Debattør kræver bander forbudt ved lov

Det skal straffes, hvis bandemedlemmer synligt viser, at de er medlem af en bande.

Bander skal forbydes.

Det er det klare budsskab fra forfatter og debattør Ahmad Mahmoud efter den seneste tids banderelaterede skudepisoder i hovedstaden.

- De her bander undergraver samfundet. De er en trussel mod borgernes sikkerhed, og derfor skal de ikke have lov til at eksistere, siger han til TV 2.

Men er det realistisk, at politikerne laver sådan en lov?

- Det tror jeg helt bestemt. Det er mere realistisk at lave en lov, hvor man ulovliggøre bandemiljøet end at blive ved med at lave stramninger på området.

Indsatsen er blevet skærpet

Politikerne har gennem de senere år styrket indsatsen mod bandekriminalitet. Blandt andet er straffen for brug af skydevåben i det offentlige rum blevet skærpet. Herudover kan personer, som er dømt for banderelateret kriminalitet, idømmes forbud mod at opholde sig i bestemte områder.

Desuden har politiet oprustet deres fokus på, at lokalområder ikke bliver domineret af bandekonflikter, og her er et af midlerne oprettelsen af visitationszoner. Og så er det muligt at blive udstyret med en overfaldsalarm, hvis man anmelder eller vidner mod bandemedlemmer og derfor har brug for beskyttelse.

Men Ahmad Mahmoud mener altså, der skal mere til, hvis man skal bandekriminaliteten til livs. Han synes ikke, at bandemedlemmer skal have lov til at færdes i det offentlige rum og reklamere med, at de er en del af en bande. Et af hans forslag lyder, at hvis folk har en trøje, hvorpå der står en bandes navn, så skal det enten straffes med bøde eller fængsel.

- Vi skal sætte hårdere ind. Vi skal ulovliggøre det at være en del af en bande. 

- Det kan godt provokere mig, at de har en større frihed end andre. For de er ikke bange for at gå rundt. Det er de andre, der er utrygge, siger Ahmad Mahmoud.

Minister: Vi skal lære af politiet i Aarhus

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forstår godt, hvis borgere i de berørte områder i hovedstaden er utrygge, men han mener, at politiet gør alt, hvad de kan.

- Ligesom vi så i Aarhus, hvor politiet ligeså stille og roligt strammer grebet, finder ud af, hvem der gør hvad, efterforsker det, og får dem anholdt. Så er det også det, vi vil se her. Der er politi massivt til stede, og de gør alt, hvad de kan, siger han.

Pape: Politiet gør, hvad de kan Video: Julie Bjørn Teglgård

Justitsministeren opfordrer desuden borgere selv til at handle aktivt, hvis de hører, ser eller ved det mindste, der har relation til bandekriminaliteten:

- Giv politiet et tip, så vi kan bekæmpe det her uvæsen, som banderne er. For de skal mødes hårdt mod hårdt, siger Søren Pape Poulsen.