Krimi

Tyve stjæler statue til en værdi af 100.000

Skulpturen "Pigen, der gør morgentoilette" er forsvundet fra sin vante plads. Frygten er, at den smeltes om.

En to meter høj skulptur, der siden 1976 har stået i et buskads på hjørnet af Gl. Jennumvej og Husarvej i Randers, er natten til tirsdag blevet stjålet.

Det skriver Randers Amtsavis.

Skulpturen - "Pigen, der gør morgentoilette" - er lavet af den hollandske kunstner Hans Bayen (1924-2003), og den er ikke sådan at løbe afsted med. Den er nemlig lavet af bronze og derfor meget tung.

Er meldt til politiet

Ifølge kulturdirektør i Randers Kommune Erik Mouritsen er sagen meldt til politiet, og han ærgrer sig over, at skulpturen er forsvundet.

- På den ene side gør vi meget for at få kunsten ud i det offentlige rum - på den anden side bliver dette arbejde besværliggjort af, at sponsorer tøver med at bidrage til den del af kunsten, netop fordi den risikerer at blive stjålet eller blive begået hærværk imod, siger han til amtsavisen.dk.

Bronzeskulpturer er eftertragtede for tyveknægte, da bronzen er så værdifuld i sig selv, at den kan sælges som skrot. Tyvene behøver altså ikke at løbe risikoen ved at skulle sælge et efterlyst kunstværk.

Værdi på cirka 100.000 kroner

Erik Mouritsen gør sig da heller ikke de store forhåbninger om at se skulpturen igen.

- Kunstnerisk har den nok en omsætningsværdi på cirka 100.000 kroner, men den har også en høj skrotværdi, og det er nok det, der er problemet, siger han til TV2 Østjylland.

Der står en skulptur tilsvarende den i Randers i den hollandske by Utrecht.

I Randers Kommune har man endnu ikke taget stilling til, om skulpturen skal erstattes på den ene eller den anden vis, skriver TV2 Østjylland på sin hjemmeside.