Kim Wall og Peter Madsen fotograferet sammen i tårnet på Nautilus på vej ud af Københavns Havn.
Ubådssagen

Interviewet med ‘Raket’-Madsen, opgaven Kim Wall aldrig vendte hjem fra

Ubådsbygger Peter Madsen nægter sig skyldig i at have dræbt den svenske journalist Kim Wall. Dette er historien om 'Ubådssagen'.

Artiklen er opdateret med nye informationer siden første udgivelse.

Hans kedeldragt er indsmurt i blod, det samme er gulvet, hvor hun ligger. Måske sover han i et par timer, efter hun er død.

Ubådsbygger og opfinder Peter ‘Raket’ Madsen fortæller roligt og tydeligt i Københavns Byret, hvordan han husker episoden i ubåden på Øresund. Det er tirsdag den 5. september 2017, og for første gang har dommeren åbnet dørene til et grundlovsforhør i ubådssagen.

Peter Madsen husker, at han vil drukne sig selv i ubåden. Han vil dø i Nautilus. Han vil dø på havets bund.

Det er i hvert fald det, han den dag fortæller i retten.

- Jeg har det meget ubehageligt med forekomsten af lig i ubåden. Det kan jeg godt sige dig, Jakob, siger Peter Madsen til anklageren.

Men så ændrer han mening. Hun skal ikke begraves sammen med ham dernede. Det har hun ikke fortjent.

Torsdag den 10. august - næsten fire uger tidligere

De har mailet sammen, inden de mødes på Refshaleøen i København den torsdag i august. Den kvindelige, svenske journalist Kim Wall, der har hele verden som sin arbejdsplads, og raketbyggeren Peter Madsen, som drømmer om at indtage verdensrummet.

Det er noget tid siden, men så ringer hun til ham igen.

Hun skal skrive om hans raketprojekt. Det er sidste chance, ugen efter flytter hun til Kina. Hun møder ham på hans værksted på Refshaleøen. De aftaler, at hun skal med ud at sejle.

Hun har sit rødbrune hår sat op i en knold, en bluse i skrigende orange over en blomstret nederdel og hvide sko på, da hun kravler op ad trappestigen til Peter Madsens andet store projekt: Ubåden Nautilus.

Den er en af verdens største hjemmebyggede ubåde.

Ubåden og de to personer i tårnet vækker opsigt, da de stævner ud fra Københavns Havn ved 19-tiden. En sejler bemærker, at især den unge kvinde i orange ser glad og imponeret ud, mens hun og raketbyggeren småsnakkende glider ud i Øresund.

Kim Wall tager et billede med sin mobiltelefon.

Peter Madsen har sendt en sms til sin ven Christoffer Meyer og aflyst en ellers planlagt tur, de skulle have været på i ubåden dagen efter.

De afgørende timer

Hvad der præcis sker på ubåden Nautilus de næste timer, er usikkert. Det følgende er Peter Madsens egen forklaring fra det første åbne retsmøde i Københavns Byret.

Omkring klokken 22.30 stiger han, Kim Wall og Nautilus op efter et dyk. Han har instrueret hende i brugen af redningsvest, og han har forklaret hende, hvordan man færdes på ubåden.

Vandet er stille, overfladen blank. Solen er gået ned.

Lugen op til tårnet vejer omkring 70 kilo. Peter Madsen klatrer først op ad stigen og op på platformen. Han glider. Lågen smækker i og rammer hendes 56 kilo spinkle krop. Hvordan det sker, ved han ikke.

Da han åbner lugen igen, ser han hende. Hun ligger på bunden af Nautilus med et åbent sår i hovedet.

Sådan fortæller han selv om hændelserne i ubåden.

Københavns Politi tvivler på forklaringen. Peter Madsen er sigtet for overlagt drab.

Natten til fredag den 11. august: Kæresten slår alarm

Uanset hvad der er sket i ubåden, er Kim Wall er ikke vendt tilbage fra sin reportagetur med Peter Madsen torsdag aften, og klokken 02.30 melder hendes kæreste hende savnet.

To redningshelikoptere og tre skibe deltager i en redningsaktion fra Københavns Havn og ud til sejlrenden mod Bornholm.

Nautilus er forsvundet.

Hvor skal man lede? Over vand? Under vand? Lige nu ved kun Peter Madsen, hvor ubåden befinder sig.

Igen er de faktiske omstændigheder ombord på ubåden usikre, men ifølge Peter Madsens forklaring den dag i retten dør Kim Wall, kort efter hun bliver ramt af lugen.

Ubådsbyggeren hviler sig et par timer, mens hun ligger død lidt længere nede i ubåden. Han har taget endnu et dyk, og ubåden ligger på bunden af Øresund.

Siger Peter Madsen.

Han er på selvmordets rand, siger han. Han vil sænke ubåden og selv dø i den. Men så ombestemmer han sig.

Det vil være usømmeligt at lade Kim Wall ligge død i ubåden sammen med ham, tænker han. Hun fortjener en begravelse.

Han græder, da han binder en snor om hendes fødder. Strømpebukserne ryger af i forbindelse med, at han trækker hende op gennem tårnet på Nautilus, hævder han. Det samme gør hendes trusser.

Han smider hendes livløse krop over bord.

Kamp mod tiden

Ingen af Peter Madsens senere forklaringer er kendt af myndighederne, da de leder efter det forsvundne fartøj. Fredag morgen handler eftersøgningen alene om, at to personer er ombord. Peter Madsens mobiltelefon går direkte på telefonsvareren.

Omkring klokken 8.30 fredag morgen beder Forsvarets søredningstjeneste private borgere om hjælp. Alle, der har adgang til en båd med sonar, opfordres til at lede efter Nautilus.

