To tilfældige unge mænd skudt på åben gade
Efter den seneste tids skyderier opfordrer politiet unge mænd, der færdes på Nørrebro og i Nordvestkvarteret, til at passe på sig selv.
- Når gale mænd, 17-25 år typisk vil bekæmpe hinanden, er det meget svært for os at forhindre det. Når to mænd sætter sig på en scooter og kører ud i et stiområde og skyder, så er det næsten umuligt for os at pågribe dem.
Sådan lyder det fra chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Skov, under en pressebriefing lørdag morgen klokken 9, efter den seneste tids skyderier i hovedstadsområdet.
Udmeldingen kommer efter, at en 19-årig mand natten til lørdag blev skudt i benet i Mimersgade på det ydre Nørrebro i København. Politiet mødte siden den sårede på hospitalet klokken 0.29, oplyser vagtchefen ved Københavns Politi til TV 2.
Har intet med bandekonflikten at gøre
Fredag blev en tilfældig 17-årig dreng også ramt af skud fra to personer på en scooter i Tingbjerg i København.
- To unge mænd bliver beskudt af, hvad vi karakteriserer som bandemedlemmer. Ene og alene fordi de er på et givet sted på et givet tidspunkt. De har intet med bandekonflikten at gøre.
- Det er to fuldstændig almindelige unge mænd, som ikke har banderelationer, ikke er kriminelle. Der er ikke nogen som helst grund til at tro, de er med i den konflikt, der udspiller sig, siger Jørgen Skov.
18 skyderier
Der har været 18 skyderier fra den 12. juni og frem til nu, oplyser Københavns Politi under pressebriefingen lørdag formiddag. 17 personer er fængslet. Tre personer er i kikkerten, og der er fundet 13 pistoler.
Politiet benyttede lejligheden til at komme med en kraftig opfordring:
- De kan kun selv standse det – dem, der selv deltager i det. Hvis man er derude og kender nogen, er det vigtigt at tage afstand fra det og fortælle os om det. Hvis man har hørt noget, skal man ringe til os. Også selvom man er i tvivl om, hvorvidt det er sandt, lyder det fra chefpolitiinspektøren.
- Vi har mange betjente indsat. Det handler om at lave overvågning og være klar konstant. Det er vi, forsikrer Jørgen Skov.
Samtidig understreger Københavns Politi, at der er en risiko, hvis man er i samme aldersgruppe, som gerningsmændene og færdes i de områder.
- Når man har to grupper af unge mænd som slås, som det er tilfældet lige nu. Så er der en risiko, hvis man er i samme aldersgruppe og færdes i de samme områder. Det er det, vi desværre har set det seneste døgn. De ved ikke, hvem de andre er, og derfor tager de fejl. Derfor rammer de nogle, som ikke har noget med det at gøre overhovedet, siger Jørgen Skov, der forstår, hvis personer, der kender folk i området i den alder, føler sig usikre.
- De går efter unge mænd i samme alder som sig selv. Der er en risiko. Pas godt på jer selv, tænk jer om, lyder opfordringen.
Tidligere fredag blev politiet kaldt ud til et andet skyderi på Rovsingsgade, hvor der blev affyret skud mellem to biler, og en person blev ramt. Politiet fik anmeldelsen klokken 12.43. Fredag eftermiddag var personens tilstand ukendt. Dog er det oplyst, at han er kommet på hospitalet på egen hånd.
Den mand er nu i kritisk tilstand, oplyser Københavns Politi under lørdagens pressemøde.
Det er femte gang i denne uge, at der er blevet skudt i København.
Skudt i ballen
Foruden de to episoder fredag blev der også onsdag affyret skud i Nordvest-kvarteret i København, mens dele af Nørrebrogade var spærret efter et skudopgør i tirsdags.
Onsdag blev en 24-årig mand skudt i ballen i Københavns Nordvestkvarter. Dagen før var en anden mand blevet skudt i ballen på Nørrebrogade.
I begge tilfælde blev ofret ramt i ballen.
I alt har der været 18 skudepisoder, som formodes at have tilknytning til en eskalerende bandekonflikt, viser en optælling, som Københavns Politi har lavet.
Ifølge politiet er 17 personer blevet varetægtsfængslet i forbindelse med sagerne, men politiet er stadigvæk på jagt efter flere gerningsmænd.
Episoderne fik torsdag politiet til at forlænge og udvide en visitationszone, som har været gældende siden 20. juli.
Den har omfattet et større område omkring Nørrebro og Husum, og torsdag blev zonen udvidet til også at gælde netop området omkring Ryparken Station, hvor der fredag er meldinger om skyderi.
Borgmester til københavnerne: Nej, I kan ikke føle jer trygge alle steder
Situationen er nu så kritisk, at borgere ikke længere kan færdes trygt i dele af byen.
Sådan lyder meldingen fra Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).
- Som situationen er nu, kan jeg ikke sige, at man overalt i København kan føle sig tryg, siger han.