Krimi

Peberspray splitter partierne: - Det er en glidebane

Det Kriminalpræventive Råd advarer mod at gøre peberspray lovligt. Alligevel er flere partier villige til at gå imod anbefalingen.

Hvis man bliver overfaldet, skal man kunne forsvare sig.

Med det argument har Dansk Folkeparti i flere år arbejdet for, at peberspray skal gøres lovligt i Danmark.

- Jeg synes, det er fornuftigt, at hvis man bliver forsøgt voldtaget, har man selvfølgelig mulighed for at pacificere den eller de gerningsmænd, som vil gøre en fortræd. Det er fuldstændig rimeligt, siger Peter Kofod, der er retsordfører for partiet i Danmark, til TV 2.

Lige nu er den lille spray kategoriseret som et våben i henhold til loven.

Og det er der en god grund til, mener både Det Kriminalpræventive Råd og de fleste øvrige partier i Folketinget. Det er et skråplan at tillade flere våben i Danmark, mener SF.

SÅDAN FUNGERER EN PEBERSPRAY

Peberspray består af en væske af vand eller olie tilsat chilipulver eller cayennepeber i høj koncentration. 

Den udsender en tynd stråle, som kan mærkes helt op til syv meter fra dåsen. Det giver kraftig svien i øjnene, ubehag på huden og hoste, når man indånder støvet, men virkningen forsvinder igen efter omkring to timer.

- Jeg synes, at det er en dårlig ide (at lovliggøre peberspray, red.). En af grundene til, at Danmark er et fredeligt land, er, at vi ikke tillader den slags våben, siger retsordfører i SF Lisbeth Bech Poulsen.

Lisbeth Bech Poulsen, retsordfører i SF, fortæller, hvorfor partiet ikke mener, at peberspray skal lovliggøres. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Sprayen giver kvinder tryghed

Sagen er igen til debat, fordi en undersøgelse, som Megafon har foretaget for TV 2, har vist, at mange danske kvinder er utrygge, når de går alene.

De frygter, at de kan blive overfaldet, og faktisk er frygten så indgroet, at 5 ud af 100 kvinder angiver, at de har haft et forsvarsvåben på sig - blandt andet peberspray.

En af dem er 20-årige Rikke Müller, som reddede sig ud af et potentielt overfald, fordi hun brugte en peberspray mod gerningsmanden.

I Folketinget er det lige nu kun Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som er for lovændringen. De øvrige partier følger direkte Det Kriminalpræventive Råds faglige vurdering:

- Hvis du ender i en situation, hvor du bliver overfaldet og er nødt til at trække din peberspray, så er det i udgangspunktet ukontrollabelt. Det, at du bruger et våben, skaber en situation, hvor der er større risiko for, at du kan komme alvorligt til skade, hvis du ikke får pacificeret din gerningsmand. Vi er meget større tilhængere af at uddanne i konflikthåndtering, siger Jon Lund Elbek fra Det Kriminalpræventive Råd.

Peberspray er tilladt i flere lande

Selve forebyggelsen af den kriminalitet, som skaber utrygheden, kommer i første række, mener Det Konservative Folkeparti også.

De er dog stadig åbne for at tillade pebersprayen i et begrænset omfang, fortæller partiets retsordfører Naser Khader. En løsning, som blandt andet virker i Sverige og Finland, hvor politiet kan give tilladelse til at bære sprayen, hvis der er en konkret trussel - for eksempel et polititilhold mod en ekskæreste.

- Vi ved ikke, om det er løsningen. Vi havde en debat i retsudvalget i Folketinget for nyligt, som handlede om, hvorvidt man skulle tillade peberspray inden for hjemmets fire vægge (som selvforsvar, red.). Der blev konklusionen at se på de ordninger, de har i andre lande, siger Naser Khader.

- Men hertil kommer der en lang række yderligere spørgsmål: Det kræver nemlig, at vi udvider våbenloven. Er det så politiet, der skal sælge det (pebersprayen, red.)? Skal de registreres? Skal de godkendes? Og giver det reelt større tryghed? Det er for nemt at sige: Lad os tillade det, siger han.

Skader mere, end det gavner

Der er endnu langt til et flertal for begge typer lempelser af våbenloven.

- Man skal huske på, at blev det tilladt at gå med peberspray, ville det også være tilladt for dem, som har ondt i sinde, siger Lisbeth Bech Poulsen fra SF.

- Det skaber ikke mere tryghed, at peberspray er tilladt. Det er andre veje, vi skal gå, siger hun.

Den glidebane og eskalering af vold, som både Det Kriminalpræventive Råd og flere partier frygter, mener Dansk Folkeparti, er ubegrundet:

- Jeg betragter peberspray som et redskab, man sagtens kan give folk adgang til, og som man har gode erfaringer med i andre lande, men hvor Danmark bare ikke vil være med. Det, synes jeg, er kedeligt, og jeg frygter ikke en glidebane. Der skal selvfølgelig samtidig føres en benhård kurs mod de mennesker, som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt og vil bruge det her som et redskab til at begå kriminalitet, siger Peter Kofod fra Dansk Folkeparti.