Ubådssagen

Hele Danmark snakker om sagen - men kan man dømmes for drab uden et lig?

Drabssager uden et lig er udfordrende og et fåtal, mener ekspert i strafferet.

Den svenske journalist Kim Wall er sidst set på en ubåd sent torsdag aften.

UC3 Nautilus

Ubåden UC3 Nautilus blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med Peter Madsen i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet.

Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som Peter Madsen har designet.

Ubåden er knap 18 meter lang og vejer 33 ton. Den blev for første gang søsat 3. maj 2008 i Københavns Havn, men det var ikke uden problemer. Derfor blev den igen søsat den 28. april i år. Tre måneder før den forsvandt.

Sammen med 46-årige Peter Madsen, der i Danmark er kendt for at konstruere sine egne raketmotorer og ubåde, steg hun tidligt torsdag aften om bord på hans hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus, som stævnede ud fra Københavns Havn.

Nu er hun efterlyst, og Peter Madsen er fængslet for uagtsomt manddrab. Ubådsejeren er sigtet for på ”ukendt måde” at dræbe Kim Wall.

Men Peter Madsen nægter sig skyldig. Han har fortalt, at han satte hende af ved restauranten Halvandet på Refshaleøen i København torsdag klokken 22.30.

På et pressemøde søndag formiddag oplyser drabschef Jens Møller dog, at Peter Madsen har "skiftet forklaring", og at det virker som en "bevidst handling", at ubåden er sunket.

Nu er fire dage næsten gået, siden Kim Wall blev meldt savnet, og Københavns Politi er ikke kommet nærmere på spørgsmålet: Hvor er den svenske journalist?

Hvis hun aldrig bliver fundet hverken død eller i live, kan Peter Madsen så stadig blive dømt for sin sigtelse?

Drabssager uden et lig er også strafbart

Trine Baumbach, lektor i strafferet ved Københavns Universitet, mener, at svaret er simpelt:

Det er muligt.

Det er set før, hvor nogen er blevet dømt for drab, selvom man aldrig har fundet liget. Dog forklarer hun, at de fleste drabssager starter med fundet af en død person.

- Sagerne findes, men der er ikke mange af dem, forklarer hun over for TV 2.

- Tankegangen kan ikke være, at hvis man er dygtig nok til at skaffe liget af vejen, så er drabet straffrit. Det går ikke.

Årsagen til, at antallet af sager, hvor drabsmænd er blevet dømt uden fundet af et lig, er et fåtal, skyldes ifølge Trine Baumbach, at de ofte er en udfordring. Både for politiet og senere anklagemyndigheden i retten.

- Det er en udfordring at kunne overbevise retten udover enhver rimelig tvivl om, dels at personen ikke bare er forsvundet eller rejst væk. Men at personen rent faktisk er blevet dræbt, og at det er den tiltalte, der har begået drabet, og det er forsætligt.

Bevismængde skal overbevise retten

Siden Kim Wall blev efterlyst natten til fredag af sin kæreste, har Københavns Politi modtaget knap 300 henvendelser i sagen om den forsvundne kvinde.

En stor del er kommet inden for de seneste døgn. Her har vidner blandt andet fortalt, at de har set begge personer på ubåden torsdag aften. En ven til Peter Maden har også fortalt, at han skulle have sejlet til Bornholm med Peter Madsen i ubåden fredag, men at den tur blev aflyst torsdag aften.

Henvendelserne som disse bruger politiet til at forsøge at sammenstykke hændelsesforløbet samt ubådens sejlrute.

Samtidig får Københavns Politi hjælp af naboerne over Øresund til at finde Kim Wall.

- Vi vil hjælpe det danske politi på alle måder, vi kan, siger politiinspektør Mattias Sigfridsson, der koordinerer indsatsen mellem svensk og dansk politi.

Ubåden UC3 Nautilus er blevet omdrejningspunktet i en mystisk sag. Her ses den kort efter 19.30 torsdag aften, da den sejlede ud.

Ifølge Trine Baumbach kan mængden af information i drabssager stort set aldrig ikke blive for meget.

- Hvis den pågældende skal dømmes, er små indicier ikke nok. Det er ikke nok, at det er mere sandsynligt, at den pågældende har dræbt personen end det modsatte. Det skal være sandsynligt med en stor procentdel, siger hun.

Trine Baumbach kan forestille sig, at politiet i sådan en sag vil stykke store som små beviser sammen og til sidst se, om den samlede bevismængde kan trumfe enhver tvivl.

- Retten skal føle sig overbevist, siger hun.

- Enten er pågældende skyldig, eller så er man uskyldig.