Krimi

Politi til unge: Sig nej tak til bandernes grillfester og hættetrøjer

Børn og unge skal ikke tage imod bandernes tilbud om gratis grillpølser eller hættetrøjer. De skal holde sig væk, siger Københavns Politi.

Det føles unormalt for Anahita Malakians at advare sin 11-årige søn mod at færdes på gaden på Nørrebro i København.

- Det er jo ikke en hverdagssamtale, man lige har med sin søn om, hvordan han skal begå sig, siger hun til TV 2.

Men hun føler sig tvunget til det, for det er blevet hverdagskost for de kriminelle bander at rekruttere blandt Nørrebros helt unge.

"Han skal løbe sin vej"

- Normalt handler samtalerne om, hvordan man skal begå sig ude i trafikken, og at han skal huske at kigge sig til højre og venstre. Men du siger jo ikke: 'Kig til højre og venstre, og se, om der står et bandemedlem, som gerne vil i kontakt med dig', fortsætter hun.

Søndag kunne Berlingske nemlig fortælle, at Københavns Politi og SSP-samarbejdet i København har talt med 61 børn og unge på Nørrebro, som man frygter har været i kontakt med banden Loyal to Familia (LTF). Børnene er helt ned til ni år.

Det kan godt være, at de kan få nogle gratis grillpølser eller sodavand til et grillarrangement. Eller en trøje eller kasket, hvor der står LTF. Men det er en rigtig dårlig ide

Steffen Th. Steffensen, politikommissær 

Men hvad skal man så sige til sine børn?

For Anahita Malakians var det svært, for som hun selv siger, så sidder hun ikke inde med så mange redskaber at give ham:

- Jeg har sagt til ham, at han bare skal løbe sin vej. Simpelthen løbe sin vej og søge et sted hen, hvor der er nogle voksne.

Sig nej til gratis ting fra banderne

I USA har man længe kendt til fænomenet med banderekruttering blandt de helt unge, siger professor Line Lerche Mørck, som blandt andet forsker i bandekonflikter og gadeplansarbejde:

 - Men i Danmark har vi ikke tidligere set så unge, som det vi ser nu, siger hun til TV 2.

Og det er da også en særdeles dårlig idé at komme i kontakt med kriminelle bandemedlemmer, fortæller Københavns Politi.

Her har man set rekrutteringen af de helt unge som et stigende problem, og politikommissær Steffen Th. Steffensen kalder situationen anspændt.

- Det er en rigtig dårlig ide, for de unge kommer ind i rigtig dårligt selskab. Det kan godt være, at de kan få nogle gratis grillpølser eller sodavand til et grillarrangement. Eller en trøje eller kasket, hvor der står LTF. Men det er en rigtig dårlig idé, for de bliver brugt som stikirenddrenge til at hente og opbevare hash og sådan nogle ting, siger han til TV 2.

Politiet har en tro på, at de kan stresse banderne. Video: Sebastian Goos

Og så risikerer man at komme til skade, for bandemedlemmerne er ikke nervøse for at ty til vold. 

- Her i lørdags har vi en episode ude på Frederiksborgvej (i Københavns nordvestkvarter, red.), hvor en LTF’er bliver stukket to gange i låret og én gang i ballen. Og cirka fire timer senere har vi så en skudepisode ude på Mimersgade (på Ydre Nørrebro i København, red.). Det er bytter på bytter. Og det er noget skidt. Og det skal vi have stoppet, siger Steffen Th. Steffensen.

Københavns Politi har netop iværksat en ny strategi, hvor flere grupper samarbejder om at lægge pres på bandemedlemmerne.

Det skal konkret gå ud på, at politiet for eksempel "puster de her mennesker i nakken", som Steffen Th. Steffensen formulerer det:

- Ser vi en gruppe, så prøver vi at fange dem, registrere dem og visitere dem. Og så skriver vi dem for alt det, vi overhovedet kan skrive dem for.