Ubådssagen

Peter Madsen fængslet for mistanke om manddrab

Peter Madsens varetægtsfængsling er blevet forlænget, og dommeren mener, at der er begrundet mistanke om manddrab.

Efter et længere retsmøde tirsdag har dommeren i Københavns Byret besluttet, at Peter Madsen skal forblive bag tremmer i fire uger endnu.

Dommeren mener, at der er begrundet mistanke om, at Peter Madsen er skyldig i manddrab - det er en en ændring fra det oprindelige grundlovsforhør, hvor Peter Madsen blev fængslet for mistanke om uagtsomt manddrab.

Dermed er Peter Madsen foreløbig fængslet frem til 3. oktober.

- Så er der spørgsmålet, om der fortsat er en begrundelse for varetægtsfængsling. Og ja, det mener jeg, at der er. Liget forsvandt, ubåden blev sænket, og der er skiftende forklaringer, lød dommerens kendelse.

Peter Madsen vil kære byrettens kendelse om varetægtsfængsling, oplyser hans advokat, Betina Hald Engmark. Dermed skal Landsretten tage stilling til spørgsmålet.

Mentalundersøgelse og ransagning

Dommeren har også truffet beslutning om, at Peter Madsen skal mentalundersøges. Det havde forsvareren modsat sig.

- Så træffer jeg bestemmelse om, at arrestanten skal indlægges til mentalundersøgelse, siger dommeren.

Anklageren er åben for, at det kan blive en såkaldt ambulant undersøgelse - altså uden indlæggelse.

Desuden har dommeren besluttet, at betingelserne for en ransagning af Peter Madsens computer samt en virtuel harddisk er opfyldt.

Dørene blev åbnet

Forud for kendelsen var gået et retsmøde, hvor dørene for første gang i sagen blev åbnet. Dermed fik offentligheden indsigt i Peter Madsens egen udlægning af begivenhederne på og omkring ubåden Nautilus 10. og 11. august. Du kan læse hovedindholdet i hans forklaring her.

Anklagemyndigheden har desuden fremlagt en lang række beviser og vidneforklaringer, som dommeren altså vurderede til at være stærke nok til en fortsat varetægtsfængsling og begrundet mistanke om manddrab. Læs indholdet af anklagerens fremlæggelse her.