Ubådssagen

Tårer for Kim Wall i New York i nat

Tårer, kram og stearinlys samt toner fra popsangerinden Robyn. Natten til torsdag dansk tid fandt en mindeceremoni for Kim Wall sted i New York.

30-årige Kim Wall har rejst til flere af verdens brændpunkter som prisvindende freelance-journalist, men hendes alt for korte liv fik en ende, da hun steg om bord på opfinderen Peter Madsens hjemmebyggede ubåd den 10. august.

Hun havde trods sin relativt unge alder et imponerende CV. I 2013 blev hun kandidat i journalistik fra et af verdens mest anerkendte universiteter, det prestigefyldte Columbia University i New York. Og netop på det universitet mindedes hendes gamle studiekammerater onsdag aften lokal tid Kim Wall.

Venner mindes Kim Wall ved mindehøjtidelighed i New York. Video: Julie Bjørn Teglgård

Mindeceremonien bestod af to dele.

Først et privat arrangement for omkring 50 tidligere studiekammerater, hvor der var lukket for pressen. Og senere en åben ceremoni, hvor offentligheden og pressen var velkomne til at deltage. Ceremonien blev arrangeret få timer efter, at dansk politi havde bekræftet, at der var et dna-match mellem Kim Wall og den kvindetorso, der blev fundet uden arme, ben og hoved på Vestamager mandag.

- Vi mødtes omkring klokken 19. Alle krammede hinanden og delte minder. Der var mange lys og blomster. Klokken 20 startede vi med at sende live via Facebook, så Kims venner, der ikke var i New York, kunne følge med, siger amerikansk-kinesiske Ye Ming, der både har studeret og arbejdet med Kim Wall.

Dancing on my own

Ved mindehøjtideligheden spillede de gamle studiekammerater den svenske popsangerinde Robyns hit ’Dancing on my own’.

- Robyn er en sej svensk kvinde. Det var Kim Wall også, siger Birgitte Borup, der er TV 2s reporter i New York.

Hun har talt med flere af Kim Walls venner - blandt andre Lorra Demon,der studerede sammen med Kim Wall på Columbia University. Hun beskriver hende som en charmerende person, der nemt blev venner med alle, og tilføjer:

- Hun var oprigtig. Hun viste altid respekt, hun var eventyrlysten, livlig, morsom og klog. Vi er fuldstændig knuste. Det føles helt uvirkeligt. Fuldstændig surrealistisk.

Ye Ming fortæller, at mindeceremonien i høj grad handlede om at mindes, hvem Kim Wall var, frem for hvad der skete med hende. De to kvinder arbejdede i en periode tæt sammen på en historie om kinesiske samfund i USA.

Lorra Demon studerede med Kim Wall. Hun beskriver Kim Wall som oprigtig og charmerende og siger, at det er fuldstændig surrealistisk, hvad der er hændt hende.

- Hun var en utrolig varm og sjov person. Hun var bare fuld af nysgerrighed og energi. Når vi var på reportage sammen, snakkede vi med så mange mennesker, og jeg var altid overrasket over, hvor meget energi hun havde, siger Ye Ming og tilføjer:

- Hun ville altid gerne tale med flere for at komme endnu længere ned i historien. Hun var passioneret og havde en unik evne til at se det bredere perspektiv.

Havde hele verden som sin legeplads

Kim Wall har rejst i blandt andet Nordkorea, Uganda og Kenya – alle steder, der kan være farlige for en ung kvindelig journalist. Derfor virker det nærmest paradoksalt, at hendes liv skulle ende i et ellers fredeligt, roligt og lille land som Danmark.

- Det har skabt voldsom en voldsom undren og overraskelse blandt vennerne, der nærmest ikke kan forstå det, siger TV 2s Birgitte Borup. 

Hun fortæller, at studiekammeraterne er meget optagede af sigtelsen af Peter Madsen. Han er sigtet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

- Der er et meget stort ønske om, at der falder en dom i denne sag, og at der sker retfærdighed, siger Birgitte Borup.

Peter Madsen er indtil videre varetægtsfængslet frem til den 5. september. Han nægter sig skyldig i drab, men har i grundlovsforhøret erkendt, at Kim Wall døde om bord på ubåden.