Forsvarets søredningstjeneste frygter, at der er sket en ulykke. De danske medier går i breaking. Hvor længe kan personerne ombord overleve, hvis de er fanget på havets bund?

Eksperter lægger ikke skjul på, at det er en kamp mod tiden.

En ubådskender vurderer, at der er ilt nok til, at to personer kan overleve i ubåden i et døgn. Det kommer frem, at den anden person ombord på båden er en journalist.

På TV 2 fortæller Thomas Djursing, der er redaktør på fagbladet Ingeniøren, flere gange i løbet af morgenen om Nautilus og Peter Madsen. Redaktøren har stort kendskab til ubåden og dens ejer, som han har skrevet en bog om. Som timerne går, bliver han mere og mere bekymret. Han er bange for, at Peter Madsen er dykket ned med Nautilus og nu sidder fanget under vand.

Samtidig er medierne i fuld gang med at afdække identiteten på den journalist, Peter Madsen har med ombord i ubåden.

Omkring otte timer efter at Kim Wall er meldt savnet, bliver Nautilus set ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Ubåden bliver også fanget på film:

Klokken 10.14 fredag den 11. august

Det lykkes at skabe radiokontakt. Peter Madsen forklarer, at ubåden har haft nogle tekniske problemer, og at han sætter kursen mod havn.

Herefter går der ikke lang tid, før meldingen kommer fra Forsvarets søredningstjeneste:

- Ubåden er fundet. Alle ombord er okay.

Omkring klokken 10.40 ser et vidne Peter Madsen stå i ubådens tårn. Han forsvinder i et kort øjeblik, hvorefter han kommer til syne igen. Så synker Nautilus.

Peter Madsen når at springe i havet, inden ubåden forsvinder under overfladen.

Det tager omkring 30 sekunder, før Nautilus er væk.

En motorbåd med private sejlere er lige i nærheden. Fire mand hjælper med at trække Peter Madsen i sikkerhed.

Motorbåden sejler Peter Madsen til Dragør Havn, hvor politi og presse venter. Iført et par store støvler snubler han et par gange over sine egne fødder, inden han forlader redningsbåden og træder over på bådebroen.

Direkte billeder viser opfinderen gå i land med tommelfingeren i vejret.

- Jeg har lige et par ting, jeg skal ordne, råber han ud mod TV 2s journalist, der sidder i en båd på vandet.

Peter Madsen er alene. Kim Wall, som tidligere er meldt savnet af sin kæreste, var ikke sammen med ham på ubåden, forklarer ubådssejleren.

Hendes kontaktoplysninger er gemt på hans mobiltelefon, der nu ligger i ubåden på bunden af Køge Bugt.

- Hun er fra Wired Magazine, siger han til politiet, inden han løfter armen op og tager en slurk af en flaske med vand.

Han kender kun hendes fornavn, siger han.

- Jeg tjekker ikke baggrund, når der er en journalist, der ringer og siger: "Kan jeg få et interview?"

Indtil nu har politiet talt med Peter Madsen i fuld offentlighed, men inden længe tager en betjent ubådsmanden med hen mod en parkeret politibil.

- Hvad er det for noget, vi er ude i? Eller det ved du måske ikke noget om, spørger Peter Madsen, mens han med et varmende folietæppe omkring sig følges med betjenten.

Politiet skal bare have styr på, hvad der er foregået, lyder svaret.

Billeder fra Dragør Havn. Video: Magnus Bjerg

TV 2s fotograf følger med og spørger, hvordan Peter Madsen har det.

- Jeg har det fint. Jeg er lidt ked af det, smågriner han.

- At se Nautilus gå ned var ekstremt. Men det var fint nok.

Med plastikflasken i den ene hånd og folietæppet i den anden følges Peter Madsen nu ikke længere med betjenten, men derimod med fotografen. Nattens sejlads var med Peter Madsens egne ord en “øvetur”.

- Jeg legede med nogle ting. Så opstod der en fejl på hendes ballasttank. Den var ikke særlig alvorlig, indtil jeg prøvede at reparere den. Så blev den meget alvorlig. Så tog det cirka 30 sekunder for Nautilus at synke.

Fremme ved politibilen er en journalist med solbriller netop hoppet ud af en taxa, der stadig holder parkeret ved siden af. Peter Madsen siger nej til, at han har lyst til at sige et par ord, men svarer alligevel på flere spørgsmål fra den mandlige journalist.

- Hvor er din makker?

- Jamen, der var ikke andre end mig af sted på den tur der. Det var der ikke, siger han, mens betjenten fører ham ind på bilens bagsæde.

- Vi skal lige have styr på, hvad der er foregået her, så kan I snakke med ham bagefter, siger politibetjenten, inden han smækker bildøren.

Det løfte holder betjenten imidlertid ikke. Der kommer til at gå flere dage, før pressen igen hører fra 'Raket-Madsen'. Men inden da når journalisterne at se deres billeder igennem.

Flere bemærker, at Peter Madsen ser ud til at have nogle ubestemmelige røde plamager på det ene ben og på fingrene.

Geniet med den mørke side

Peter Madsen er en mand uden en stopknap.

Sådan bliver han af Thomas Djursing beskrevet i forordet til portrætbogen ‘Raket-Madsen’. Titlen har han fået på grund af sit rumprojekt, hvor han i sin egen raket vil sendes ud i rummet, hvor himlen bliver sort og jorden krum.

Fascinationen for opfinderen fik Thomas Djursing til i sin fritid at skrive en bog om manden, som for enhver pris vil nå i mål med sine projekter. Forfatteren beskriver Peter Madsen som et dedikeret menneske, der arbejder hårdt, men han forklarer også, at det ikke er uden konsekvenser for den 46-årige ubåds- og raketbygger.

