Ingen kuglepenne - og 9 andre ting der er specielt ved det grønlandske politi

I Grønland kommer lovovertrædere ikke i fængsel, og kuglepenne volder betjentene problemer. Læs forklaringen her.

Politiet i Danmark og Grønland er Ă©t fælles korps med de samme uniformer og love at hĂĄndhæve.

Alligevel er der stor flere forskelle pĂĄ, hvordan det grønlandske og danske politi arbejder i det daglige. Det fremgĂĄr tydeligt i onsdagens afsnit af Station 2 Politirapporten, hvor du kan se meget mere til politiet i Grønland og deres arbejde.

Herunder har vi samlet en liste med 10 ting, du højst sandsynligt ikke vidste i forvejen:

10 ting, du (måske) ikke vidste om Grønlands politi

 1. Kuglepenne er kaput i kulden

  Hvis du er en af de danskere, der har oplevet at fĂĄ en bøde, sĂĄ ved du sikkert ogsĂĄ, at den blev skrevet i hĂĄnden med en kuglepen. Men tager du til Grønland, sĂĄ er der ikke mange betjente, der gĂĄr rundt med kuglepenne i lommen. Her er der oftest sĂĄ koldt, at blækket i kuglepennen fryser til. Derfor bliver de fleste grønlandske bøder skrevet med blyant, da den skriver i al slags vejr. 

 2. Store firhjulstrækkere som patruljebiler

  I Grønland ser du ikke mange ”almindelige” patruljebiler, som du ser pĂĄ de danske veje. Det kolde vejr og til tider ufremkommelige terræn betyder, at politiet i Grønland benytter sig af store firhjulstrækkere. Sirener og lyd er dog det samme som i Danmark.

 3. Snescootere i stedet for motorcykler

  Politiet i Grønland har snescootere! Når de skal ud i fjeldene eller køre på sne og is, så er det mere praktisk med snescootere end med motorcykler. Politiets snescootere har en topfart på omkring 180 km/t – desuden er de også udstyret med blå blink og sirener.

 4. Ingen synshal – betjentene står for syn af køretøjer

  Hvis du skal have din snescooter eller bil synet, så skal du ikke forbi en synshal, som du skal i Danmark. I Grønland booker du tid på den lokale politistation, hvor en betjent efterfølgende syner og forhåbentlig godkender køretøjet.

 5. Skilsmisser, det tager politiet sig af

  Det grønlandske politi har mange opgaver, en af dem er at tage sig af skilsmisser. Man får en tid på den lokale politistation, hvor en betjent hjælper parrene med at underskrive de rigtige papirer.

 6. Forbudt at have andre hunde end slædehunde nord for polarcirklen

  Hvis du rejser nord for polarcirklen, sĂĄ vil du ikke se mange forskellige hunderacer. I det nordlige Grønland er det nemlig forbudt, at have en hund der ikke er en slædehund. Det vil sige, at nĂĄr en betjent gerne vil have en politihund, sĂĄ skal man have specialtilladelse til det, og man mĂĄ ikke lade dem strejfe frit omkring. Dette er for at beholde den grønlandske slædehund som en ren race.

 7. Frivillige betjente hjælper til

  I Grønland har man såkaldte reservebetjente. Det vil sige frivillige folk, der hver weekend hjælper de uddannede betjente. Reservebetjentene har uniformer ligesom de almindelig betjente, men de har ingen våben. De skal være den uddannede betjents ekstra hænder, når der er travlt.

 8. Politibetjente er ogsĂĄ anklagere i retten

  Hvis du bliver taget for noget ulovligt i Grønland, og din sag ender i retten,  sĂĄ kan du risikere, at den politibetjent som sigtede dig, er den samme som den der skal være anklager i retten. SĂĄdan er det ikke i Danmark. Her er det jurister, der er anklagere i retten.

 9. De fleste sager handler om vold og tyveri

  Der blev i 2016 anmeldt 6025 sager i hele Grønland. Godt hver anden anmeldelse handlede om en formueforbrydelse, altså tyveri eller indbrud af den ene eller anden art, mens hver sjette anmeldelse handlede om vold.

 10. Anstalt i stedet for fængsel

  I Grønland kommer man ikke i fængsel, for der kalder man det en anstalt, men betydningen er fuldstændig den samme, som i Danmark.