Ubådssagen

Hvad skete der, da en 30-årig kvinde forsvandt fra ubåden Nautilus?

Klokken 19.30 stævnede ubåden Nautilus ud med to personer – kun én person vendte retur.

Den svenske journalist Kim Wall havde en noget særpræget historie på hånden.

En mand i Danmark – 46-årige Peter Madsen – var åbenbart kendt i hjemlandet for at konstruere sine egne raketmotorer og ubåde. Han havde faktisk bygget tre af sidstnævnte.

Nu havde den svenske journalist en aftale om at komme med ud og prøvesejle verdens største, hjemmebyggede ubåd. Peter Madsens UC3 Nautilus. Hvad kunne gå galt?

Natten til fredag, klokken er 02.51.

Efter Kim Walls kæreste har kontaktet Forsvarets Søredningstjeneste, JRCC, og fortalt, at den 30-årige kvinde ikke er vendt hjem efter prøvesejladsen, forsøger kystradiostationen Lyngby Radio at komme i kontakt med ubåden.

Der er intet svar.

Ubåden UC3 Nautilus er blevet omdrejningspunktet i en mystisk sag. Her ses den kort efter 19.30 torsdag aften, da den sejlede ud.

En lille time senere vælger søredningstjenesten at tage kontakt til Københavns Politi og fortælle, at der muligvis er sket en søulykke, og klokken 7.11 fredag morgen sender Lyngby Radio en alarm til skibsfarten i Øresund og Køge Bugt:

UC3 Nautilus

Ubåden UC3 Nautilus blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med Peter Madsen i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet.

Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som Peter Madsen har designet.

Ubåden er knap 18 meter lang og vejer 33 ton. Den blev for første gang søsat 3. maj 2008 i Københavns Havn, men det var ikke uden problemer. Derfor blev den igen søsat den 28. april i år. Tre måneder før den forsvandt.

Hold udkig efter en savnet ubåd. Navnet er UC3 Nautilus.

Der går tre timer.

Pludselig får Forsvarets Søredningstjeneste flere meldinger om, at ubåden befinder sig ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Det lykkedes at skabe radiokontakt. Peter Madsen forklarer, at ubåden har haft nogle tekniske problemer, og at han sætter kursen mod havnen nu.

Fra en båd i Køge Bugt ser et vidne omkring klokken 11 Peter Madsen stå i ubådens tårn. Han forsvinder ned i ubåden i et kort øjeblik, hvorefter han kommer til syne igen.

Pludselig begynder Nautilus at synke.

Peter Madsen når akkurat lige at springe i havet, inden ubåden forsvinder under havets overflade. På 30 sekunder er den væk.

En privat motorbåd sejler ham i møde og får reddet ham ind på land ved havnen i Dragør. Men hvor er svenske Kim Wall?

- Jeg har det fint. Men jeg er ked af det, fordi Nautilus er gået ned, er Peter Madsens første ord, da TV 2 fanger ham i Dragør Havn.

Bådens ejer Peter Madsen - af mange kendt som Raket-Madsen - blev fredag formiddag reddet op af vandet i Køge Bugt. Hans ubåd sank kort tid efter. Video: Anne Brandbjerg

Med et folietæppe viklet om skuldrene forklarer den gennemblødte Peter Madsen til politiet, at det var problemer med en ventil på ubådens ene ballasttank, der efter hans forsøg på at reparere den fik Nautilus til at synke.

Men Kim Wall? Hvor er hun?

Peter Madsen forsikrer, at han var alene på ubåden, da den løb ind i problemer.

- Jeg var bare på en øvetur, hvor jeg legede med forskellige ting på ubåden, og så opstod der en fejl, siger han til TV 2.

Peter Madsen forklarer, at han satte den svenske journalist af ved restauranten Halvandet på Refshaleøen torsdag aften omkring klokken 22.30.

Seks minutter efter han er kommet i land på Amager, anholder Københavns Politi ham. Klokken er 11.36.

Imens er verdens største, hjemmebyggede ubåd sunket helt ned på bunden af Køge Bugt, syv meter under havets overflade.

Københavns Politi vælger at sende et hold dykkere ned til ubåden, mens opfinderen bliver søforhørt. Håbet er, at de kan komme ind i ubåden for at lede efter den efterlyste kvinde.

Men det er ikke muligt.

Nautilus ligger for ustabilt og rokker fra side til side. De må derfor opgive deres plan, men spørgsmålet står stadig ubesvaret: Hvor er Kim Wall?

Ubådsejer sigtet for drab på svensk kvinde

Svaret bliver ikke givet under søforhøret. Peter Madsen står ved sin forklaring. Men da politiet endnu ikke har fundet den svenske kvinde, anholder de ubådsejeren. Han bliver sigtet for på ”ukendt måde” at dræbe Kim Wall på et tidspunkt efter klokken 19 torsdag.

