Ubåden og den forsvundne kvinde: Det ved vi – og det mangler vi svar på

Den svenske journalist Kim Wall blev natten til fredag meldt savnet, efter at hun torsdag aften den 10. august var stævnet ud med raketbygger Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd.

square to 16x9
1 Torsdag aften klokken cirka 19 Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall stævner ud fra Københavns Havn på ubåden UC3 Nautilus
2 Torsdag omkring klokken 22.30 Ifølge Peter Madsen sætter han Kim Wall af på Refshaleøen
3 Natten til fredag omkring klokken 01 Et fragtskib er tæt på at støde ind i ubåden et ukendt sted i Øresund
4 Fredag formiddag klokken 10.30 Peter Madsen og ubåden Nautilus dukker op ved Drogden Fyr efter at have været eftersøgt natten over
5 Fredag klokken 11.36 Peter Madsen bliver anholdt af Københavns Politi i Dragør Havn
6 Mandag eftermiddag En cyklist finder i vandkanten liget af Kim Wall, der mangler hoved, arme og ben.

Eftersøgningen

Peter Madsen til venstre og den forsvundne svenske journalist Kim Wall til højre. Foto: Ritzau
Omkring klokken 02.30 natten til fredag kontakter kæresten til den svenske journalist Kim Wall Forsvarets søredningstjeneste, JRCC, da hun ikke er vendt tilbage fra en prøvesejlads med Peter Madsen på ubåden.
Efter Lyngby Radio forgæves har prøvet at komme i kontakt med ubåden, kontakter JRCC politiet og fortæller, at der er sket en mulig søulykke.
Klokken 07.11 udsender Lyngby Radio en alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om, at man skal holde udkig efter den savnede ubåd.
Klokken 10.14 får JRCC besked fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr om, at ubåden befinder sig i Køge Bugt, og et kvarter senere har man radiokontakt med Nautilus.
Ubåden sætter kurs mod havn, men begynder pludselig at synke.

Peter Madsens forklaring

Ubådsejer Peter Madsen tages med af politiet, efter han er blevet reddet op af vandet i Køge Bugt. Foto: TV 2
Efter redningsaktionen i Køge Bugt forklarede Peter Madsen, at han satte Kim Wall af på Refshaleøen klokken 22.30 fredag aften. Dermed fastholdt han fra starten, at den svenske journalist var i live, da han sidst så hende - en forklaring han senere har ændret.
I en pressemeddelelse mandag 10 dage efter hændelsen, offentliggør politiet Peter Madsens nye forklaring i en pressemeddelelse.
Her forklarer han, at der skete en ulykke ombord på ubåden, der kostede Kim Wall livet, og at han efterfølgende begravede hende til søs.
Den 30. oktober oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse, at Peter Madsen igen har ændret forklaring. Nu siger ubådsejeren, at Kim Wall er død af en kulilteforgiftning. Et par dage efter er Peter Madsens forsvarsadvokat dog gået i rette med politiets udmelding. Hun siger, at politiet har fejlfortolket forklaringen, og at Peter Madsen ikke har sagt, der var tale om kulilteforgiftning.

Politiets mistanke

Københavns Politi har sigtet Peter Madsen for manddrab efter straffelovens paragraf 237 ved 10. august 2017 i tidspunktet efter klokken 19 på et "ukendt sted og ukendt måde" at have dræbt Kim Wall.
Af flere omgange er Peter Madsens varetægtsfængsling blevet forlænget i takt med at anklagemyndigheden har fremlagt adskillige beviser mod Peter Madsen. Senest den 30. oktober har Peter Madsen accepteret den fortsatte varetægtsfængsling, samtidig med at han har erkendt, at han har parteret Kim Wall.
Han er nu sigtet for drab, usømmelig omgang med lig og anden kønslig omgang end samleje under særlig skærpende omstændigheder.

Journalisten

Den svenske journalist Kim Wall. Foto: Tom Wall / Scanpix Denmark
Den 30-årige journalist Kim Wall er født i Trelleborg i Sverige, men holder til dagligt til i New York og Beijing.
Hun var ombord på Nautilus for at lave en reportage om Peter Madsen og ubåden.

Ubåden

Peter Madsen har sammen med en række samarbejdspartnere selv bygget Nautilus, som er den største aktive, private ubåd i verden.
square to 16x9

Kropsdele fundet omkring Vestamager og Køge Bugt

Mandag eftermiddag den 21. august modtager Københavns Politi en anmeldelse om, at liget af en kvinde er fundet i vandkanten af Klydesøen på Vestamager.
Findestedet ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun blev meldt savnet. 
På et pressemøde samme aften oplyser politiet, at der er tale om en torso, hvor hoved, arme og ben mangler.
Onsdag den 23. august om morgenen oplyser politiet, at der er dna-match mellem det fundne lig og Kim Wall.
Kim Walls torso blev fundet nøgen, og politiet efterlyser derfor hendes tøj: En skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko.
Kim Walls hoved og ben blev fundet den 7. oktober.
Politiet har fundet en torso fra en endnu ukendt kvinde på Vestamager. Foto: TV 2

Det mangler vi stadig svar på

  • Hvorfor skulle Kim Wall dø?
  • Peter Madsen har afgivet flere forskellige forklaringer - hvad skete der virkelig?
  • Hvorfor bliver Peter Madsen ved med at ændre forklaring?
  • Hvor er de resterende dele af Kim Walls lig?