Krimi

Venstre: Rigspolitiet har ikke givet retvisende billede af bandekonflikten

Venstres Jakob Ellemann-Jensen efterlyser et retvisende billede af, hvad politiet virkelig har brug for i kampen mod banderne.

Inden for det seneste døgn er to tilfældige unge mænd blevet skudt på åben gade i København. Det fik lørdag politiet til at advare unge mænd om at færdes i de mest udsatte områder.

- Når man har to grupper af unge mænd som slås, som det er tilfældet lige nu. Så er der en risiko, hvis man er i samme aldersgruppe og færdes i de samme områder. Det er det, vi desværre har set det seneste døgn. De ved ikke, hvem de andre er, og derfor tager de fejl. Derfor rammer de nogle, som ikke har noget med det at gøre overhovedet, sagde chefpolitiinspektør Jørgen Skov ved Københavns Politi.

Men udtalelser som denne får nu Venstre til at kritisere Rigspolitiet.

- Rigspolitiet har ikke udtrykt situationens alvor over for politikerne i forhold til, hvor slemt det står til, og derfor er de ikke klædt på til at håndtere situationen, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Vil indkalde partier til møde

Optrapningen af skyderierne i København har fået justitsminister Søren Pape til at varsle et møde for de politiske partier bag politiforliget i næste uge.

 - Hvad, der er brug for i øjeblikket, er benhårdt politiarbejde, fastslår Søren Pape. 

- Men det er klart, at hvis politiet har brug for yderligere redskaber, er jeg helt åben over for det, siger han til Ritzau.

Politikerne står klar til at hjælpe

Den udmelding er Jakob Ellemann-Jensen, glad for. Han mener, at det er på tide, at politikerne får et retvisende billede af, hvad der foregår, og hvad politiet har brug for for at løse konflikten.

- Der er ingen tvivl om, at det her er en ekstrem situation, som politiet udtrykker det. Men for mig som politiker, så er det en overraskende eskalering, som er foregået, for vi er jo løbende i kontakt med Rigspolitiet, så vi kan være sikre på, at de har de ressourcer, de har brug for. Og det er altså ikke min oplevelse, at Rigspolitiet har udtrykt andet, end at man har de værktøjer og ressourcer, som man har brug for, siger han og fortsætter:

- Der er en kolossal politisk bevågenhed på det her - der er en kolossal beredvillighed på Christiansborg til at gøre noget og til at tilføre de nødvendige ressourcer. Og så har jeg altså også en forventning om, at man så fra Rigspolitiets side melder rent ud og siger - det her, det kan vi ikke håndtere.

Er ikke tryg ved Rigspolitiets holdning

Jakob Ellemann-Jensen, som ellers er tryg ved politiets håndtering af sagerne, er dog bekymret for om Rigspolitiet tager opgaven med nok alvor:

- Jeg er meget tryg ved den professionalisme, som politiet udviser. Jeg er utrolig tryg ved de betjente, der kører rundt og har deres dagligdag her. Men jeg er ikke helt tryg ved, om vi - som politikere - får det helt rigtige indtryk fra Rigspolitiet. Derfor glæder det mig, at justitsministeren indkalder partierne bag politiforliget i den kommende uge, så vi kan få et sandt indtryk af, hvad der er op og ned. For det trænger vi til.

Flere politikere er bekymrede over udviklingen og kalder på handling. Blandt dem er Venstres Jan E. Jørgensen, som på Twitter skriver, at politiet må tage situationen langt mere alvorlig.

Også Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, er bekymret over politiets udmelding om, at unge mænd skal passe på, og lægger ikke fingrene imellem.

- Vi har ikke siden 2. verdenskrig set en sådan udmelding fra politiet. Det er helt uacceptabelt og må fordre en forklaring fra Rigspolitiet, om man med det nuværende mandskab er i stand til at opretholde ro og orden, siger han til BT.

Politidirektør: Politiet har nok ressourcer

I et skriftligt svar til TV 2 siger politidirektør for politiområdet i Rigspolitiet, Svend Larsen, om kritikken:

- Politiet har maksimalt fokus på situationen og er massivt til stede, for borgerne på Nørrebro skal naturligvis kunne gå på gaden i tryghed og uden at frygte for at blive skudt. Rigspolitiet følger situationen tæt i hele landet og tilfører assistance fra de øvrige politikredse og fra vores efterforskningsfællesskaber, når en politikreds har brug for hjælp. Meldingen fra Københavns Politis ledelser er på nuværende tidspunkt, at man har de ressourcer, som er nødvendige for at håndtere situationen på Nørrebro og få genetableret trygheden.

Bandeskyderier i København

 1. 2017

  1. 19-årig ramt af skud

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  2. En 17-årig dreng ramt af skud

   En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

  3. En person ramt af skud

   Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

  4. 24-årig ramt af skud

   En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.

  5. Mand ramt af skud

   To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

  6. Skud affyret

   Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.

  7. 26-årig mand ramt af skud

   En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

  8. Skud affyret

   Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

  9. Skud affyret

   Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

  10. Skud affyret mod gruppe

   På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

  11. Skud affyret

   Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

  12. Bil ramt ved Mjølnerparken

   Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.

   Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.

Københavns Politi oplyser 10. august, at der har været 20 skudepisoder i hovedstadsområdet siden 12. juni. Desuden har der været flere tilfælde af knivoverfald.

Kilde: Københavns Politi