Ubådssagen

Tilfreds anklager holder flere ting hemmelige trods åbne døre

Anklager Jakob Buch-Jepsen var godt tilfreds med, at Peter Madsen fik forlænget sin varetægtsfængsling med fire uger.

Tirsdagens retsmøde, der handlede om forlængelse af Peter Madsens varetægtsfængsling, fik en dårlig start for anklagemyndigheden.

Dommeren besluttede nemlig at åbne dørene, selvom anklageren ønskede dem lukkede af hensyn til den videre efterforskning af drabet på den svenske journalist Kim Wall, som Peter Madsen er sigtet for.

Men det endte med, at anklager Jakob Buch-Jepsen lykkedes med at overbevise dommeren om at varetægtsfængsle den drabssigtede Peter Madsen i yderligere fire uger, og han fik også medhold i, at en mentalundersøgelse og en ransagning af den sigtedes computer er på sin plads.

- Det er anklagemyndigheden naturligvis godt tilfreds med. Der er sket meget i sagen siden det oprindelige grundlovsforhør, og det har vi fremlagt i dag, og retten har på den baggrund fundet, at der er en begrundet mistanke om, at han har begået manddrab på Kim Wall, forklarede han efter retsmødet.

- Skulle det være en russisk ubåd?

Peter Madsen har erkendt, at Kim Wall døde ombord på Nautilus, men han hævder, at det skete ved en ulykke, og han nægter at have parteret hende.

Det spørgsmål tog Jakob Buch-Jepsen op i retten i dag, hvor han retorisk spurgte, om det så måske var en russisk ubåd, der lå på lur, som var ansvarlig for parteringen?

- Man kunne sige, at hvis det ikke er Peter Madsen, hvem skulle det så være? Og det var på den måde, jeg kom med det eksempel, forklarede han efter retsmødet.

Flere ting holdes hemmelige for nu

Jakob Buch-Jepsen forklarede også, at han bevidst valgte at lave en mere grundig afhøring af Peter Madsen, da det stod klart, at dørene ville være åbne.

- Jeg kunne godt have valgt at stille færre spørgsmål, men nu har man så haft muligheden for at høre hele hans forklaring.

Jakob Buch-Jepsen ville ikke uddybe, hvorfor det er væsentligt at ransage Peter Madsens computer, ligesom han ikke ville uddybe detaljer om Nautilus' sejlads og de konkrete fund ombord på ubåden. Endvidere er der nogle skader på Kim Walls torso, der bliver holdt hemmelige for nu.

- Dels fordi det kan være hindrende for politiets efterforskning, dels for at undgå en unødig krænkelse af Kim Walls pårørende, lød det fra Jakob Buch-Jepsen.

Forstå Ubådssagen på 99 sekunder. Video: Rikke Museth Janniche