Med et prompte svar nægter Peter Madsen sig skyldig. Han vil til gengæld meget gerne afgive sin forklaring i sagen under grundforhøret dagen efter.

Klokken 10 lørdag morgen bliver Peter Madsen stillet for en dommer. Sigtelsen har ikke ændret sig, og det har hans svar heller ikke.

På samme tidspunkt er Nautilus ved at blive bjærget i Køge Bugt.

Ubekræftede teorier begynder at blive dagens samtaleemne. Hvad mon der er sket i ubåden? Ligger Kim Wall død dernede? Er et skænderi endt med et dramatisk udfald? Konspirationerne er mange, ingen af dem er holdbare. Endnu.

Hvad der er sket med den svenske journalist, er stadig et mysterium.

Familie til Kim Wall i stor sorg

I Sverige håber Kim Walls familie, at deres 30-årige datter og søster bliver fundet i god behold.

- Det er med stor forfærdelse, at vi modtog beskeden om, at Kim savnes. Vi tror og håber inderligt, at hun bliver fundet i god behold, skriver familien i en udtalelse til TV 2.

Fem timer senere fortsætter grundlovsforhøret. På grund af massiv interesse fra danske og udenlandske medier, pårørende og nysgerrige personer er retsmødet blevet flyttet til et større lokale.

Peter Madsen er ved at finde sin plads i det nye lokale i Københavns Byret. Ubådsejeren virker ubekymret. Han sender fingerkys mod tilhørsrækkerne, hvor flere af hans pårørende sidder.

Ingen af dem har haft mulighed for at tale med ham, siden han skabte overskrifter på samtlige danske medier. Ifølge TV 2 retsreporter på stedet virker det som om, at familien forsøger at stille ham spørgsmål via øjenkontakt. Han smiler blot tilbage.

Dommer Kari Sørensen vælger at lukke dørene på trods af kraftige protester fra pressen. Det sker af hensyn til Kim Walls pårørende og politiets efterforskning.

TV 2 NEWS' Lisbeth Davidsen rapporterer fra Københavns Byret Video: Anders Hjort

Klokken 16.45 lyder kendelsen.

Peter Madsen bliver varetægtsfængslet i 24 dage. Han fængsles for uagtsomt manddrab – men ikke for drab på den forsvundne kvinde. Sigtelsen er langt mildere end drab.

Den 46-årige ubådsejer har ikke ændret sit ståsted. Han nægter sig fortsat skyldig og ønsker betænkningstid. Hans forsvarer, Betina Hald Engmark, fortæller, at han er ret påvirket af sagen.

Se helikopterbilleder af ubådens bjærgning. Video: Jane Bruun Elkjær

For det blotte øje virker det ikke som om, at bjærgningen af Nautilus for alvor rykker sig. Men politiet forsikrer, at arbejdet tager tid. Først lørdag eftermiddag er ubåden synlig i havoverfladen.

Spidsen af ubådens tårn med versaler UC3 stikker frem. Det er hidtil første gang offentligheden ser ubåden, siden den stævnede fra havn torsdag klokken 19.30.

Nu går ruten mod København, hvor Nautilus med lave knob sejles fra Dragør Havn i Køge Bugt til Nordhavn i København, hvor efterforskere venter på den – klar til at gennemføre en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

Klokken 02.30 natten til søndag er ubåden bragt i land. Den er blevet tømt for vand og er klar til at blive undersøgt.

Det har endnu ikke været muligt at se, hvad der er i ubåden.

Svenske Kim Wall er stadig efterlyst. Politiet beskriver hende som 160 centimeter høj, hun vejer 56 kilo, er spinkel af bygning med rødt hår og grønne øjne. De er også stadig interesserede i at høre, om nogen har oplysninger om hendes færden.

Men ingen har henvendt sig. Hvor er Kim Wall?

Ingen personer eller lig i ubåden

Søndag klokken 11.30 fortæller vicepolitiinspektør Jens Møller, at hun ikke er i ubåden. De første undersøgelser af ubåden er sat i gang, og politiet har ikke fundet nogen personer eller lig.

Men det virker til at være en ”bevidst handling”, at ubåden sank, efter at Peter Madsen blev reddet i land, fortæller han. Nautilus betragtes derfor stadig som et muligt gerningssted.

Politiet slår også tvivl om ubådejerens første forklaring om Kim Wall.

