Krimi

Derfor eskalerer bandekonflikten netop nu

Gruppen Loyal to Familia har i løbet af i år ekspanderet kraftigt. I kølvandet på udvidelsen er der opstået masser af ballade og skyderier.

Sommeren har været præget af skyderier og knivstikkerier på Nørrebro. I denne weekend gik det ud over to uskyldige mænd, som begge blev skudt. 

Politiet mener, at det er banden Loyal To Familia (LTF), der er i konflikt med andre grupperinger omkring Mjølnerparken, det nordvestlige København og Husum. Det er blandt andet banderne Nordvest Copenhagen og Husum-gruppen, men nogle af grupperingerne er ikke med sikkerhed tilknyttet en navngiven bande.

Loyal to Familia ekspanderer kraftigt

Ifølge TV 2-journalist Anders Lomholt, som har fulgt bandekonflikten tæt, handler konflikten om, at Loyal to Familia er i gang med at ekspandere kraftigt.

- LTF har oprindeligt sit udgangsspunkt på Blågårds Plads på Nørrebro, men i løbet af i år har vi set dem ekspandere voldsomt ud over hele landet. I forsommeren var det i Jylland, hvor de etablerede sig i Aarhus - med en masse ballade og skyderier i kølvandet. Desuden har de også etableret sig flere andre steder i Jylland og i Nordsjælland, siger han.

LTF forsøger nu at sprede sig til det ydre Nørrebro, som ifølge Anders Lomholt er et betændt område i forvejen, fordi der er en række andre grupperinger, der har siddet på blandt andet hashmarkedet.

- Og det er det, der giver en masse ballade, siger han.

Politiet ved, at Loyal To Familia, der primært kommer området omkring Krakas Plads, Sigyngade og Blågårds Plads på Nørrebro, flere gange har været i konflikt med Bagsværd-gruppen Værebros Hårde Kerne, der udspringer fra Værebroparken i Bagsværd.

Værebros Hårde Kerne har siden tilsluttet sig rockerklubben Satudarah. Politiet ved dog ikke, om Satudarah er en del af den nuværende konflikt.

Har organiseret sig som en rockerklub

Ifølge Anders Lomholt er LTF en gruppering, der har organiseret sig på en "rockerlignende" måde med en hierakisk struktur, som man for eksempel kender der fra Hells Angels og Bandidos.

- Så på den måde virker de mere organiserede og bedre til at holde deres folks disciplin end de andre grupperinger. Lige nu virker det som om, LTF er dem, der har mest succes, hvis man skal se det med kriminelle briller, siger han.

Skudofre kan være blevet forvekslet med andre

I weekenden er to uskyldige mennesker blevet indblandet i konflikten. Natten til lørdag blev en 19-årig mand skudt i benet på Mimersgade på Nørrebro, mens en 17-årig dreng blev skudt i foden af to mænd på en knallert. Ifølge politiet havde ingen af dem noget at gøre med den aktuelle bandekonflikt.

- De her skyderier er ofte præget af tilfældigheder på den måde, at det skal gå lynhurtigt. Grupperingerne har sat vagter op omkring Mjølnerparken og Blågårds Plads, og hvis der kommer nogen fra en anden gruppering eller nogen, der ser mistænkelige ud, så går jungletrommerne, og så får de stoppet de folk, siger Anders Lomholt og fortsætter:

- Når de laver de her angreb, så går det lynhurtigt, og de har måske få sekunder til at stoppe op og skyde - og så væk igen. I løbet af så kort tid har de jo ikke altid tid til at sikre sig, at det er den rette person, de har sigte på. Så det kan enten være fordi, det har gået for hurtigt, eller fordi de to ofre er blevet forvekslet med nogle andre.

Politi advarer unge mænd

Weekendens to skudepisoder har fået Københavns Politi til at gå ud at opfordre unge mænd, der færdes i området, til at være opmærksomme og passe på sig selv.

- Det er næsten umuligt at forhindre, at to mænd sætter sig på knallert og kører af sted for at skyde på tilfældige mennesker, sagde chefpolitiinspektør Jørgen Skov på et pressemøde lørdag morgen.

- Det er især unge mænd i alderen 17-25 år, der er udsat. Hvis man tilhører den gruppe og færdes i de udsatte områder, vil jeg sige sige: Pas godt på jer selv.

Bandeskyderier i København

 1. 2017

  1. 19-årig ramt af skud

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  2. En 17-årig dreng ramt af skud

   En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

  3. En person ramt af skud

   Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

  4. 24-årig ramt af skud

   En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.

  5. Mand ramt af skud

   To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

  6. Skud affyret

   Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.

  7. 26-årig mand ramt af skud

   En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

  8. Skud affyret

   Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

  9. Skud affyret

   Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

  10. Skud affyret mod gruppe

   På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

  11. Skud affyret

   Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

  12. Bil ramt ved Mjølnerparken

   Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.

   Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.

Københavns Politi oplyser 10. august, at der har været 20 skudepisoder i hovedstadsområdet siden 12. juni. Desuden har der været flere tilfælde af knivoverfald.

Kilde: Københavns Politi