Ubådssagen

Præsten fra Kim Walls hjemby: Vi får aldrig alle svarene

Vi må forsone os med det der er sket og gå videre. Ellers brænder vi op, siger sognepræsten i Trelleborg, der kendte den dræbte Kim Wall.

- Det har været et stort chok for vores lokalsamfund. Det er ikke tit et samfund bliver så berørt. Dels fordi det er en kendt familie i byen, men også fordi det er så mærkelig en hændelse. Kim Wall har jo været i krigszoner overalt i verden, og så skal det her ske på Amager.

Gustaf Centervall er præst i Sct. Nicolai Kirke i Trelleborg og kendte den omkomne, svenske journalist Kim Wall fra byen - som konfirmand og fordi hun har interviewet ham.

- Hun var professionel, begavet, dygtig og venlig. Hun vidste, hvad hun skulle spørge om. Hun var jo en verdensborger, en globetrotter, der havde boet i Beijing og havde været overalt i verden. Et fascinerende menneske at møde, siger Gustaf Centervall.

DNA fjerner al tvivl

Onsdag oplyste Københavns politi, at DNA-undersøgelser med sikkerhed har fastslået, at den fundne kvindetorso var identisk med Kim Wall.

- Vi sikrede en hårbørste og en tandbørste for at sikre hendes dna. Vi fandt også blod i ubåden, og der er et match, fortalte Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi, på et pressemøde onsdag morgen.

Efterfølgende skrev Kim Walls mor, Ingrid Wall, på Facebook:

- Det er med grænseløs sorg og forfærdelse, at vi modtog nyheden om, at resterne af vores datter og søster Kim Wall er blevet fundet. Omfanget af ​​katastrofen kan vi endnu ikke helt overskue, og der er stadig en række spørgsmål, der skal besvares.

Håbet smuldrede

I familiens hjemby betød meddelelsen, at det sidste håb blev slukket, fortæller præsten Gustaf Centervall:

- Selv har jeg naturligvis følt bestyrtelse. Jeg tænkte: ’Det er ikke sandt’. Det håb man havde vældigt længe, at man skulle finde hende i live. Og at kroppen man fandt, ikke var hende. Det sidste der smuldrer, er håbet.

'Vi må gå videre herfra'

Som præst har han talt med mange borgere, der ligesom ham selv er rystede over det der er sket:

- Folk kommer til mig og vil vide, hvorfor det her sker. Hvordan gik det til og hvorfor sker sådan en bizar hændelse?, fortæller han.

- Vi får nok aldrig fuldt overblik over, hvad der egentligt skete. Men nogle gange i livet må vi stille os tilfredse med det vi får, og så må vi gå videre derfra. Når man får et svar, så stiller man to nye spørgsmål og så fortsætter det hele med at blive alt for meget, siger sognepræsten.

Som kristen præst holder han fast i, at man på en eller anden måde må forsone sig med det, der er sket:

- Forband ikke mørket, tænd et lys, siger han.

Forsoning

- At kende smerte men ikke at forfalde til vrede er nok den bedste løsning.

Det er vel svært?

- Åh ja. Men man må forsøge at føle en slags forsoning. Hvis vreden får overtaget, så æder den jo også mig op. Min kristne indstilling er, at man må forsøge at forsone sig og tilgive, siger Gustaf Centervall.

Hvordan kommer familien videre?

- Man skal altid tage et skridt ad gangen. Man kan ikke rumme alt på én gang. Man skal langsomt tage det første skridt. Man skal tale med hinanden om Kim. Nogle gange komme tilbage til sit arbejde og bekymre sig om små ting. Gå ind i hverdagen. Hvis man bare går ind i det der er sket, så brænder man op, siger han.

Mindegudstjeneste

I byen er der megen snak om at markere sin støtte til familien - måske med en mindegudstjeneste. Men, siger Gustaf Centervall, det afhænger af, hvad familien ønsker:

- Vi afventer at familien skal bestemme sig for, hvad de ønsker, der skal ske, siger han.