Station 2

Flere uskyldige ramt af skud - nu frigiver politiet billeder af gerningsmændene

De seneste ugers mange skudepisoder på Nørrebro får nu politiet til at bede offentligheden om hjælp i efterforskningen.

To mobile politistationer, flere patruljevogne i området og en helikopter, der svæver over hustagene og overvåger.  

Det er bare nogle af de midler, som Københavns Politi den seneste måned har taget i brug for at komme de mange banderelaterede skudepisoder på Nørrebro i København til livs. Episoder, som i flere tilfælde har involveret tilfældige ofre.

Alligevel mangler politiet stadig centrale oplysninger i en række af sagerne - og det får dem nu til at frigive billeder af gerningsmændene.

Se billederne fra Station 2 Efterlyst i de følgende afsnit

Ved du noget?

Kan du genkende personerne på overvågningsbillederne? Eller har andre oplysninger i sagerne?

Så kan Københavns Politi kontaktes på telefon 114.

17-årig skudt i Tingbjerg

Han var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Sådan beskriver politiet, da en 17-årig mand om eftermiddagen den 4. august blev ramt af et skud i foden nær institutionen Grostedet i Tingbjerg.

To mænd med anden etnisk baggrund end dansk affyrede det første pistolskud, da de passerede på deres scooter. Herefter vendte de om for igen at sende en regn af skud mod den unge mand på fortorvet. Dog uden at ramme.     

Et billede, som er taget lige efter skudepisoden, viser deres flugt fra gerningsstedet. Se billederne her: 

To personer flygter på knallert efter at have skudt en 17 årig dreng i Tingbjerg

- Det er selvsagt uden modstykke en kujonagtig og vanvittig handling at komme kørende på en scooter og så skyde på den første og bedste, man tilfældigvis møder på stien, skrev Københavns Politi efterfølgende i en pressemeddelelsen om hændelsen.

Uskyldige ramt af flere skud

Lørdag den 12. august endte to unge mænd på skadestuen, da de blev ramt af flere skud ved Den Røde Plads på ydre Nørrebro. 

Overvågningen fra gaden viser de to gerningsmænd flygte på knallert omkring klokken 23.30. De er begge maskeret, men politiet håber alligevel, at det er muligt for lokale at genkende dem eller deres køretøj.    

To tilfældige personerne blev ramt af skud ved Røde Plads. Kan du genkende gerningsmændene, så kontakt Københavns Politi

De to, som blev ramt , er ifølge politiet helt tilfældige ofre, som stod og ventede foran kebab-stedet Boys Shawarma på Nørrebrogade, da knallerten standsede op og skød direkte ind mod facaden. 

Tidligere samme aften havde to unge mænd på knallert ligeledes peget en maskinpistol ind på spisestedet, men uden at afgive skud. Politiet ved ikke med sikkerhed, om der er tale om de samme gerningsmænd.  

Cyklister afgiver skud på åben gade

En patron i en dør til en opgang og en i en parkeret bil. Sådan efterlod to mandlige cyklister krydset ved Hillerødgade og Esromgade på Nørrebro den 20. august.

Men de efterlod sig også et andet spor: Overvågningsbilleder. 

Billederne viser, da to unge mænd havde affyrer skuddene på den åbne gade, hvorefter de cykler fra stedet på en limegrøn mountainbike og en rød damecykel med kurv. 

De to personer på billederne flygter på cykler efter at have affyret skud

Københavns Politi håber, at de to mænd kan genkendes ud fra overvågningsbillederne.

Vanvidskørsel i stjålen bil

Den 10. august satte to motorcykelbetjente efter en stjålet Mercedes efter der var blevet affyret flere skud i Folkets Park på Nørrebro.

Politiet måtte dog opgive at anholde gerningmændene, da bilen forsvandt i høj fart. Den blev siden fundet efterladt ved CBS på Frederiksberg. I bilen fandt politiet også en maskinpistol og en benzindunk.

På overvågningsbillederne kan det ses, at gerningsmændene forlader bilen og kravler over et hegn i deres flugt. 

To personer stikker af fra bil og efterlader maskinpistol og benzindunk

Politiet søger oplysninger om gerningsmændene, men også om bilen, som blev stjålet fra et autoværksted en uge tidligere - natten mellem den 1. og 2. august. Der er tale om en Mercedes E220 Bluetec årgang 2010.  

Skud ind i bil i Rovsinggade

Politiet søger de involverede i det, der ligner et bandeopgør på åben gade den 4. august.

Her kørte en sølvgrå Peugeot 406 op på siden af en bil med fem personer, som er kendt af politiet i bandesammenhæng, og affyrede flere skud ind i bilen. En person blev ramt af skud og blev efterfølgende behandlet på skadestuen. 

En person bliver ramt af skud i et lyskryds i Rovsinggade

Overvågningbillederne viser, da bilen kører fra gerningsstedet.

Derudover har politiet en klar formodning om, at de samme gerningsmænd syv minutter tidligere var i Alis bageri i Heimdalsgade med maskering. Derfor frigiver de også overvågningsbillederne herfra.   

To maskerede mænd ankommer og kører væk igen i en bil, hvor der bliver skudt fra få minutter senere

Politiet håber, at efterlysningen vil få passagerne i den røde bil, som holdt til venstre for den Nissan Qashqai, der blev skudt ind i, til at henvende sig. Også de personer, der stod ved moskeen, vil politiet gerne tale med, da de kan have set noget, der er interessant for politiet.  

Vidner, der enten har kendskab til gerningsmændene eller den Peugeot 406, gerningsmændene kørte i, bedes kontakte Københavns Politi.  

Her er et overblik over skudepisoderne i København i år:

Bandeskyderier i København

 1. 2017

  1. 19-årig ramt af skud

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  2. En 17-årig dreng ramt af skud

   En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

  3. En person ramt af skud

   Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

  4. 24-årig ramt af skud

   En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.

  5. Mand ramt af skud

   To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

  6. Skud affyret

   Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.

  7. 26-årig mand ramt af skud

   En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

  8. Skud affyret

   Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

  9. Skud affyret

   Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

  10. Skud affyret mod gruppe

   På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

  11. Skud affyret

   Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

  12. Bil ramt ved Mjølnerparken

   Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.

   Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.

Københavns Politi oplyser 10. august, at der har været 20 skudepisoder i hovedstadsområdet siden 12. juni. Desuden har der været flere tilfælde af knivoverfald.

Kilde: Københavns Politi