Ubådssagen

Peter Madsens veninde: Desværre, som jeg havde forestillet mig

Ifølge Peter Madsen døde Kim Wall ombord på ubåden i en ulykke, hvorefter han begravede liget til søs.

Københavns Politi offentliggjorde mandag dele af den nye forklaring, opfinder Peter Madsen afgav, efter at hans ubåd Nautilus sank fredag den 11. august, og den svenske journalist Kim Wall forsvandt.

Ifølge Peter Madsen døde Kim Wall ombord på ubåden i en ulykke, hvorefter han skilte sig af med liget på et ikke nærmere specificeret sted i Køge Bugt.

De nye oplysninger er nogenlunde i tråd med det, som Peter Madsens veninde Camilla Svendsen havde forventet at høre, skriver hun i en email til TV 2.

- Det, der er kommet frem i dag, er desværre det, som jeg i et stykke tid har forestillet mig, er sket, for det kræver ikke en ph.d. at gennemskue, at Peter ikke stadig ville sidde, hvor han sidder, hvis ikke politiet havde grund til at holde på ham.

Camilla Svendsen er ven med Peter Madsen gennem flere år og optrådte i Station 2s dokumentar 'Ubåden og den svenske kvinde'.

Er lettet over, at forklaringen er blevet offentliggjort

Peter Madsen har siddet varetægtsfængslet siden den 11. august. Hans forsvarer, Betina Hald Engmark, fortæller, at han er lettet over, at hans nye forklaring er blevet offentliggjort.

- Han har hele tiden haft et ønske om, at oplysningen kom ud allerede i forbindelse med grundlovsforhøret i lørdags, hvor han afgav forklaring. Men politiet og anklagemyndigheden har haft et ønske om, at det skulle foregå for lukkede døre, siger hun til TV 2.

På grund af dørlukningen i sagen har det ikke været muligt at få en uddybende forklaring på, hvorfor Peter Madsen handlede, som han gjorde.

- Peters bevæggrunde for at handle, som han efterfølgende gør, kender kun han, men jeg tror, at man skal have helt ufatteligt megen selvindsigt for at vide, hvordan man selv vil reagere i en lignende situation, siger Camilla Svendsen, der ikke ønsker at udtale sig yderligere om sagen.

Ændrede forklaring

Peter Madsen havde oprindeligt forklaret, at han havde sat Kim Wall af ved Halvandet på Refshaleøen i København, inden ubåden Nautilus sank. Han ændrede dog senere forklaring.

- Folk reagerer forskelligt, når de har været ude for en traumatisk oplevelse, siger Betina Hald Engmark. Hun understreger dog, at hun kun taler generelt, da hun ikke kan udtale sig om Peter Madsens grund til at ændre forklaring undervejs på grund af dørlukningen.

Københavns Politi sendte mandag formiddag en pressemeddelelse ud.

- Sigtede har til politiet og i retten forklaret, at der er sket en ulykke ombord på ubåden, som har medført Kim Walls død, og at han efterfølgende har begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt. Københavns Politi kan supplerende oplyse, at sigtelsen for drab opretholdes. Der vil ikke kunne gives yderligere oplysninger om sagens efterforskning, da denne stadig er omfattet af dørlukningen, skriver Københavns Politi i pressemeddelelsen.

Savnet siden den 10. august

De nye oplysninger er kommet frem efter, at Københavns Byret, på baggrund af henvendelse fra anklagemyndigheden og Peter Madsens forsvarer, har besluttet at ophæve dele af dørlukningen.

Kim Wall har været meldt savnet, siden Nautilus sank fredag den 11. august. I Peter Madsens første forklaring til Københavns Politi sagde han, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen torsdag aften den 10. august.

Peter Madsen er fortsat sigtet for drab og er varetægtsfængslet på en begrundet mistanke om uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.