Ubådssagen

Ubådsejer fængslet - hævet ubåd er i havn

Den sigtede opfinder Peter Madsen nægter sig skyldig.

Ejeren af den hjemmebyggede ubåd Nautilus, den drabssigtede 46-årige Peter Madsen, varetægtsfængsles i 24 dage for uagtsomt manddrab, men ikke for drab på den forsvundne, svenske journalist Kim Wall. 

Dommer Kari Sørensen fandt lørdag eftermiddag ikke grundlag for at fængsle Peter Madsen for drab på den svenske kvinde. I stedet har Kari Sørensen valgt at fængsle ham for uagtsomt manddrab. En sigtelse, der er langt mildere end drab. 

Det er Peter Madsens forklaring under retsmødet, som danner grundlag for dommerens afgørelse.

Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig, oplyser den beskikkede forsvarer Betina Hald Engmark ifølge TV 2s reporter Lisbeth Davidsen, der er til stede i Københavns Byret.

- Vi har taget betænkningstid. Vi må overveje, hvad vi nu skal gøre. Min klient er interesseret i at hjælpe så meget som muligt. Han er ret påvirket af sagen, siger Betina Hald Engmark. 

Ifølge Lisbeth Davidsen havde han en intens øjenkontakt til familie og venner.

- De forsøgte via øjenkontakt at stille spørgsmål til ham. Det var et meget stærkt øjeblik i retten, fortæller hun.

Fingerkys mod tilhørerrækkerne

Anklager Louise Nielsen krævede tidligere lørdag, at retsmødet mod Peter Madsen skulle foregå for lukkede døre. Hun mente, at sagens behandling ved et åbent retsmøde ville hindre sagens oplysning. Hun fik medhold. 

Dette udløste massive protester fra den fremmødte presse. Blandt andet fordi sigtelsen mod Peter Madsen var så uklar, at det ville være et problem i forhold til retssikkerheden, hvis man kan lukke dørene på så løst et grundlag.

Dommeren vurderede, at pårørende til kvinden vil lide unødig krænkelse, hvis sagen skulle behandles i et åbent retsmøde. Også sagens efterforskning risikerer at lide skade, hvis ikke dørene blev lukket, lød det i dommerens kendelse.

Ifølge TV 2s reporter sendte Peter Madsen, mens sigtelsen mod ham blev læst op, et fingerkys mod tilhørerrækkerne, hvor flere af hans pårørende var til stede.

Peter Madsens forsvarer udtaler, at hendes klient ikke har noget mod at komme med sin forklaring, mens pressen er til stede.  

- Faktisk vil han rigtig gerne have det. Den her sag har en sådan karakter, at offentligheden har en interesse i at vide, hvad der er sket, siger forsvarer Betina Engmark.

Svensk kvinde er fortsat forsvundet 

Ubåden Nautilus stævnede torsdag aften ved 19-tiden ud fra Refshaleøen i København. Om bord var to personer - 30-årige Kim Wall og Peter Madsen. Men kvinden vendte aldrig hjem, og hun blev torsdag nat derfor meldt savnet af hendes svenske kæreste.

Fra morgenstunden blev der iværksat en større eftersøgnings- og redningsaktion, og omkring klokken 10.30 blev ubåden fundet i Køge Bugt. Peter Madsen blev reddet op af vandet under en dramatisk redningsaktion, hvor ubåden sank kort tid efter.

Selv siger han, at han satte den svenske journalist at ved restauranten Halvandet på Refshaleøen torsdag aften, men det er endnu uklart, om hun er blevet set derude eller er fanget på restaurantens overvågningskameraer. 

Se helikopterbilleder af ubådens bjærgning. Video: Jane Bruun Elkjær

Nautilus sank fredag på syv meter vand i Køge Bugt. Bjærgningen af ubåden startede lørdag klokken 10, og sent lørdag aften er den ankommet til et lukket område i Nordhavn i København, hvor den delvis vil blive tømt for vand, så den kan blive løftet op på land. Det forventes at tage flere timer.

Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

Det har endnu ikke været muligt at se, hvad der er i ubåden.

Københavns Politi oplyser, at efterforskningen fortsat kører i flere spor - og således omhandler den stadigvæk en eftersøgningningsindsats af Kim Wall. Politiet vil derfor stadigvæk gerne tale med mennesker, som ikke allerede har oplyst om hendes færden - herunder hvis nogen har set hende forlade ubåden i tidsrummet fra torsdag klokken 21, eller hvis andre har set personer på ubåden, når den var oppe ved vandoverfladen.

Politiet kan kontaktes på telefon 114.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

  1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

   Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

  2. Kvinde meldes savnet

   Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

  3. Stor eftersøgning iværksættes

   Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

  4. Internationale medier skriver om sagen

   Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

  5. Ubåden bliver fundet

   Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

  6. Ubåden synker - ejer reddes i land

   Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

   Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

  7. Peter Madsen eskorteres væk

   Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

  8. Kvinde bekræftes savnet

   Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

  9. Dykkere skal undersøge ubåd

   Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

  10. Peter Madsen sigtes for drab

   Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

   Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

  11. Bjærgningen af ubåden begynder

   Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

   Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

  12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

   Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

   Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

  13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

   Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

  14. Ubåden kommer i land

   Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

  15. Politiet går om bord

   Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

  16. Ingen personer fundet i ubåd

   På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

  17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

   Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

  18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

   I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

  19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

   Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

   Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

   Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

  20. Politi finder lig af kvinde i vandet

   Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

   Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

  21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

   Kvindeliget fundet på amager er en torso.

   - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

   Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

  22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

   Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

   - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

  23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

   Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

  24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

   Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

   - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

  25. Politiet fremlægger nye beviser

   Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

   - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

   Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

  26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

   Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

   Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

   - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

  27. Sav fundet i Køge Bugt

   Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

   Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

  28. Peter Madsen ændrer forklaring

   Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

   Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

   Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

  29. Dykkere finder en arm i Øresund

   Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

   Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2