Krimi

S langer ud efter regeringen i bandekonflikt: I er for passive

Også Dansk Folkeparti mener, at regeringen har siddet på hænderne og har ladet bandekonflikten eskalere.

Regeringen har ikke gjort nok for at løse den københavnske bandekonflikt. Det mener Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. 

Hun opfordrer derfor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at sætte sig i spidsen og indkalde partilederne på Christiansborg til et møde.

Ifølge Mette Frederiksen er bandekonflikten eskaleret til et uhørt niveau, så Christiansborg nu er nødt til at reagere.

Hun forestiller sig, at partiledere, politiet og borgmestre skal deltage i mødet.

- Så må vi i fællesskab se på, hvad der er af nye penge og ressourcer, så vi kan få stoppet den her bandekonflikt, siger hun til Ritzau.

Indtil nu har regeringen været alt for passiv, siger Frederiksen.

- Vi ser en for stor grad af passivitet fra regeringen og fra Venstres side. Jeg synes selvfølgelig, at det er bemærkelsesværdigt, at man bruger sin taletid på at skælde ud på politiet, siger Mette Frederiksen med henvisning til den kritik af Rigspolitiet Venstres Jakob Ellemann-Jensen lørdag var ude med.

Pape kan ikke genkende kritik

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kan dog ikke genkende virkeligheden i den kritik, regeringen får for at være for passiv i kampen mod banderne. Det siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Justitsministeren har allerede lørdag bebudet, at partierne bag politiforliget skal trommes sammen i næste uge, pointerer han. 

- Umiddelbart før sommerferien fik partierne ligeledes en briefing fra Rigspolitiet om konfliktniveauet og indsatsen over for banderne, forklarer justitsministeren. 

- Derudover er mine embedsmænd i dialog med Aarhus, Odense og Københavns Kommune om et fælles møde i august for at drøfte samarbejdet om kampen mod banderne. Regeringen har - i øvrigt sammen med Socialdemokratiet - lavet en historisk stor bandepakke med en række stramninger og nye værktøjer til politiet, i alt 35 tiltag.

Dansk Folkeparti: Der skal stramninger til

Hos Dansk Folkeparti er man parat med en række stramninger af loven, som skal sætte en stopper for den verserende bandekonflikt. Blandt andet skal det at have tilknytning til en bande kunne straffes med udvisning.

- Der er jo ingen tvivl om, at det vi ser lige nu, det er nogle indvandrerbander, der slås mod hinanden. Jeg synes ikke, at det hører nogen steder hjemme, at de bruger Danmark som kampplads for deres indbyrdes stridigheder, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

- Jeg synes, at de her bander skal forbydes, vi skal udvise kriminelle bandemedlemmer, og så skal vi også stresse de her miljøer hele vejen igennem, så de ledende bandemedlemmer ikke har et øjebliks ro.

Skaarup: Nu må det stoppe

Dansk Folkeparti er derfor enige med Mette Frederiksen om, at regeringen har været for passive, når det gælder bandekriminaliteten.

- Regeringen er nødt til at trække i arbejdstøjet for at bekæmpe det uvæsen, banderne er. Der kan man jo sige, at det sprog vi har talt fra myndighedernes side, det forstås ikke længere fra bandernes side. De strides med hinanden, og nu går det også ud over uskyldige, og det skal vi have stoppet, siger Peter Skaarup.

- Regeringen skal forbyde de her bander. Vi skal ikke acceptere, at vi har bander i Danmark, der gør gaderne utrygge, besidder skydevåben og knive, der kan skade andre mennesker. Og så skal vi sige til bandemedlemmerne, at det er ud af vagten. Vi vil simpelthen ikke finde os i, at de opholder sig i Danmark og laver kriminalitet, siger Peter Skaarup, som også mener, at man fra regeringens side skal kigge på muligheden for at fjerne statsborgerskaber fra bandemedlemmerne: 

- Vi skal stoppe statsborgerskab til sådan nogle personer. Hvis man har fået statsborgerskab, skal vi indføre karensperioder, så hvis man begår alvorlig kriminalitet efter at have fået sit statsborgerskab, mister man det altså. Vi skal simpelthen sige til banderne - nu må det stoppe.