Ubådssagen

Svensk redningstjeneste leder efter Kim Wall: - Det er ikke sandsynligt, at vi finder hende i live

Både svenske og danske redningstjenester leder efter Kim Wall til lands, til vands og i luften.

Den svenske søredningstjeneste er nu på eget initiativ gået ind i eftersøgningen af den forsvundne svenske kvinde, Kim Wall.

Det bekræfter tjenesten over for henholdsvis Expressen og Aftonbladet.

Kim Wall forsvandt natten til fredag i sidste uge, efter hun havde været ude med danske Peter Madsen på en sejltur i hans hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus. Han er nu sigtet for drab på Kim Wall, mens eftersøgningen fortsætter.

Mandag aften søgte redningstjenesten efter den svenske journalist i vandet omkring Saltholm, Peberholm og Hven i Øresund.

- Vi har været så tæt på øerne, særligt hvor der er lavvande. Man skal være meget opmærksom, når man sejler rundt og kigger. Nogle gange er det svært at se, om det er en sten eller noget andet. Derfor er det vigtigt, at man går tilbage og kigger en ekstra gang, fortæller den stationsansvarlige hos søredningstjenesten i Barsebäck, Fredrik Winbladh, til Aftonbladet.

På et pressemøde tirsdag formiddag fortæller Skånes politi, at de vil bistå Københavns Politi med al den hjælp, som måtte blive efterspurgt, skriver flere svenske medier.

- Vi vil hjælpe det danske politi på alle måder, vi kan, siger politiinspektør Mattias Sigfridsson, der koordinerer indsatsen mellem svensk og dansk politi, på pressemødet.

Der er endnu ikke kommet et sådant ønske om hjælp fra dansk politi, lyder det fra Mattias Sigfridsson.

Tror ikke, Kim Wall bliver fundet i live

Selvom dansk politi tidligere har udtalt, at man håber på at finde Kim Wall i live, er det ikke noget, som svenske Fredrik Winbladh fra søredningstjenesten har de store forventninger om.

- Det er ikke sandsynligt, at vi finder hende i live på det her tidspunkt, men vi håber selvfølgelig, siger han til den svenske Aftonbladet.

Redningstjenesten har desuden søgt langs den svenske kyst og fortsætter eftersøgningen tirsdag i samarbejde med Danmark.

- Der kan være områder, som allerede er afsøgt, men som kan være interessante igen på grund af de nye strømforhold, siger Fredrik Winbladh.

Politiinspektør Mattias Sigfridsson opfordrer desuden den svenske befolkning til at være på vagt efter objekter i vandet, hvis de sejler ud i svensk farvand i de kommende dage.

- Man må ikke bare affeje de objekter, som normalt opfattes som affald, siger den svenske politiinspektør.

Strømforhold gør eftersøgning svær

Eftersøgningen af Kim Wall er en omfattende opgave på grund af de lumske strømforhold i Øresund.

Københavns Politi samarbejder med Forsvaret om eftersøgningen, og mandag kunne Flyvehjemmeværnet oplyse, at der var indsat de såkaldte Defender-fly i luften over Øresund, ligesom politiet ledte på landjorden og med dykkere i vandet.

Eftersøgningen er også så voldsom i sit omfang, fordi politiet ikke har særlig meget information om, hvor ubåden Nautilus har befundet sig i de timer, den sejlede ud.

De fleste fartøjer er udstyret med en såkaldt AIS-transponder, der gør det muligt for myndighederne at tracke fartøjets nøjagtige lokation.

Men sådan en transponder var Nautilus ikke udstyret med, hvilket har gjort ubåden nærmest usynlig for sporingssystemerne.

Peter Madsen nægter sig skyldig

Derfor vil Københavns Politi også meget gerne i kontakt med skibe, der har befundet sig i Øresund og Køge Bugt i tidsrummet, hvor ubåden har været ude på sejlads, lød det i en pressemeddelelse mandag.

Peter Madsen nægter sig skyldig i sigtelsen om manddrab.

Københavns Politi skriver tirsdag formiddag på Twitter, at der vil komme en pressemeddelelse med en opdatering med seneste nyt i sagen senere på dagen, men at der ikke vil være pressemøde.