- Han har efterladt mange personer i sit kølvand, som han er blevet dødeligt uvenner med, men han har også fået mange med, som er taknemmelige for fantastiske oplevelser sammen med ham, siger Thomas Djursing.

Selvom han først for alvor bliver landskendt den fredag formiddag i august, så er det ikke Peter Madsens debut i de danske medier. Langt fra. Både hans passion for ubåde og raketter er tidligere fortalt og beskrevet i pressen.

Opfinderen har sammen med andre ubådsentusiaster bygget Nautilus, som var en af verdens største hjemmebyggede ubåde, da den i maj 2008 blev søsat i Københavns Havn.

Det var tanken, at ubåden skulle bruges til at slæbe en flydende affyringsplatform til raketterne for raketforeningen Copenhagen Suborbitals, som Peter Madsen stiftede sammen med NASA-arkitekten Kristian von Bengtson.

Men historien om Nautilus er langt fra en lykkelig ubådshistorie. Efter en batterieksplosion i maskinrummet i 2010 måtte Nautilus tilbage på land for at blive renoveret. I 2014 meldte Peter Madsen sig ud af raketforeningen i vrede, efter at samarbejdet var gået i hårdknude - ifølge mange af medlemmerne på grund af Madsens temperament.

Raketforeningen udskilte derefter ubåden i en selvstændig forening 'Ubådsforeningen UC-3 Nautilus'.

Men foreningen fik aldrig glæde af maskinen.

- Du skal nok tænke på det sådan, at der hviler en forbandelse over Nautilus. Den forbandelse er mig, skrev Peter Madsen til den nye forenings formand.

På en generalforsamling i 2015 besluttede foreningen at give båden tilbage til opfinderen gennem hans nye raketfirma. Begrundelsen var, at foreningen aldrig ville få fred, hvis ikke Peter Madsen fik båden tilbage.

Først i maj 2017 blev Nautilus atter søsat. Men Peter Madsens ord om forbandelsen skulle vise sig at blive uhyggeligt aktuelle tre måneder senere.

Stemningen skifter markant

Ved Dragør Havn har Peter Madsen ikke forladt politibilens bagsæde. Politiet er kørt fra stedet, og opfinderen har de taget med.

Han fortæller politiet, at den svenske journalist slet ikke var med ham ude at sejle fredag formiddag, men blev sat af ved restauranten Halvandet på Refshaleøen i København sent torsdag aften.

Det skulle vise sig at være den første af flere skiftende forklaringer.

Men hvorfor havde pårørende så meldt journalisten savnet natten til fredag?

Spørgsmålene er mange, men pludselig vil ingen danske myndigheder udtale sig i sagen.

Overfor TV 2 bekræfter politiet i Sverige, at journalisten fortsat er meldt savnet.

Først klokken 17.44 er der nyt fra dansk politi. I en pressemeddelelse lyder det, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drabet på en svensk kvinde, de endnu ikke vil sætte navn på.

160 centimeter høj, 56 kilo, spinkel af bygning, rødbrunt hår og brune øjne. Politiet vil gerne i kontakt med vidner, der kan have set svenskeren, står der i politiets meddelelse.

Desuden står der, at Peter Madsen nægter sig skyldig i drab. En anklage, der trækker forsvarer Betina Hald Engmark ind i sagen.

Anklageren, der skiftede side

Fredag er Betina Hald Engmark på vej hjem fra Jylland, da hendes telefon ringer. Hun sidder i sin bil, da hun bliver spurgt, om hun vil beskikkes som forsvarer for Peter Madsen.

Han har bedt om hende, og hun er ikke i tvivl. Hun accepterer opgaven.

I medierne er hun et ganske ukendt navn - men i realiteten er hun en erfaren advokat, der gennem mange år som anklager og senioranklager har stået i spidsen for både drabssager og andre profilerede sager om især bedrageri og økonomisk kriminalitet.

Hun var som anklager blandt andet med til at få erhvervsmanden Erik Skov Pedersen, den tidligere konservative minister Henriette Kjærs samlever, idømt tre års fængsel for bedrageri.

Det er under to år siden, Betina Hald Engmark skiftede side i retssalen og titel på visitkortet.

Men det er første gang, hun skal repræsentere en drabssigtet klient.

I løbet af få timer er hun hvirvlet ind i en mediemølle, der allerede trækker gule overskrifter i både Sverige og Danmark.

Klokken 10.05 lørdag den 12. august

Klokken er 5 minutter over 10, da Peter Madsen lørdag bliver ført ind i dommervagten i Københavns Byret.

Han har snart været anholdt i 24 timer, og politiet skal løslade ham, hvis ikke han bliver fremstillet i et grundlovsforhør inden for et døgn.

I retten er Peter Madsen iført blå bukser og t-shirt med teksten ‘Københavns Fængsler’ skrevet i rødt henover ryggen.

Hans eget tøj, den militærgrønne kedeldragt, han havde på i ubåden, er i politiets varetægt.

Jeg tror, du skal spørge de kvindelige tilstedeværende om, hvordan trusser falder af sammen med strømpebukser. Jeg ved det ikke

Peter Madsen

Senere florerer billeder af kedeldragten på de sociale medier, hvor der er stillet skarpt på pletterne under det ene knæ. Nogle mener, det ligner blodpletter, andre gætter, at det blot er motorolie.

- Vil du have et glas vand, spørger anklager Louise Nielsen, der har vagten denne weekend.

- Ja tak, svarer Peter Madsen roligt.

I første omgang sidder han i retten med advokat Finn Bachmann som midlertidig forsvarer, men han har bedt om Betina Hald Engmark, og dommeren forklarer, at hun vil nå frem i god tid, inden det egentlige grundlovsforhør begynder.

