Anklagemyndigheden vil have den drabssigtede ubådskaptajn Peter Madsen fængslet i yderligere fire uger.
Får offentligheden lov at høre Peter Madsen give sin forklaring, når han tirsdag igen fremstilles i Københavns Byret?
Forklaringen på, hvad som skete ombord på ubåden Nautilus, da den svenske journalist Kim Wall ifølge den danske opfinder døde i en ulykke. Forklaringen på, hvorfor og hvordan han ifølge eget udsagn efterfølgende ”begravede hende til søs”?
- Så kan det være, at der kan blive løftet noget af det her røgslør, som ligger over sagen lige nu, siger hun til TV 2.
- Der er alene en ganske kort sætning eller to små sætninger, som er blevet offentliggjort. Andet af hans meget lange forklaring er ikke blevet offentliggjort.
Se Peter Madsens umiddelbare reaktion efter at være blevet reddet i land. Video: Anders Masannek Jørgensen
Anklager vil have dørene lukket
I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige, så almindelige danskere og repræsentanter fra pressen har adgang til retssalene, men der er undtagelser. Eksempelvis hvis der kan komme oplysninger frem, som kan være stærkt krænkende eller skade politiets videre efterforskning.
Og står det til specialanklager Jakob Buch-Jepsen skal retsmødet i forbindelse med fristforlængelsen af Peter Madsen fængsling også holdes for lukkede døre af sidstnævnte årsag.
- Ved genfremstillingen vil anklagemyndigheden anmode om lukkede døre af hensyn til efterforskning af sagen. Den nærmere begrundelse for det vil jeg ikke kommentere på forhånd, siger Jakob Buch-Jepsen til TV 2.
Da Peter Madsen første gang stod foran en dommer for 23 dage siden, måtte offentligheden og pressen ikke høre hans forklaring.
Dommeren vurderede, at de pårørende til Kim Wall ville lide ”unødig krænkelse”, hvis sagen skulle behandles i et åbent retsmøde, og at politiets efterforskning af sagen kunne risikere at lide skade.
Peter Madsen har forklaret til politiet, at Kim Wall døde som følge af en ulykke på ubåden. Video: Stine Gliese
Men Peter Madsen og hans forsvarer vil altså protestere, hvis dørene igen bliver lukket.
- Det har fra første færd været min klients ønske, at der var en åbenhed i sagen, forklarer Betina Hald Engmark og uddyber:
- Det er ikke sådan, at der skal være en forståelse for forklaringen. Det har min klient ikke et behov for. Min klient har alene et ønske og et håb om, at alle oplysninger kommer ud og bliver offentliggjort.
Forsvareren sætter spørgsmålstegn ved behovet for at lukke offentligheden ude.
- Politiet går selv ud dagligt og fodrer små oplysninger om, hvad de gør i deres efterforskning, og det kunne jo tale for, at behovet for lukkede døre ikke er så stort, siger Betina Hald Engmark.
Men er det ikke vigtigt, at politiet kommer til bunds i efterforskningen?
- Min klient har hele tiden tilkendegivet, at han kun har det største ønske om, at politiet får efterforsket sagen fuldstændig til bunds og får vendt hver eneste sten. Heri ligger også, at man skal efterforske og finde de oplysninger, som muligvis kan tale til gunst for min klient, siger forsvaren og understreger, at politiet altid skal efterforske objektivt og kigge på sagen fra begge sider.
Forstå Ubådssagen på 99 sekunder. Video: Anders Masannek Jørgensen
Anklager kræver ham fængslet
Når Peter Madsen tirsdag møder i retten, vil anklagemyndigheden anmode om, at han igen bliver varetægtsfængslet fire uger – dog denne gang med begrundelse i politiets primære sigtelse: En sigtelse om overlagt drab på journalisten Kim Wall.
Efter fundet af Kim Walls torso – altså en krop uden arme, ben og hoved, der var skyllet ind i vandkanten ved det sydøstlige Amager – har anklageren nu konkrete beviser.
Under grundlovsforhøret den 12. august, dagen efter ubåden Nautilus var gået til bunds, blev Peter Madsen varetægtsfængslet efter politiets sekundære sigtelse, der blev rejst i løbet af retsmødet. En sigtelse for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.
Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig i de rejste sigtelser, og netop derfor vil han bede om at blive løsladt fra politiets varetægt, når han fremstilles i byretten. Det fortæller hans forsvarer.
Anklagemyndigheden vil desuden bede retten afsige en kendelse om, at Peter Madsen skal mentalundersøges.
- Det er helt naturligt i en sag af den her karakter, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen.
OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag
Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn
Et fotografi af ubåden 'Nautilus' med Peter Madsen og den forsvundne svenske journalist om bord - taget få timer inden, kvinden blev meldt savnet af sin kæreste. Foto: Frederik Brandstrup / TV 2
Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.
Stor eftersøgning iværksættes
Forsvaret leder efter ubåden "Nautilus", som har været forsvundet siden torsdag aften. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark
Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.
Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.
Peter Madsen sigtes for drab
Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.
Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.
Bjærgningen af ubåden begynder
Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.
Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.
Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør
Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.
Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.
På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.
Enheder fra den svenske Søredningstjeneste leder efter liget af den svenske journalist Kim Wall i farvandet mellem Barsebäck og Landskrona d. 15. august 2017 Foto: 50090 Johan Nilsson/TT / Scanpix Denmark
I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.
Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet
Et af de sidste billeder af Kim Wall ombord på Nautilus Foto: Ritzau
Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet.
Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.
Politi finder lig af kvinde i vandet
Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter.
Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.
Kvindelig mangler hoved, arme og ben
Kvindeliget fundet på amager er en torso.
- Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften.
Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut.
Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret
Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.
- Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.
DNA-match mellem torso og Kim Wall
Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall.
- Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.
Politiet fremlægger nye beviser
Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.
- Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.
Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.
Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben
Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde
- Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.
Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.
Peter Madsen ændrer forklaring
Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.
Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.
Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.