Peter Madsen: Kim Wall døde i en ulykke på ubåden

Efter en weekend med fortsat eftersøgning efter den svenske journalist Kim Wall har Københavns Politi nu nyt i sagen.

Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen har givet under grundlovsforhøret om den svenske journalist, der forsvandt under en sejltur med den danske ubåd i Øresund.

Han bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

- Sigtede har til politiet og i retten forklaret, at der er sket en ulykke ombord på ubåden, som har medført Kim Walls død, og at han efterfølgende har begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Oplysningerne kommer efter, at anklagemyndigheden og forsvareren har bedt Københavns Byret om at ophæve dele af dørlukningen. Herved kan dele af forklaringen, der blev givet i grundlovsforhøret, offentliggøres.

Ubådsejer fortsat sigtet for drab

Peter Madsen blev i første omgang sigtet for på ”ukendt måde” at dræbe Kim Wall. Det skete lørdag den 12. august. Senere samme dag blev sigtelsen ændret til uagtsomt manddrab, og ubådsejeren blev varetægtsfængslet i 24 dage.

I begge tilfælde har han nægtet sig skyldig.

Københavns Politi oplyser i pressemeddelelsen, at sigtelsen for drab opretholdes. Men på grund af, at sagen er omfattet af dørlukning, vil der ikke blive givet yderligere oplysninger om sagens efterforskning.

Dørlukningen skete trods kraftige protester fra ind- og udenlandske medier.

Peter Madsen sagde inden sin anholdelse fredag i forrige uge, at han var alene på ubåden, da den løb ind i problemer.

- Jeg var bare på en øvetur, hvor jeg legede med forskellige ting på ubåden, og så opstod der en fejl, fortalte han til TV 2.

Han påstod, at han satte den svenske journalist af ved restauranten Halvandet på Refshaleøen torsdag aften omkring klokken 22.30. 

Bådens ejer Peter Madsen - af mange kendt som Raket-Madsen - blev fredag formiddag reddet op af vandet i Køge Bugt. Hans ubåd sank kort tid efter. Video: Anne Brandbjerg

Ubådens rute er kortlagt

Siden det fredag den 11. august for første gang blev klart i offentligheden, at den svenske freelancejournalist var forsvundet, har de danske såvel som de svenske søfartsmyndigheder forgæves forsøgt at kortlægge ubådens rute.

Det er nu lykkedes.

- Ruten ligger alene i dansk farvand i henholdsvis det sydlige Øresund samt den nord- og vestlige del af Køge Bugt, oplyser Københavns Politi.

Danske søfartsmyndigheder har i fredags foretaget konkrete dyk på denne rute. Det vil fortsætte mandag, hvor den maritime indsats udover dykkere også omfatter et fartøj med sonar udstyr, som er en forkortelse for Sound Navigation and Ranging. Udstyret vil gøre det muligt at opspore og bestemme afstand og retning til genstande under vand.

Svensk politi og øvrige myndigheder har henover weekenden gennemført søgninger fra såvel helikopter som fra skibe. Det vil de fortsætte med mandag.

Ubåden Nautilus bliver fortsat undersøgt som et gerningssted. Politiets kriminalteknikere gennemgår ubåden i håb om at finde spor, der kan afsløre, hvad der er sket om bord under sejladsen.