- Jeg vil meget gerne tale med hende, siger Peter Madsen.

Og det skal han nok komme til, forsikrer dommer Kari Sørensen. Men det bliver senere, og klokken 8 minutter over 10 går den første del af grundlovsforhøret i gang uden Betina Hald Engmark.

Peter Madsen er sigtet for drab efter Straffelovens paragraf 237. På et tidspunkt efter klokken 19 den 10. august har han på “ukendt sted” og “ukendt måde” dræbt Kim Wall, står der i sigtelsen.

Den er usædvanlig kortfattet, for politiet er dårligt gået i gang med efterforskningen. Men sigtelsen betyder, at Politiet kan sikre vidnebeskrivelser og beviser, der senere kan få betydning for sagen.

Han nægter sig skyldig, siger den midlertidige forsvarer, men han vil godt lade sig afhøre i retten.

- Meget gerne, bryder Peter Madsen ind, selvom det egentlig er hans forsvarer, der skal svare.

Peter Madsen vil gerne tale. Det er tydeligt.

Samtidig med, at Peter Madsen nægter sig skyldig foran en dommer i det indre København, bliver der arbejdet ude på Køge Bugt.

Peter Madsen ombestemmer sig

Nautilus ligger på syv meters dybde. Det i sig selv er ikke den store udfordring, men fartøjet ligger ustabilt, og det er uforsvarligt at sende dykkere ned gennem lugen i tårnet.

I stedet bestiller politiet et bjærgningsfartøj, en flydende kran, til at hæve ubåden. Klokken er omkring 16, da den øverste sortmalede top af Nautilus kommer til syne.

Mens forsøget på at bjærge ubåden dækkes med direkte billeder af medierne, beder Peter Madsen om at tale med politiet. Han er blevet fremstillet for en dommer inden de 24 timer er gået, og nu befinder han sig på Station City på Vesterbro i København, mens han venter på det egentlige grundlovsforhør.

Han har besluttet sig for at fortælle, at Kim Wall døde ombord på ubåden.

Hun er død som følge af en ulykke, fortæller Peter Madsen til politiet. Og derefter har han "begravet hende til søs". Sådan lyder hans anden forklaring.

Kort efter er Peter Madsen tilbage i Københavns Byret, og det egentlige grundlovsforhør kan begynde. Men oplysningen om dødsfaldet er stadig hemmeligholdt.

Fingerkys til vennerne

Da Peter Madsen lørdag formiddag tog plads foran dommeren i Københavns Byret, handlede det alene om at registrere grundlovsforhøret inden 24 timer efter anholdelsen.

Nu skal den egentlige afhøring og fremlæggelse af politiets beviser finde sted. Betina Hald Engmark haster i sidste øjeblik ind gennem døren til retssalen - hun kommer direkte fra politistationen, hvor Peter Madsen har fortalt om dødsfaldet.

Retsmødet er helt usædvanligt flyttet til en større sal, så den fremmødte gruppe af venner og pårørende til ubådsbyggeren kan få plads på tilhørerrækkerne sammen med gruppen af journalister fra både Danmark og Sverige.

En tilsyneladende afslappet Peter Madsen vinker og sender et fingerkys mod sin samlever og vennerne bagerst i retslokalet.

Men anklager Louise Nielsen kræver lukkede døre af hensyn til politiets videre efterforskning, og fordi pårørende til Kim Wall kan blive krænket af de oplysninger, som vil komme frem i løbet af retsmødet, argumenterer hun.

Fra første række i salen protesterer flere journalister mod anklagerens krav - og mens pressen taler om retssikkerhed og offentlig interesse i sagen, taler forsvarer Betina Engmark lavmælt med Peter Madsen.

Så tager hun ordet.

Politiet besøger Kim Walls familie

- Min klient har ikke noget imod at komme med sin forklaring, mens pressen er til stede. Faktisk vil han rigtig gerne have det. Den her sag har en sådan karakter, at offentligheden har en interesse i at vide, hvad der er sket, siger Betina Hald Engmark.

Retten vurderer dog, at anklagerens argumenter skal tages til efterretning, og dommer Kari Sørensen lukker dørene til resten af grundlovsforhøret, så presse, familie og venner må forlade retslokalet.

Et par af Peter Madsens familiemedlemmer når dog lige at fortælle en retsbetjent, at de har pakket en taske med tøj og toiletsager til ham. Fordi Betina Hald Engmark har foreslået det – i tilfælde af, at han bliver varetægtsfængslet.

Og det bliver han. Varetægtsfængslet i 24 dage frem til den 5. september under ’besøgs- og brevkontrol’, hvor alle breve til og fra fængslet skal gennemlæses - ligesom han kun har ret til én times overvåget besøg hver uge, hvor han ikke må diskutere sagen med de besøgende.

På fri fod er der risiko for, at Peter Madsen vi kunne påvirke sagens videre efterforskning, lyder det i dommerens kendelse.

Jeg er færdig med at være 'Raket-Madsen'. 'Raket-Madsen' døde den 10. august

Peter Madsen

Kontrollen gælder dog ikke for forsvarer Betina Hald Engmark, der har fri adgang til Peter Madsen i fængslet - hvad, hun taler med Peter Madsen om, bliver ikke overvåget.

Politiet besøger Kim Walls familie. De pårørende er i tæt kontakt med de danske efterforskere. Familien udleverer en hårbørste og en tandbørste, som Kim Wall har brugt. De er vigtige for, at politiet kan sikre sig den svenske kvindes dna.

