Ubådssagen

Svensk labrador og schæferhund søger efter Kim Wall

Med en lugtesans, der kan være to millioner gange så stærk som et menneskes, søger politihunde efter Kim Wall gennem vandet i Køge Bugt.

To særligt uddannede svenske politihunde er sammen med deres hundeførere udlånt til Københavns Politi, der bruger dem i eftersøgningen af Kim Wall.

En schæferhund og en labrador fra politiet i Stockholm og Malmø – som begge er trænede til at kunne opfange færten af døde mennesker i vand.

- Et eller andet sted vil der altid komme en fært op gennem vandet, siger John Jensen, der er leder af Rigspolitiets Politihundetjeneste.

Svenske snuder

Hundene er udlånt fra Sverige, hvor politiet på baggrund af landets mange skærgårde og søer har prioriteret at uddanne hunde, der er gode til at søge gennem vand. Politihunde i Danmark er i langt højere grad specialister i at søge på land og gennem jorden.

Nu skal de svenske hunde hjælpe i eftersøgningen af de resterende dele af Kim Wall, efter hendes overkrop blev bjærget på sydvest-siden af Amager mandag 21. august. Peter Madsen har forklaret, at hun døde som følge af en ulykke på hans ubåd.

Københavns Politi sigter ham for drab begået på ukendt måde efter klokken 19 den 10. august, hvor de to sejlede ud i ubåden - det nægter han. Ligesom han nægter den sigtelse om usømmelig omgang med lig, som politiet har rejst.

I spidsen af båden

Onsdag er de to svenske hunde stævnet ud fra Brøndby Havn - i to lave både med en hund i spidsen af hver.

- De sidder helt koncentreret og inhalerer mange kubikmeter luft i minuttet, og når de markerer, så ser vi på mulighederne. Skal vi have dykkere ned? Er det bedre at trække med et net? Vi skal finde den bedste foranstaltning, så vi kan få det op, de har markeret, siger John Jensen.

Hunden reagerer dog sjældent lige over det sted, der er interessant.

- Det er klart, at jo større dybde, noget ligger på, jo flere forhold kan spille ind, siger John Jensen og nævner strøm, temperatur, vind og vanddybde blandt udfordringerne.

Millioner gange stærkere næse

Men hundenes snuder er skarpe - typisk mellem 1,7 millioner og 2,4 millioner gange bedre end en menneskenæse - og selv gennem adskillige meter vand kan de stadig fange en fært.

- De kan søge effektivt i tyve minutter til en halv time, hvorefter de skal hvile sig. De skal have en tår vand og lidt ro, men overskrider du ikke den grænse, så kan de søge i mange timer, siger John Jensen.

Indtil videre har Københavns Politi lånt hundene i tre dage til og med torsdag - herefter vurderer man, om søgningen skal fortsætte.

Ubådsejer Peter Madsen er varetægtsfængslet frem til 5. september.