Ubådssagen

Vidner så Peter Madsen i ubåden - råbte til ham men fik intet svar

Den forsvundne svenske journalist blev filmet ud fra København torsdag ved 20-tiden. Det er indtil videre de sidste levende billeder af Kim Wall.

Johan Tofte er en af de sidste, der så Peter Madsens ubåd, UC3 Nautilus, med ejeren og den forsvundne svenske journalist, Kim Wall, ombord.

Han var sammen med fem venner på skibet Stjernen klokken 19.30 torsdag aften i indløbet til Københavns Havn, hvor de pludselig så ubåden, der potentielt kan have været gerningssted for et drab.

- Vi spurgte, hvor meget en ubåd koster. Vi syntes, det var sjovt at møde sådan en ubåd i midt i Københavns Havn, men de svarede ikke, de sejlede bare videre, siger Johan Tofte til TV 2 Lorry.

Ifølge Johan Tofte kunne man fra deres båd tydeligt se Peter Madsen og Kim Wall stå i ubådens tårn. Han siger, at de hverken virkede kede af det eller glade, de virkede bare fokuserede på at sejle deres tur.

- Vi vinkede til dem, og de vinkede tilbage.

Ifølge Johan Tofte gik det hele temmelig stærkt, og ubåden var hurtigt videre igen. Flere af passagerne på Stjernen har afgivet forklaring til politiet.

- En af mine venner har været i kontakt med politiet, så vi har afgivet forklaring om, hvad vi så.

Johan Tofte tvivler dog på, at det bliver afgørende for sagen.

UC3 Nautilus sejlede forbi skibet Stjernen midt i Københavns havn. I ubådens tårn stod Kim Madsen og Kim Wall, og passager på Stjernen, Johan Tofte, var en af de sidste, der har set Kim Wall siden hendes forsvinden. Video: Mads Buur Simonsen & Mads Buur Bach

Set igen en halv time senere

Klokken 19.55 blev UC3 Nautilus igen set og filmet lidt uden for København - denne gang tæt på Middelgrundsfortet.

Billederne, der er fra expressen.se, og som ligger i toppen af artiklen, er ifølge TV 2s oplysninger foreløbigt de sidste levende billeder, der er taget af Kim Wall.

Igen kunne de to ombordværende ses i ubådens tårn. Også her skulle Peter Madsen og Kim Wall have vinket til fotograferne.

Nautilus-forlis angiveligt en bevidst handling

Fredag middag fandt man Peter Madsen og ubåden, som kort efter sank, ved Køge Bugt. Kim Wall var der ikke. Heller ikke i ubåden, som er blevet bjærget og undersøgt første gang søndag.

Peter Madsens forklaring var, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen torsdag aften klokken halv elleve, men den forklaring blev efterfølgende ændret.

Søndag blev en eftersøgning sat i gang, hvor hundepatrulje, dykkere og fly ledte forgæves efter den svenske journalist.

Mandag gik politiet igen ombord på Nautilus og sendte et Defender-fly, de havde lånt af Forsvaret, i luften i dansk og svensk luftrum. Redningstjenesten søgte efter den svenske journalist i vandet omkring Saltholm, Peberholm og Hven i Øresund. Men stadig uden held.

Ubåden UC3 Nautilus er blevet omdrejningspunktet i en mystisk sag. Her ses den kort efter 19.30 torsdag aften, da den sejlede ud.

Dog slog mandagens tekniske undersøgelser fast, at ubåden kan være sænket med overlæg.

- Undersøgelserne bekræfter, at ubådens forlis angiveligt er sket som en bevidst handling, oplyste Københavns Politi i en pressemeddelelse mandag eftermiddag.

Eftersøgning til lands, til vands og i luften

Nu er det svenske politi på eget initiativ gået ind i eftersøgningen. Det meddeler de tirsdag i en pressemeddelelse. 

- Vi vil hjælpe det danske politi på alle måder, vi kan, siger politiinspektør Mattias Sigfridsson, der koordinerer indsatsen mellem svensk og dansk politi, på pressemødet.

Både svenske og danske redningstjenester leder altså fortsat efter Kim Wall til vands, til lands og fra luften og samarbejder tirsdag om eftersøgningen langs kysten.

- Der kan være områder, som allerede er afsøgt, men som kan være interessante igen på grund af de nye strømforhold, siger svenske Fredrik Winbladh fra søredningstjenesten til Aftonbladet.

Politiinspektør Mattias Sigfridsson har desuden opfordret den svenske befolkning til at være på vagt efter objekter i vandet, hvis de sejler ud i svensk farvand i de kommende dage.

- Man må ikke bare affeje de objekter, som normalt opfattes som affald, siger den svenske politiinspektør.

Kim Wall bliver måske ikke fundet i live

Hvor Kim Wall er, og hvad der er sket, er stadig et mysterium.

Dansk politi håber at kunne finde Kim Wall i live, men det har vores svenske naboer ikke de store forventninger om, fortæller Fredrik Winbladh:

- Det er ikke sandsynligt, at vi finder hende i live på det her tidspunkt, men vi håber selvfølgelig.

Den svenske journalist Kim Wall blev fredag meldt savnet, efter hun stævnede ud med raketbygger Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge & Anne Brandbjerg