Søndag den 13. august: Truslerne begynder

Tre dage efter, at Kim Wall trådte ned i ubåden, begynder politiet de tekniske undersøgelser af Nautilus. Det 33 ton tunge fartøj er tømt for vand og trukket på land i Københavns Nordhavn.

Selve bjærgningen fra Køge Bugt til Nordhavn har taget mere end et døgn, og politiet indkalder til pressemøde. Det første i sagen.

Foreløbige undersøgelser viser, at det ikke var et uheld, da Nautilus sank. Derimod virker det som en bevidst handling, lyder drabschefens ord.

Ingen personer er fundet i ubåden - hverken levende eller døde, fortæller Jens Møller. Han tilføjer, at politiet fortsat håber på at finde Kim Wall i live. Alle muligheder holdes åbne, for som Jens Møller fortæller pressen, så har Peter Madsen ændret forklaring i sagen.

Og politiet ved godt, at han tidligere har udvist interesse for at udføre et mediestunt.

Et par dage efter, at forsvarer Betina Hald Engmark har accepteret sagen, begynder hun at modtage personlige beskeder fra folk, hun ikke kender. De første beskeder sletter hun straks. Men de næste gemmer hun.

  1. Besked til Betina Hald Engmark

    Hvorda kan man forsvare sådan en morder? Tænk hvis det var din familie, der blev parteret af en galning...

Beskederne kommer også ind via advokatkontorets email. Dem ser både hun og hendes sekretær. Beskederne er ubehagelige, men egentlig undrer hun sig mest over, hvor meget fritid afsenderne har. For det tager alligevel tid at finde hende på Facebook eller at lede efter mailadressen til advokatkontoret.

  1. Besked til Betina Hald Engmark

    Hvilke mennesker er værst? Dem der slår andre mennesker ihjel, eller dem der forsvarer psykopater. Efter min mening er begge på lige fod. Fantastisk at man kan have samvittighed til at forsøge at få sådan nogle personer frifundet. Forstår ikke man kan se sig selv i øjnene derefter. Man må være et koldt og kynisk menneske så !!!!

Betina Hald Engmark tænker, at der åbenbart er en større kreds af personer, som tydeligvis ikke forstår, at man har rettigheder, når man er sigtet for en forbrydelse i Danmark.

For enhver har ret til en forsvarer, det er en af grundpillerne i vores retssystem. Sammen med princippet om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

Selv i en sag som den mod Peter Madsen, der nu også er tophistorie i lande som Australien, USA og Israel.

Der går en uge, før der er afgørende nyt fra Københavns Politi.

Journalisten

30 år, prisvindende journalist, uddannet på et af verdens mest anerkendte universiteter og med hele verden som sin arbejdsplads. Sådan lyder den korte version af Kim Walls blå bog.

Hun er født i Trelleborg i Sverige og har base i både New York og Beijing. Men nu bor hun på Refshaleøen i København sammen sin danske kæreste. En flytning til Kina er nært forestående.

Familien beskriver Kim Wall som elsket, værdsat og klog, vennerne taler om en stærk, eventyrlysten og charmerende person.

Mandag den 21. august ophæver Københavns Byret en del af den såkaldte dørlukning, der blev nedlagt omkring grundlovsforhøret.

Mere end en uge efter, at Peter Madsen bad om at tale med politiet på Station City, får offentligheden besked: Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall er død. At det var en ulykke. At han begravede hende til søs.

Samme eftermiddag stopper en mandlig cyklist op på den sydvestlige del af Amager. Han har fået øje på noget i vandkanten.

Fundet på Vestamager

Det er overkroppen af en kvinde, der ligger i vandkanten ud for naturområdet Klydesøen på sydvestspidsen af Amager.

Klokken 20.30 mandag aften står drabschef Jens Møller igen foran mikrofonerne ved Københavns Politigård.

Hans første store opgave som drabschef i Københavns Politi var sagen mod Amagermanden, som han overtog efter sin forgænger Ove Dahl - nu sætter han igen ord på en sag, der får hele Danmark til at holde vejret.

Han fortæller om det, der er fundet.

- Det er torsoen af en kvinde. Det vil sige, at når jeg siger "torsoen", så er det uden hoved, det er uden arme, og det er uden ben, siger Jens Møller, mens et par journalister på første række griber fat i hinanden.

Drabschefen vil ikke spekulere i, om den døde kvinde er Kim Wall. Det skal en obduktion  en dna-analyse fastslå.

En kompliceret obduktion, der senere ender med at tage 12 timer. For torsoen er tilføjet skader, ligesom der er hæftet tungt metal til kroppen.

'Raket-Madsen' er kendt og truet i fængslet

Pressen kimer politiet ned. Allerede dagen efter pressemødet udtaler Jens Møller sig igen i sagen. Men nu i et videoklip, som politiets egen presseafdeling står bag. Identiteten på kvindetorsoen er fortsat ukendt, men intet taler imod, at afdøde er Kim Wall.

I Politigårdens Fængsel kan Peter Madsen følge med i medierne - men det kan de andre indsatte også.

Flere har råbt og truet 'Raket'-Madsen, og derfor lader han sig frivilligt isolere i en celle i den øverste del af fængslet.

Bare for en sikkerheds skyld.

Den værste besked

Klokken 09.00 onsdag den 23. august

Et par sekunder efter klokken ni onsdag morgen træder drabschef Jens Møller for tredje gang ind foran mikrofonerne, som pressen har stillet op på en stribe af stativer ved venstre side af indgangen til Politigården i København.

Skjorten er sort og åben i halsen – det samme er jakken. Jens Møller folder hænderne. Hans stemme er rolig.

Pressemødet er planlagt, så både danske og svenske medier kan nå at komme på plads, og fotografer og journalister fra begge lande står tæt i en halvcirkel om drabschefen. Jens Møller taler uden at blive afbrudt.

