Skandalen om udbytteskat

To sigtet for svindel med udbytteskat for milliarder: - Skat tjekkede ingenting

Bagmandspolitiet mener, at fiktive aktiehandler og pensionsfonde stod bag svindel med udbytteskat.

To amerikanere er sigtet for at være hovedmænd i den store sag om svindel med udbytteskat, der har kostet de danske skatteydere 12,4 milliarder kroner. De to amerikanere kædes sammen med den 46-årige brite Sanjay Shah, som opholder sig i Dubai, og som indtil nu har været hovedmistænkt i sagen. 

De to mænd har ifølge bagmandspolitiet oprettet over 200 fiktive pensionsfonde og står dermed bag næsten 90 procent af den samlede skattesvindel. Det skriver Politiken.

Alle tre personer er sigtet for bedrageri "af særlig grov beskaffenhed". De to mænd er henholdsvis 47 og 49 år og har bopæl i henholdsvis New Jersey og Montana.

Det viser oplysninger fra bagmandspolitiet i Danmark til anklagemyndigheden i den tyske by Koblenz.

Oplysninger stammer fra ransagning

Oplysningerne skulle bruges til at få en tysk domstols godkendelse til at ransage blandt andet den tyske North Channel Bank i Mainz - samt fem selskaber som står bag den lille tyske bank.

Politiken har fået adgang til oplysningerne bag ransagningerne, som fandt sted den 20. juni.

- Ifølge bagmandspolitiet har man brugt flere end 200 amerikanske pensionsfonde til at kræve de her udbytteskattebetalinger tilbage. De her pensionsselskaber findes tilsyneladende ikke. Vi ved, at de to amerikanere er forbundet til de her formodede fiktive pensionsfonde, siger John Hansen, der er redaktionschef på Politiken og som har været med til at skrive historien.

Skat tjekkede ingenting

Svindelnummeret foregik i forbindelse med udbetalingen af udbytteskat. En gang om året betaler selskaber udbytte til deres investorer, som har aktier i virksomheden. Når de danske aktieselskaber udbetaler udbytte, trækkes der 27 procent af beløbet i udbytteskat. Men aktionærer, som bor i et EU-land eller et andet land, som Danmark har en såkaldt dobbeltbeskatningsaftale med, kan søge om at få skatten betalt helt eller delvist tilbage fra Danmark, hvis de betaler skat af udbyttet i deres eget land.

Det er på den måde, at de udenlandske og fiktive pensionsfonde har udnyttet den manglende kontrol hos Skat til med falske dokumenter at få mindst 12,4 milliarder kroner udbetalt for udbytteskat, som de aldrig har fået betalt.

- Vi ved, at man i Skat undrede sig over, at de her milliardbeløb blev større og større og udbetalt hurtigere og hurtigere. Den forklaring, som cirkulerede i Skat, var, at amerikanske pensionsfonde investerede i Danmark, siger redaktionschefen.

Det skal skattekommissionen undersøge

Milliardsvindel med udbytteskat

Et større organiseret netværk af selskaber i udlandet fik udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Svindlen foregik fra 2012 til 2015 og løb op i 12,3 milliarder kroner.

Forfejlet inddrivelse af gæld

Skat stoppede i september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI.

En rapport viste, at EFI rummede fejl og tilsyneladende havde glemt at opkræve gæld.

Det medførte, at Skat inddriver danskernes gæld til det offentlige delvist manuelt, hvilket har fået gælden til at eksplodere til 92 milliarder.

Skat tjekkede ingenting

På overfladen så det altså inde hos Skat ud som om, at der blev investeret. Men da selskaberne ikke var ægte, blev der bare aldrig købt nogen aktier. De havde ingen aktier, de havde intet udbytte og de havde aldrig betalt nogen skat. Ifølge John Hansen lå der aldrig nogen dokumentation hos Skat på, at pensionsfondene var ægte.

- Skat tjekkede ingenting. De gjorde det ikke, og de kunne ikke tjekke det, siger redaktionschefen.

Han fortæller, at det samlede beløb for svindlen med udbytteskatten er mindst 12,4 milliarder kroner, men at det beløb sagtens kan tænkes at stige, da man ikke er færdig med at undersøge omfanget af svindlen.

Ifølge bagmandspolitiet har de 212 fiktive pensionsfonde alene stået for svindel for 10,9 milliarder kroner ud af de 12,4 milliarder kroner.

- Det er næsten 90 procent af hele beløbet, fortæller John Hansen.

Bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, bekræfter overfor Politiken, at ransagningerne har fundet sted.

- Jeg kan bekræfte, at de tyske myndigheder for et par uger siden på anmodning fra Danmark har gennemført en aktion mod den pågældende bank. Det vil indgå i den videre efterforskning, siger han.

Bagmandspolitiet vil ikke af- eller bekræfte, at det har været i kontakt med de to sigtede amerikanere.