Ubådssagen

Ny sigtelse på vej mod Peter Madsen

Peter Madsen kan blive mentalundersøgt efter fundet af torso, hvor arme, ben og hoved var fjernet.

Ubådsejeren Peter Madsen er varetægtsfængslet i 24 dage på en "begrundet mistanke" om, at han "i hvert fald" er skyldig i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Han nægter sig skyldig i at have dræbt den svenske journalist Kim Wall, men det ændrer ikke ved, at Københavns Politi først og fremmest sigter ham for overlagt drab.

Og at anklagemyndigheden stadig kan arbejde frem mod at få ham varetægtsfængslet for netop det - ligesom en ny sigtelse for usømmelig omgang med lig efter alt at dømme vil blive tilføjet.

Ønsker ny kendelse

Efter torsoen af 30-årige Kim Wall blev fundet på den sydvestlige side af Amager mandag - påført skader og metaldele, så hun angiveligt ikke ville løfte sig fra havets bund - har politiet konkrete beviser, som anklagemyndigheden vil tage med til det næste retsmøde, hvor der vil blive anmodet om forlænget varetægtsfængsling i sagen.

- Det er naturligt, at vi forelægger de nye beviser for retten senest den 5. september i forhold til at få rettens vurdering af fængslingsgrundlaget, siger specialanklager ved afdelingen for Personfarlig Kriminalitet hos Københavns Politi, Jakob Buch-Jepsen.

Han ønsker ikke at komme ind på yderligere detaljer, men i princippet betyder det, at anklagemyndigheden helt som under det oprindelige grundlovsforhør atter vil forsøge at få Peter Madsen varetægtsfængslet på en begrundet mistanke om overlagt drab.

Og at anklageren denne gang kan tage en lang række konkrete beviser med i retten.

Resultater fra efterforskningen

De nye beviser tæller blandt andet fundet af Kim Walls overkrop samt retsmedicinske undersøgelser og politiets påstand om, at Peter Madsen med vilje sænkede sin ubåd.

Endvidere har politiet samme dag, som ubåden sank, taget en række dna-prøver fra Peter Madsens egen krop og tøj, som er ved at blive undersøgt for et eventuelt dna-match - ligesom politiets eksperter kan have genskabt eller sikret forskellig typer af kommunikation mellem Peter Madsen og Kim Wall eller andre relevante personer.

Efter den seneste tids udvikling i sagen forventes det desuden, at anklagemyndigheden rejser en ny sigtelse for usømmelig omgang med lig - en forbrydelse, der ifølge Straffelovens almindelige bestemmelse straffes med op til et halvt års fængsel.

- Og ja, det vil være en naturlig overvejelse at anmode retten om en mentalundersøgelse af Peter Madsen, siger Jacob Buch-Jepsen.

Den oprindelige sigtelse

Da Peter Madsen iført et blåt sæt tøj fra Københavns Fængsler lørdag den 12. august klokken 10.05 fandt sin plads i dommervagten, lød sigtelsen:

- At Peter Madsen har gjort sig skyldig i manddrab efter Straffelovens 237 ved 10. august 2017 i tidspunktet efter klokken 19 på et ukendt sted og ukendt måde at have dræbt Kim Wall.

I løbet af grundlovsforhøret forklarede han bag lukkede døre, at der var sket et uheld, som førte til Kim Walls død, og at han havde begravet hende i havet. Herefter rejste anklageren en subsidiær - sekundær - sigtelse - der lød på uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Torsdag den 24. august leder Københavns Politi assisteret af Beredskabsstyrelsen fortsat efter de manglende dele af Kim Wall, ligesom politiet anmoder alle, der befinder sig i eller omkring Køge Bugt, om at holde øje med tøj eller andet af interesse for sagen.