- Jeg vil gerne starte med at udtrykke min største medfølelse med Kim Walls pårørende, som jeg i nat måtte give den definitive meddelelse, at vi nu har et dna-match mellem Kim Wall og den torso, som blev fundet i forgårs, begynder han.

Der er også fundet blod – størknet blod, der ikke er skyllet væk af de 38.000 liter havvand, som er trængt ned i ubåden, fortæller Jens Møller.

Blod med samme dna som det, politiet har sikret fra Kim Walls hårbørste og tandbørste – og fra overkroppen, der nu er obduceret, fortsætter drabschefen.

Han vil ikke komme nærmere ind på de teorier, politiet gør sig omkring Kim Walls endeligt. Men han fortæller, at skaderne i torsoen angiveligt er tilføjet for at sikre, at kroppen blev liggende på havbunden.

Samme eftermiddag giver Betina Hald Engmark et kort interview til TV 2 foran sit kontor i det indre København. Hun fortæller, at hun og Peter Madsen er positive over, at det nu er kendt, at Kim Wall er fundet. Men at der fortsat er lukkede døre i sagen, og at hun derfor ikke kan fortælle, om Peter Madsens forklaring stemmer overens med den tilstand, liget blev fundet i.

- Det kan jeg desværre ikke kommentere. Det eneste, jeg kan kommentere, er de dele af Peter Madsens forklaring, der er kommet ud til offentligheden, siger Betina Hald Engmark.

Nu skal Peter Madsen afhøres af politiet igen. Og denne gang har efterforskerne konkrete beviser.

Fredag den 25. august: Den nye sigtelse

Sigtelsen bliver udvidet og tæller nu også usømmelig omgang med lig - men Peter Madsen nægter, og det er fortsat uvist, hvordan hans forklaring stemmer overens med udviklingen i sagen: At Kim Wall det ene øjeblik står smilende i ubådens tårn - og få timer senere ligger uden hoved, arme og ben på havets bund.

Siden Peter Madsen to uger tidligere blev anholdt, har Københavns Politi modtaget 656 henvendelser i sagen fra borgere om sagen.

Politiet opfordrer dog fortsat folk til at holde øje med det tøj, som Kim Wall havde på, da hun blev set for sidste gang - en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, et par hvide tennissko.

Torsdag den 31. august

Københavns Politi har lånt et par særligt uddannede politihunde fra Sverige, der sammen med deres hundeførere hjælper med eftersøgningen i Køge Bugt. Politiet håber stadig at finde resten af Kim Wall.

Det er en schæferhund og en labrador, Cross og Ace, der er trænede i at opfange færten af døde mennesker i vand. De kan reagere på molekyler i vandet helt ned til 30 meters dybde, lyder det.

Og så dybt er der langt fra på ubådens rute. Til gengæld er der strøm, og det viser sig at være en udfordring.

Hundene har Københavns Politi i første omgang lånt i tre dage – og mens de sidder i spidsen af hver sin politibåd, der sejler rundt over ubådens formodede rute, markerer de flere gange.

Dykkere skal senere undersøge, hvor sporene kommer fra. Hundene bliver helt afgørende for eftersøgningen i Øresund.

Omringet byret

Tirsdag den 5. september

Pladsen foran Københavns Byret summer af travlhed. Stadig flere tv-fotografer stiller stativer op, og fotografer fra aviserne tager billeder. Journalister med telefoner mod øret eller mikrofoner i hånden taler svensk, norsk og engelsk - en enkelt reporter fra Frankrig startede køen foran retten allerede klokken otte.

Forbipasserende stopper op. Er der plads til alle i salen? Efter 24 dage er varetægtsfængslingen af drabssigtede Peter Madsen udløbet, og retten skal tage stilling til, om han fortsat skal sidde fængslet.

De fleste forestiller sig, at dørene til retsmødet nok bliver lukket igen.

Men de bliver snart overraskede, selvom en anmodning om lukkede døre er ét af de fire krav, specialanklager Jakob Buch-Jepsen har med i sin sorte rullekuffert, da han trækker den henover Nytorvs brosten på vej mod byrettens største sal, retssal 60. 

Anklageren

Den erfarne anklager, der tidligere har stået i spidsen for blandt andet en tredobbelt drabssag på Frederiksberg, har overtaget sagen mod Peter Madsen.

Retsmødet bliver holdt i den store nævningesal, men lokalet er fyldt. Flere journalister er henvist til et tilstødende lokale, hvor lyden fra retssalen bliver afspillet.

Forsvarer Betina Hald Engmark er på plads i venstre side af salen, det samme er Jakob Buch-Jepsen overfor.

Foran ham ligger flere grønne ringbind med politiets beviser og bilag.

Rådhusklokkerne ringer to, og alle rejser sig, da dommer Anette Burkø indtager sin plads.

Peter Madsen bliver ført ind. Hænderne er lagt i håndjern, og han er iført en af sine militærgrønne kedeldragter.

Retten er sat, anklager Jacob Buch-Jepsen opsummerer sine fire krav:

Retsmødet skal afholdes for lukkede døre, Peter Madsen skal mentalundersøges, politiet skal have adgang til Peter Madsens computer og ikke mindst: Varetægtsfængslingen skal forlænges med fire uger.

Peter Madsen kigger på anklageren. Betina Hald Engmark bryder ind.

Peter Madsen vil gerne lade politiet undersøge sin computer, men kun hvis han selv er til stede. Fordi der er hemmelige kontrakter gemt på den, forklarer hun.

Anklageren fortsætter. Sigtelsen er justeret, så Peter Madsen nu er mistænkt for at have slået Kim Wall ihjel i dansk farvand ombord på Nautilus - metoden er stadig ukendt.

