Kvindes hjemmeside hacket - pludselig var siden en falsk webshop med sko
Katja Wassini fik dårlige anmeldelser på Trustpilot, fordi hun ikke solgte sko.
Nye tal fra Rigspolitiet viser, at der det første halve år af 2017 har været en stigning i antallet af anmeldelser for databedrageri.
Databedrageri dækker blandt andet over folk, der anmelder, at de er blevet franarret deres kreditkortoplysninger, eller at deres NemID er blevet misbrugt.
Fysioterapeut-hjemmeside blev ændret til skobutik
En af dem, der er blevet ramt, er Katja Wassini. Hun havde en hjemmeside, der udbød fysioterapi, men en dag så hun, at siden var hacket, så den nu var en webshop med forskellige sko. Webshoppen var det rene svindel, hvor hackerne tjente penge på at sælge sko, der ikke eksisterede.
- Jeg var bekymret for, om min klinik blev påvirket af det og tænkte, at der kom en masse mennesker rendende, der ikke havde fået deres bestilte sko tilsendt, siger hun til TV 2.
Da det viste sig, at Katja Wassini ikke solgte sko, gav det hende dårlige anmeldelser på Trustpilot, hvilket ikke gavnede hendes klinik for fysioterapi.
Katja Wassini anmeldte hændelsen til politiet, som nu efterforsker hendes sag. Anmeldelser som Katja Wassinis har politiet oplevet mange af den seneste tid.
Det er en god forretning
Antallet af anmeldelser om databedrageri har været i kraftig vækst siden 2011, hvor tallet lød på 647 anmeldelser. I 2016 nåede det tal op på næsten 20.000 anmeldelser om databedrageri.
Ifølge Rådet for Digital Sikkerhed skyldes udviklingen, at bedragerne begår kriminalitet på nettet fremfor ude i virkeligheden, og det er der kommet en god forretning ud af.
- Det er fordi, det kan betale sig for de kriminelle bagmænd at skifte over til den her form for kriminalitet. Der er mange penge i det, og det er derfor, de gør det, siger Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed til TV 2.
Han uddyber, at der er sket en stigning i antallet af sigtelser i sager om databedrageri, mens der er et fald i stort set alle andre områder for kriminalitet.
Rigspolitiet opruster
Ved hjælp af anmeldelser fra borgerne får Rigspolitiet en række data ind om de kriminelle, og det bidrager til efterforskningen. Samtidig har Rigspolitiet fået flere ansatte i deres National Cyper Crime Center, som udelukkende beskæftiger sig med databedrageri, fortæller Henning Mortensen.
Men da de kriminelle kan sidde rundt i hele verden besværliggør det processen for politiet at fange de skyldige.
Der bliver for eksempel ikke efterladt fingeraftryk ved databedrageri, og folk kan manipulere med sporingssystemerne i deres computere.
It-ekspert i CSIS Peter Kruse mener, at denne form for databedrageri kun er begyndelsen og råder folk til at tænke sig om, når de handler på internettet.
- Man bliver nødt til at handle med de butikker, man kender til og har en tiltro til. Det her er kun toppen af isbjerget, siger han til TV 2.