- Sigtede har til os givet forskellige forklaringer, siger Jens Møller og tilføjer:

- Vi valgte i den første pressemeddelelse om den her sag at sige, at han havde forklaret, at han havde sat hende af klokken 22.30 på Refshaleøen, og i og med at jeg så siger, der er givet forskellige forklaringer, så er det rigtigt, at vi siden har fået en anden forklaring.

Hvad den nye forklaring om, hvad der er sket med Kim Wall, er, vides ikke.

Politiet gennemsøger ubåd på dag to Video: Sissel Christine Søe

Politiet oplyser, at resten af dagen vil gå med at undersøge ubåden. Ifølge politiinspektøren fortsætter efterforskningen i to retninger. De leder fortsat efter en savnet, bortgået person. Muligheden for, at Kim Wall kan være i live, lever stadig. Derudover vil politiet gerne i kontakt med folk, der kan have oplysninger om hende, hendes planer eller muligvis kan have set hende.

Kim Wall ville aldrig gemme sig bevidst

Venner til den 30-årige journalist fortæller mandag, at det er utænkeligt, at hun gemmer sig med vilje. Det ville hun aldrig gøre.

De fortæller, at hun er kendt for at skrive ”mange skæve historier og besøge subkulturer”. De tænkte faktisk, at historien om den danske ubådsejer og hans mærkværdige opfindelser lige ville være noget for hende, inden de fandt ud af, at hun var den efterlyste kvinde i sagen.

Kim Wall er en erfaren journalist. Hun er vant til at snakke med mennesker, og hun er klog. Hun har blandt andet arbejdet for amerikanske New York Times og britiske The Guardian. Hun har skrevet om guerilla-krig i Sri Lanka og jordskælvsofre i Haiti, og hun har beskæftiget sig med konflikten mellem Kina og Nordkorea.

- Det er mærkeligt, hvis nogen skulle have overlistet hende, siger veninden Malin Franzén til TV 2 Lorry.

Veninden beskriver samtidig også Kim Wall som en person, der er nem at holde af.

- Der findes ingen som Kim, der er så ukompliceret. Der var aldrig noget med hende, siger hun. 

Kim Wall ville aldrig gemme sig i flere dage, mener et bekymret vennepar. Video: TV 2 Lorry

Tilbage hos ubådsejeren Peter Madsen er en ny beslutning nået. Han har valgt at acceptere sin varetægtsfængsling. Men han nægter sig fortsat skyldig – ud over det har hans forsvarer, Betina Hald Engmark, ikke mere at oplyse om hans forklaring.

Undersøgelser af ubåden melder også om nyt. Peter Madsens ubådsforlis er ”angiveligt sket som en bevidst handling”, oplyser drabschef Jens Møller.

De tekniske undersøgelser, der forventes at være afsluttet mandag, giver indtil videre ingen tegn på Kim Wall. Hun er stadig efterlyst.

Københavns Politi beder derfor sine kolleger på den anden side af Øresund om hjælp til at finde den 30-årige kvinde i svensk farvand. Flyvehjemmeværnet leder også fra luften med fly efter hende, og politiets jagt på vidner intensiveres.

Politi: Virker som bevidst handling, at ubåd er sunket Video: Julie Bjørn Teglgård

Under Peter Madsen og Kim Walls prøvesejllads har det ikke været muligt at spore dem. Ubåden er ikke udstyret med en AIS-transponder, der gør det muligt at følge bådens position.

Det har vanskeliggjort efterforskningen af den hjemmebyggede ubåd.

Søfartsstyrelsens krav pålægger ikke fritidsbåde som ubåden at have en AIS-transponder. Det er kun alle skibe over 300 bruttotons, alle passagerskibe og alle fiskeskibe over 15 meters længde.

Politiet er derfor nu ved at kortlægge ubådens rute.

Mystisk historie vækker opsigt

Hvad der startede som en historie om en forsvunden ubåd med to personer om bord, er nu blevet til en mulig drabssag med mange ubesvarede spørgsmål.

Det er måske også det mystiske i historien, der har vakt en international presseinteresse. Sagen bliver ikke alene fulgt på tæt hånd i Danmark.

Selvsagt vækker den stor opsigt i Sverige, hvor sagen har været tophistorie hos en lang række medier, AftonbladetExpressenSydsvenskan og SVT.

Men også lande som Norge, Tyskland og England følger trop. Ligesom nyhedsbureauerne AFP, Associated Press (AP) og Reuters bringer historien til store medier i blandt andet USAIndien og Irland

Selvom mediedækningen er massiv, og politiet døgnet rundt efterforsker sagen, står flere ubesvarede spørgsmål stadig tilbage.

Er Peter Madsen den eneste mistænkte, eller arbejder politiet med andre teorier? Hvilke beviser har politiet, som taler for, at han har dræbt den svenske kvinde?

Og hvor er Kim Wall?