Til gengæld er han nu også sigtet for at have parteret hende og skåret og stukket i torsoen, hvorefter han ifølge politiet har bundet et bælte og metalrør omkring hende, så hun ville gå til bunds i Øresund.

Helt som ventet anmoder anklageren nu om lukkede døre, og Peter Madsen kigger ud over journalisterne, der en efter en protesterer mod dørlukningen. For hvor er retssikkerheden, hvis ikke Peter Madsen kan få sin forklaring frem, når han nu gerne vil? Hvem er de vigtige vidner, der kan blive påvirket afgørende af åbenhed - Peter Madsen og Kim Wall var jo alene i ubåden?

Dommer Anette Burkø trækker sig tilbage. Fem minutter senere er hun på plads igen, og journalisterne får travlt.

For første gang får Peter Madsen lov til at tale

Dørene til retsmødet bliver ikke lukket. Anklageren har ikke ført bevis for, at åbenhed på afgørende vis vil skade efterforskningen. Dommerens kendelse er kort - men klar.

Anklager Jakob Buch-Jepsen anmoder om en pause og går ud af retslokalet med telefonen mod øret. Peter Madsen taler lavmælt med sin forsvarer.

Anklageren er tilbage og siger, at han nu vil læse den forklaring op, som Peter Madsen gav bag de lukkede døre til grundlovsforhøret den 12. august.

Referatet er detaljeret. Det er fortællingen om, hvordan Kim Wall ifølge Peter Madsen får en luge i hovedet, og at han derefter går i sort og vil tage livet af sig selv.

Er det en russisk ubåd, der har ligget på lur? Det er ikke sandsynligt

Anklager Jakob Buch-Jepsen

Jakob Buch-Jepsen fortsætter.

Peter Madsen trækker liget af Kim Wall op gennem tårnet på Nautilus. Hendes sko og nylonstrømper tager han af. Hun har et bælte om livet. Der er intet seksuelt mellem de to. Peter Madsen ser ikke på Kim Wall på nogen seksuel måde, lyder den 24 dage gamle forklaring.

Han har to kedeldragter på ubåden. Den ene er indsmurt i blod. Politiet har den ene, Peter Madsen ved ikke hvilken. Peter Madsen bliver reddet i land, men det falder ham ikke ind at indrømme, at Kim Wall er død på ubåden.

- Det var Peter Madsens forklaring som afgivet i grundlovsforhør, afslutter Jakob Buch-Jepsen sin oplæsning.

Peter Madsen går ind i midten af retslokalet og sætter sig foran dommeren.

'Raket-Madsens' private gæster på ubåden

Han fastholder sin forklaring fra grundlovsforhøret, siger han, inden anklageren begynder sit krydsforhør.

Jakob Buch-Jepsen vil vide, om Peter Madsen i dagene op til den 10. august inviterede andre kvinder med ud på ubåden.

Og ja, der var planlagt en lang tur med Nautilus den 11. august, så ubåden var gjort klar. Men han inviterede også mænd.

Om Peter Madsen ved tidligere lejligheder har haft sex på ubåden, mens den var i vandet? Det har han, men kun med sin kone. Men også "helt almindeligt kærligt erotisk samvær" med andre kvinder, mens Nautilus lå på land og blev brugt som husbåd, siger Peter Madsen.

Anklageren spørger ind til Peter Madsens præferencer. Han har været til sexvenlige fester og fester, hvor der har været udklædning, fortæller Peter Madsen. Men det handlede ikke om SM-delen.

Egentlig var han mest glad for udklædningen. Og der var ikke grænser, der blev overskredet, siger han.

Anklageren vil vide, om Peter Madsen tidligere har dyrket kvælningssex.

- En enkelt gang for længe siden. Men det gik aldrig særlig langt, siger han.

Han er faktisk mest til rød læbestift, stiletter og nylonstrømper.

- Jeg er suicidal på det tidspunkt

Anklageren fortsætter sin afhøring. Han mener, at Peter Madsen har afgivet forskellige forklaringer. Han har tidligere fortalt, at han gled, og derfor faldt lugen i.

- Hvis jeg ikke var gledet, så havde vi ikke siddet her i dag, siger Peter Madsen og lyder utålmodig.

- Men vi er enige om, at det var havblik, ikke? spørger anklageren. Han hæfter sig ved, at havoverfladen var helt blank og stille.

- Hvor kom bølgen så fra, som fik ubåden til at rulle i overfladen? spørger han.

Det var et forbisejlende skibs hækbølge, svarer Peter Madsen prompte.

Spørgsmålet er - hvis det ikke er Peter Madsen, der har parteret Kim Wall - hvem er det så?

Anklager Jakob Buch-Jepsen

Jakob Buch-Jepsen vil vide noget om de timer, hvor Peter Madsen opholdt sig i ubåden efter Kim Walls død.

Og det er her, Peter Madsen får forklaret, at han "har det meget ubehageligt med forekomsten af lig i ubåden".

- Jeg har ingen lyst til kontakt med det døde menneske. Jeg vil ikke have det døde menneske i min ubåd. Jeg er suicidal på det tidspunkt, uddyber Peter Madsen.

Anklageren forstår ikke, hvordan trusserne ryger af, da Peter Madsen fjerner strømpebukserne på Kim Wall, inden han trækker liget op gennem ubådens tårn.

- Jeg tror, du skal spørge de kvindelige tilstedeværende om, hvordan trusser falder af sammen med strømpebukser. Jeg ved det ikke, svarer Peter Madsen.

Igen nægter han, at han har parteret Kim Wall. Han begraver Kim Wall til søs. Hun var i hel tilstand. Der var ikke tale om nogen amputation.

