Ubådssagen

Kim Walls veninde: Peter Madsens nye forklaring er svær at høre

- Vi kæmper med at prøve at fordøje tabet, siger en nær veninde til den svenske journalist Kim Wall, der døde ombord på ubåden Nautilus.

Siden den 11. august har Malin Franzén siddet i Malmø og ventet på nyt i sagen om den forsvundne, svenske journalist Kim Wall, som hun har været nær veninde med i over 10 år.

I dag er det kommet frem, at den danske ubådsejer Peter Madsen i et grundlovsforhør har forklaret, at Kim Wall døde i en ulykke på ubåden Nautilus. Peter Madsen har også sagt, at han efterfølgende har begravet Kim Wall til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt. 

- Nyhederne om Madsens nye forklaring er svære at høre, og vi kæmper med at prøve at fordøje tabet af Kim, siger Malin Franzén i en udtalelse sendt til TV 2.

Ufattelig tragisk hændelse

Peter Madsen er fortsat sigtet for drab og er varetægtsfængslet på en begrundet mistanke om uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder

Kim Wall har været meldt savnet siden fredag den 11. august. I Peter Madsens første forklaring til Københavns Politi sagde han, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen torsdag aften den 10. august.

- Madsen har givet en version, men vi venter først og fremmest på, at Kim bliver fundet. Når det sker, kan vi forhåbentlig begynde at komme videre og begynde at forstå denne ufatteligt tragiske hændelse, siger Malin Franzén til TV 2.

Malin Franzén har tidligere fortalt, at hun til at begynde med slet ikke kunne begribe, at det var Kim Wall, der var ombord på Nautilus og derefter forsvandt sporløst.

Vi tænker meget på Kims familie og andre, som er ramt af denne tragedie

Malin Franzén, veninde til Kim Wall

Alvoren gik op for dem

Om aftenen fredag den 11. august stod hun og var ved at lave mad med sin sambo, da denne pludselig begyndte at læse højt fra sin telefon om ubådsdramaet på den anden side af sundet.

- Nu skal du høre om dramaet i Danmark: Svensk journalist er forsvundet på en hjemmelavet ubåd, sagde samboen til Malin Franzén.

De grinede og lavede sjov med det i køkkenet.

- Det er typisk Kim at lave den slags historier, så vi skrev til hende (Kim Wall, red.) over Facebook: "Det er vel ikke dig, der er forsvundet med en ubåd?", fortalte Malin Franzén.

Da hun og samboen aldrig fik noget svar tilbage fra Kim Wall, gik sagens alvor op for dem.

- Da vi fandt signalementet fra dansk politi, standsede vi med at grine, for det passede ret godt på Kim, sagde Malin Franzén.

Kim Walls veninde uddyber, at det vigtigste er, at den forsvundne svenske journalist findes. Video: Cecilie Gremaud & Cecilie Gremaud

Tanker til familien

Malin Franzén og Kim Wall har kendt hinanden, siden de var 18-19 år gamle.

Selvom Kim Wall siden da har rejst verden rundt som journalist, mens Malin Franzén forblev i Skåne, var de ofte i kontakt med hinanden.

Nu sidder Malin Franzén tilbage i Malmø med visheden om, at hendes veninde er død.

Københavns Politi sendte mandag formiddag en pressemeddelelse ud, hvori der blandt andet står, at Peter Madsen til politiet og i retten altså har forklaret, at han har begravet Kim Wall på havet.

Peter Madsen: Kim Wall døde i en ulykke på ubåden Video: Jane Bruun Elkjær

Det er fortsat uvist, hvad der nærmere skete ombord på Nautilus i døgnet omkring den 10. og 11. august, hvor Kim Wall, ifølge Peter Madsen, døde som følge af en ulykke på ubåden.

- Vi tænker meget på Kims familie og andre, som er ramt af denne tragedie, siger Malin Franzén i udtalelsen til TV 2.