Krimi

Tredje gang han tog stoffer gik det galt

Ulrik var kun 15 år, da han var tæt på at dø af en overdosis.

Det er fuldstændig tåget, og de sidste mange timer er væk i 15-årige Ulriks hukommelse, da han vågner. 

- Der er nogle meget små minder, men det hele føles egentlig som en drøm, siger Ulrik, som ikke ønsker sit efternavn ud af hensyn til sin familie.

Det eneste, han lægger mærke til nu, er synet af en skarp hvid skikkelse foran ham.

Han ved ikke, hvor mange timer, der er gået, men det sidste, han husker, er, at han og hans ven står i en park og for første gang prøver det psykedeliske stof mescalin. 

Eller i hvert fald det, de troede var mescalin. For den hvide skikkelse er en sygeplejerske på hospitalet, hvor han nu er indlagt.

Mit blik bliver sløret, og langsomt kan jeg mærke, at alt forsvinder. Derfra går det i sort

Ulrik, HF-studerende

Nogle forbipasserende har fundet de to drenge liggende bevidstløse. De har fået en overdosis af det langt stærkere euforiserende stof, som går under navnet 'englestøv'. 

- Havde det været en måned senere, kunne jeg være død af at fryse ihjel. Min krops funktioner var gået fuldstændig ned, og jeg ville ikke selv kunne holde mig varm, siger han.

Station 2 stiller i aften skarpt på de ulovlige stoffer, som er i omløb i Danmark - stoffer, hvis indhold ikke er til at stole på. Det er klokken 20.50 på TV 2 og TV 2 Play. 

Stofferne er et lotteri

PCP, som stoffet rigtigt hedder, er et stof, som tidligere er blevet brugt til bedøvelse, men blev afskaffet, fordi det fremkaldte psykoser, skizofreni-lignende symptomer og hallucinationer.    

Ulrik havde fået, hvad der svarer til 20 gange den almindelige dosis.   

Dermed har han på egen krop oplevet den tendens, som tydeligt ses på markedet for ulovlige stoffer i Danmark: Det er langt fra til at vide, hvad man får - og det gør stofferne livsfarlige. 

- Hvis man vidste, hvor farligt det er, så ville man holde sig fra det, siger Tore Forsingdal Hardlei, kemiker ved Retskemisk Institut i Aarhus, som arbejder med at analysere de ulovlige stoffer, som politiet beslaglægger.

Han havde prøvet stoffer en gang før

Hvor de på laboratoriet ofte ser, at stofferne har vidt forskelligt indhold, så oplevede Ulrik, at det han fik, var noget helt andet end det, det gav sig ud for. 

Jeg tror altid, man siger, at det sker ikke sker for en selv, men det er jeg et klart bevis på, at det kan

Ulrik, HF-studerende

Det var kun anden gang, han prøvede stoffer, da de to drenge besluttede sig for at købe en smule af en bekendt inden de skulle til fest.

De to drenge doserede pulveret, kom det i deres drinks og ret hurtigt blev de begge tavse og forsvandt ifølge Ulrik ind i hver deres verden.

- Jeg bliver først lidt let, men pludselig bliver jeg tung, og så begynder jeg at få koldsved, siger han.

- Det føles som om, der står en med en sømpistol op ad mit hoved. Mit blik bliver sløret, og langsomt kan jeg mærke, at alt forsvinder. Derfra går det i sort, siger han. 

Er sikker på, at han ville være død

De to drenge havde ligget i parken i flere timer før de blev fundet. Hans ven, som havde fået en mindre dosis end Ulrik, var ved bevidsthed, men havde på ingen måde været i stand til at ringe efter hjælp.  

Oplevelsen har gjort Ulrik bevidst om, hvor farlige - og ikke mindst tilfældige - stofferne egentlig er. Selv den mand, som drengene købte stofferne af, vidste ikke, at det var 'englestøv' og ikke mescalin, han solgte videre. 

- Jeg stolede på noget, som man ikke kan stole på, siger Ulrik. 

Han havde aldrig troet, at det, som eksperterne advarer mod, ville ske for ham.

Hans mor fortalte senere, hvordan han havde været helt psykotisk på hospitalet og sparket og skreget. 

- Jeg føler mig heldig, at det ikke gik mere galt, siger han.

- Jeg tror altid, man siger, at det sker ikke sker for en selv, men det er jeg et klart bevis på, at det kan.

Station 2 stiller i aften skarpt på de ulovlige stoffer, som er i omløb i Danmark. Det er klokken 20.50 på TV 2 og TV 2 Play.