Det er forsvarerens tur til at stille spørgsmål, og nu er tonen en helt anden.

Med hænderne beskriver Peter Madsen lugen i ubådens tårn. Den vejer 70 kilo.

Peter Madsen forklarer sin forsvarer, hvorfor han sænker ubåden og ikke kontakter myndighederne.

- Jeg ved, at min verden kommer samme sted hen som Kim. Den dør, den kommer ikke tilbage. Hvad der sker herfra, har ingen betydning. Jeg er i en suicidal psykose, jeg har ikke andet valg end at sænke ubåden.

Han mener ikke, at det ændrer noget, om han sænker ubåden eller sejler i land. Uanset hvad, vil der være spor efter Kim Walls død.

- Jeg er færdig med at være 'Raket-Madsen'. 'Raket-Madsen' døde den 10. august.

Der er pause i retsmødet, og Peter Madsen kan strække benene, inden anklageren igen tager over. Nu gennemgår han en række af politiets bilag og beviser.

- I ubåden er der fundet blod, hårlokker, strømpebukser og et par sorte dametrusser, begynder Jakob Buch-Jepsen. Hverken Kim Wall eller Peter Madsens telefoner er fundet.

Anklageren beder dommeren om at se på et billede af torsoen, som den så ud, da en cyklist fandt liget på Amager.

For voldsomt til at kunne refereres

Det er tid til gennemgangen af den foreløbige obduktionsrapport, og Jakob Buch-Jepsen anmoder dommeren om, at der bliver nedlagt et særligt referatforbud. Det betyder, at pressen må blive i salen og lytte med - men ikke efterfølgende referere fra det, der bliver sagt.

Rapportens detaljer kan være krænkende for afdøde og skadende for efterforskningen, og dommeren er enig. Hun afsiger kendelse om, at der under oplæsningen af obduktionsrapporten gælder et midlertidigt referatforbud.

Obduktionsrapporten er detaljeret. Der er helt stille i retssalen. Flere tilhørere trækker vejret dybt og kigger på hinanden. Peter Madsen kigger ned i bordet. Og på anklageren, der læser op. Rapporten beskriver de skader, liget har været udsat for.

Oplæsningen er færdig, referatforbuddet ophævet - og turen er nu kommet til, at anklageren læser uddrag af en række af de vidneforklaringer, der er afgivet til politiet.

I det store hele handler de om, at Peter Madsen er grænsesøgende - også i privatlivet.

Betina Hald Engmark tvivler på flere af vidnernes troværdighed.

Retsmødet er nået til de afsluttende bemærkninger, og Peter Madsen sætter sig tilbage ved siden af sin forsvarer.

- Der er begrundet mistanke om, at Peter Madsen har slået Kim Wall ihjel, og at han efterfølgende har parteret hende, opsummerer anklageren.

Han taler om Peter Madsens seksuelle præferencer, om en meget begavet mand, men om en mand, der også har en meget mørk side. Om en mand, som anklagemyndigheden mener skal gennemgå en mentalundersøgelse.

- Spørgsmålet er - hvis det ikke er Peter Madsen, der har parteret Kim Wall - hvem er det så? Er det en russisk ubåd, der har ligget på lur? Det er ikke sandsynligt, siger anklager Jakob Buch-Jepsen.

Var han sindssyg? Og er han farlig?

Anklageren mener, at Peter Madsen skal varetægtsfængsles, så han ikke kan påvirke efterforskningen.

Forsvarer Betina Hald Engmark protesterer. Hun vil have sin klient løsladt. Han nægter sig jo skyldig.

Hun efterlyser beviser.

- Der er ikke nye oplysninger, der tyder på, at min klient skal have dræbt Kim Wall. Min klient har erkendt usømmelig omgang med lig, men min klient har ikke erkendt at have påført Kim Wall de skader. Usømmelig omgang med lig har en strafferamme på seks måneder. Det kan ikke begrunde en varetægtsfængsling, siger hun.

Men dommer Anette Burkø er uenig. Hun mener, at der er en begrundet mistanke om, at Peter Madsen har gjort sig skyldig i manddrab. 

Desuden anerkender hun anklagerens krav om, at Peter Madsen skal mentalundersøges - ligesom politiet skal have adgang til hans computer.

- Liget forsvandt, ubåden blev sænket, og der er skiftende forklaringer. Fristforlængelsen fastsættes til den 3. oktober, lyder det i dommerens kendelse.

Ubådssagen i retten

Peter Madsen har siddet varetægtsfængslet, siden han blev anholdt den 11. august 2017.

Retssagen begynder torsdag den 8. marts i Københavns Byret. Siden retsmødet den 5. september har politiet fundet resten af Kim Wall. Efter fundet af hovedet har Peter Madsen endnu engang ændret sin forklaring om, hvordan Kim Wall døde. Hun blev kvalt af gasser, mener han.

Desuden har han erkendt partering af liget, og at han smed alle ligdelene i Køge Bugt.

Anklagemyndigheden kræver fængsel på livstid eller sekundært forvaring. Peter Madsen er tiltalt for drab og "anden kønslig omgang end samleje", men nægter sig skyldig. Han tilstår alene tiltalen om usømmelig omgang med lig.

I en særudsendelse på Station 2 er det kommet frem, at Kim Wall forlod sin egen og kærestens farvelfest på Refshaleøen i København for at mødes med Peter Madsen. Få dage efter skulle de to være flyttet til Kina sammen.

Kilder: Forsvaret, Københavns Politi og Ingeniøren.

Præcisering: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Peter Madsen var ejer af ubåden. Den ejes af firmaet Raket Madsens Rumlaboratorium Aps.