Borgmester til københavnerne: Nej, I kan ikke føle jer trygge alle steder

En lang række skudepisoder får nu Københavns overborgmester til at lægge pres på politiet. Mobile politistationer skal ud til banderne, lyder det.

En ulmende konflikt mellem to bandegrupperinger er sommeren over kulmineret med en række skud og voldsepisoder i København. Situationen er nu så kritisk, at borgere ikke længere kan færdes trygt i dele af byen.

Sådan lyder meldingen fra Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

- Som situationen er nu, kan jeg ikke sige, at man overalt i København kan føle sig tryg.

Udmeldingen kommer, efter Københavns Politi torsdag har forlænget den såkaldte visitationszone, der giver betjente mulighed for at visitere personer, biler og andre ejendele uden en konkret mistanke. Derudover er zonen blevet udvidet, så også dele af den københavnske bydel Østerbro er inddraget.

Borgmester Frank Jensen er bekymret for, at de unge lokkes af banden. Video: Stine Gliese

Og ifølge overborgmesteren har han været vidne til en ubehagelig sommer.

- Der har været en meget, meget ubehagelig optrapning og en fuldstændig uacceptabel anvendelse af skydevåben og skyderier i de københavnske gader, siger Frank Jensen til TV 2.

- Jeg frygter, at der er sagesløse borgere, der kommer i skudilden, når banderne har deres opgør. Det vil vi ikke acceptere.

Senest onsdag aften blev en 24-årig mand ramt af skud, da flere personer åbnede ild og derefter stak af på knallert.

Mobil politistation på bandernes områder

På Københavns Rådhus er man glad for, at Københavns Politi nu forlænger og udvider visitationszonen.

Derudover har overborgmesteren i dag sendt et brev til politidirektøren, hvor han presser på for, at der etableres mobile politistationer, hvor banderne opholder sig og manifesterer sig i det københavnske gadebillede.

- Jeg var selv på Nørrebro i går og kunne se, hvordan banderne – ikke mindst Loyal to Familia – sætter sig på pladserne, blandt andet Blågårdsplads, rent fysisk med deres symboler, siger Frank Jensen.

Flere end 300 visitationer

Siden den 20. juli har der været indført visitationszone i København, og i den periode har politiet beslaglagt 15 skydevåben og knive, der har været gemt i buske, elevatorer og loftsrum.

Københavns Politi har flere end 300 gange benyttet sig af retten til at visitere personer – uden at det dog har givet ”ret mange beslaglæggelser”.

- Vi håber, at man vælger ikke at bære våben, og det er også det, som vi ser. I stedet gemmer de våben i området. Så de går ikke rundt bevæbnet, men har adgang til våben i området, siger Jørgen Bergen Skov, chefpolitiinspektør hos Københavns Politi.

En lang række skudepisoder får nu Københavns overborgmester til at lægge pres på politiet. Mobile politistationer skal ud til banderne, lyder det. Video: Elisabeth Thiis