Station 2

Grønlandsk smugler med 70 pakker hash i maven

Salgsværdien af hash i Grønland er så stor, at politiet stort set dagligt tager folk i lufthavnen, der forsøger at smugle hash ind i landet.

'Politirapporten' er på besøg i Grønland, hvor en af politiets opgaver er at bekæmpe hashsmugling.

På videoklippet herover ses en ung kvinde, der har forsøgt at smugle hash ind i Grønland ved at sluge det og gemme det i maven. På Grønland er det langt fra et sjældent syn.

- Det er næsten hver dag, vi finder hash her. Nogle gange er det i maven, og nogle gange er det i bagagen, det er lidt forskelligt, siger politiassistent Henrik Pedersen, der sammen med sin politihund, Ghandi, patruljerer dagligt i Kangerlussuaq Lufthavn.

Stor fortjeneste

Det store antal beslaglæggelser af hash skyldes den store fortjeneste, der er ved at sælge hashen videre i Grønland. Et enkelt gram hash kan i Grønland sælges videre fra omkring 500 til 1000 kroner på gadeplan, hvilket er 10-20 gange så meget som købsprisen i Danmark.

- Der er så mange penge at tjene på hash her i Grønland, der er kæmpe fortjeneste ved at smugle det fra Danmark af, siger Henrik Pedersen, der til daglig er ansat i Kangerlussuaq Lufthavn.

Gør det svært for smuglere

Udover at bruge politihunde, der kan hjælpe med at afsløre smuglerne, fik politiet i Kangerlussuaq Lufthavn i december 2016 en kropsscanner, som kan røntgenfotografere personer, hvis der er mistanke om, at de har skjult euforiserende stoffer i maven.

Kvinden i videoklippet blev dog afsløret ved hjælp af en politihund. Det viste sig, at hun gemte i alt 300 gram hash i maven, og politiet var nødt til at forlænge hendes varetægtsfængsling, før alle pakkerne var ude af hendes krop. Der er endnu ikke faldet dom i kvindens sag.

Se meget mere om politiet på Grønland og deres arbejde med hash onsdag den 30. august kl. 21.25 på TV2 eller gense Politirapporten på TV 2 Play.