Krimi

- Vi stopper ikke, før det her er på plads igen, siger politichef efter bandekritik

Ifølge Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har politiet nok ressourcer, bemanding og erfaring til at løse bandekonflikten i København.

- De her kriminelle bliver stillet til regnskab for deres kriminalitet.

Sådan siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til TV 2, efter Venstre lørdag kritiserede Rigspolitiet for ikke at tage situationen med øget bandekriminalitet i hovedstaden alvorligt nok. Kritikken kom efter politiet tidligere på dagen havde advaret unge mænd om at tænke sig grundigt om, inden de bevæger sig rundt på Nørrebro.

- Der er ingen tvivl om, at det her er en ekstrem situation, som politiet udtrykker det. Men for mig som politiker, så er det en overraskende eskalering, som er foregået, for vi er jo løbende i kontakt med Rigspolitiet, så vi kan være sikre på, at de har de ressourcer, de har brug for. Og det er altså ikke min oplevelse, at Rigspolitiet har udtrykt andet, end at man har de værktøjer og ressourcer, som man har brug for, sagde Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen til TV 2 lørdag.

Det er politiets opgave at løse problemet

Ifølge Jens Henrik Højbjerg er der ingen tvivl om, at situationen i København er meget alvorlig.

- Den voldskriminalitet, der bliver udøvet i visse dele af København, den er - ud fra enhver standard - fuldstændig uacceptabel. Vi har tidligere haft bandekonflikter, og hver gang er det lykkedes os at stoppe det, og det kommer også til at ske denne her gang, siger han og fortsætter:

- Det er vores opgave at være massivt til stede og lave efterforskninger, der betyder, at de her kriminelle bliver stillet til regnskab for deres kriminalitet. Og det kommer også til at ske.

Ifølge Rigspolitichefen holder man i øjeblikket et vågent øje med 225 medlemmer af bandegrupperingen Loyal to Familia, som udgør kernen af den nuværende konflikt.

- Denne her indsats kommer til at fortsætte for fuld skrue, og vi helmer ikke, før det her har fundet et fornuftigt leje. Det skal være sikkert at færdes, leve og bo på Nørrebro, ligesom det skal være alle mulige andre steder i Danmark. Vi stopper ikke, før det her er på plads igen, siger han.

Rigspolitichef: Vi har nok ressourcer

Rigspolitichefen afviser, at man har tilbageholdt oplysninger fra Folketinget om, at man ikke har nok ressourcer til at håndtere situationen:

- Vi har de værktøjer, ressourcer og erfaring, der skal til. Vi har hver gang, der har været noget lignende, været i stand til at få det stoppet, og vi har også styr nok på denne situation til, at vi får det igen. Men vi er udfordret for øjeblikket, fordi det er nogle skruppelløse og afstumpede kriminelle, vi har med at gøre. Men vi er sikre på, at vi nok skal få det stoppet, siger Jens Henrik Højbjerg uden dog at kunne sætte en tidshorisont for, hvornår det atter ånder fred på Nørrebro.

Bandeskyderier i København

 1. 2017

  1. 19-årig ramt af skud

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  2. En 17-årig dreng ramt af skud

   En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

  3. En person ramt af skud

   Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

  4. 24-årig ramt af skud

   En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.

  5. Mand ramt af skud

   To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

  6. Skud affyret

   Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.

  7. 26-årig mand ramt af skud

   En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

  8. Skud affyret

   Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

  9. Skud affyret

   Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

  10. Skud affyret mod gruppe

   På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

  11. Skud affyret

   Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

  12. Bil ramt ved Mjølnerparken

   Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.

   Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.

Københavns Politi oplyser 10. august, at der har været 20 skudepisoder i hovedstadsområdet siden 12. juni. Desuden har der været flere tilfælde af knivoverfald.

Kilde: Københavns Politi