Krimi

Betjente tiltalt for at modtage bestikkelse fra Karsten Ree: - Det kommer ikke andre ved, at vi er bedste venner

Det var i forbindelse med et brutalt hjemmerøveri, at de to tiltalte betjente blev gode venner med finansmanden.

Vi var venner, og vi tog af sted til Afrika som venner, og her blev vi de bedste venner.

Sådan lyder det mandag fra Retten i Helsingør, hvor to betjente er tiltalt for at have modtaget bestikkelse fra finansmanden Karsten Ree i form af luksuriøse ophold i Kenya og på Zanzibar.

Selv nægter de sig skyldige, da de mener, at rejsen fandt sted i det private og intet har med deres arbejde hos Nordsjællands Politi at gøre.

- Det kommer ikke andre ved, hvad jeg laver privat. Det er kun, fordi det er Karsten Ree, at det er så interessant, lyder det fra den ene af de tiltalte i sagen, en 61-årig betjent.

Efterforskede Ree for menneskehandel

Betjentene mødte første gang Karsten Ree i efteråret 2014. Her efterforskede de en sag, hvor finansmanden var mistænkt for menneskehandel.

Karsten Ree var sigtet for at hente en kenyansk kvinde til Danmark, som skulle lave mad og gøre rent for ham. Sigtelsen mod ham blev dog frafaldet, da der ikke var begrundet mistanke om, at han havde begået noget ulovligt.

Efterfølgende har de to politibetjente dog været på luksuriøse ophold på hoteller, som er ejet af netop Karsten Ree. Gratis ophold, som ifølge anklagemyndigheden havde en værdi af mere end 26.000 kroner.

De to betjente, der modtog et gratis Safari-ophold fra Karsten Ree, risikerer en ubetinget fængselsstraf. Karsten Ree og betjentene selv nægter, at der var tale om bestikkelse. Video: Stine Gliese

Selv fortæller den ene af de to tiltalte, den 61-årige betjent, at opholdet i Afrika intet havde med sagen mod Karsten Ree at gøre og derfor ikke kan betegnes som bestikkelse.

- Vi behandler folk ordentligt. Men vi blev ikke venner under afhøringen. Jeg havde ingen kontakt med ham, før sagen blev afsluttet, siger den 61-årige i retten.

Blev venner i forbindelse med hjemmerøveri

Den videre kontakt til finansmanden blev ifølge den 61-årige betjent først etableret i marts 2015, hvor han modtog et opkald fra Karsten Ree.

- Han ringede til mig, da hans nabo havde været udsat for et hjemmerøveri, hvor den pågældende blev fanget og bundet. Derfor var han bange for, at det også skulle ske for ham. Han havde set fodspor i sneen udenfor sit hus og ville gerne have, at vi kom forbi, så han kunne få noget rådgivning.

Den 61-årige tog herefter hjem til Karsten Ree med sin makker og den anden tiltalte i sagen, en 56-årig betjent. Ifølge den 61-årige fandt besøget sted ved fyraften I retten indrømmer han dog, at de ankom til Karsten Rees hjem i patruljebil. 

Tog på rejse sammen

Ved besøget hos finansmanden viste kemien sig imidlertid at være så god mellem de tre mænd, og at de også fik sig "en hyggelig sludder".

- Vi fortalte ham, at vi havde set en film kaldet 'The Bucket List', hvor to venner tager ud i verden. Det ville vi også gerne, og så foreslog Karsten Ree, at vi skulle tage til Afrika og bo på hans hoteller.

De tre aftalte ikke noget nærmere den aften, lyder det fra den 61-årige i retten. Men de begyndte herefter at ses med finansmanden privat.

Det var dog først langt senere, at det kommer på tale, at finansmanden skulle betale for noget af opholdet, siger han.

- Jeg er bekendt med, at man ikke må modtage gaver i forbindelse med politiopgaver. Men det her er foregået privat, siger den tiltalte og fortæller videre, at det først er under en grillaften i august 2015, at de aftalte med Karsten Ree, at de skulle bo på dennes resort i Kenya, Karen Blixen Camp.

Betalte selv 900 dollars for turen

På det tidspunkt havde betjentene allerede købt flybilletter til Kenya med afrejse i november 2015, påstår den 61-årige. 

- Karsten Ree ringede så til os senere og fortalte, at han selv skulle til Kenya i november med et stort selskab, og derfor aftalte vi at mødes dernede.

De bilag, der bliver fremlagt i retten, er derfor på beløb, som hele selskabet har betalt under opholdet. Hvor meget, Karsten Ree egentlig har lagt ud for de to betjente, er derfor uvist.

Selv fortæller den 61-årige, at de to betjente betalte 900 amerikanske dollars, omkring 5600 danske kroner, samt udgifter for egne drikkevarer på turen. Den 61-årige mener, at de penge skulle dække hele opholdet i Kenya.

Det efterfølgende ophold på Zanzibar til en værdi af omring 4100 kroner, har Karsten Ree dog betalt for, lyder det fra begge betjente.

- Der var i det hele taget ikke tale om en luksusferie. Omgivelserne var dejlige. Men vi boede i et telt, og toilettet var under åben himmel, oplyser den 61-årige.

Der falder dom i sagen mod betjentene på fredag den 1. september.