølnerparken i København. Føreren var tilfældigvis i området på et familiebesøg og har ingen banderelationer, oplyser politiet.

  5. 10. august 2017

   Ved Præstelængen i Nordvestkvarteret bliver en 27-årig mand beskudt, da han stiger af sin knallert. En bil kommer op på siden af ham, hvorefter der bliver affyret 3-4 skud. Det er dog kun knallerten, der bliver ramt. Manden har ingen banderelationer, og politiets teori er, at han befandt sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

  6. 12. august 2017

   To personer på scooter skyder seks til otte skud mod to unge mænd foran en forretning på Nørrebrogade, tæt ved Den Røde Plads. De bliver begge ramt, og betjente må give livreddende førstehjælp til de to ofre, som er henholdsvis 23 og 24 år. Ifølge politiet er begge mænd tilfældige ofre uden tilknytning til bandemiljøet.

  7. 13. august 2017

   En 39-årig mand bliver sent om aftenen ramt af skud på Heimdalsgade på Nørrebro og bliver i efterfølgende behandlet på hospitalet for sine skader. Ifølge politiet, er der er tilsyneladende tale om en tilfældig mand.

  8. 21. september 2017

   En mand bliver beskudt på Heimdalsgade, da han kommer ud af en kiosk, men bliver ikke ramt.

   Offeret satte efterfølgende i løb mod Den Røde Plads med gerningsmanden i hælene, og her affyrer gerningsmanden flere skud, og en 34-årig mand og en 28-årig svensk kvinde bliver ramt.

   Alle tre ofre er ifølge politiet tilfældige ofre uden tilknytning til bandekonflikten.