Emilie Meng-sagen

Et år siden Emilie Meng forsvandt: Få kan gøre sådan noget uden at lette sit hjerte

Mysteriet om Emilie Mengs forsvinden og drab har det forgangne år fyldt meget. Både i befolkningen og blandt de involverede efterforskere.

Det er et år siden.

Søndag den 10. juli 2016 blev den dengang 17-årige Emilie Meng meldt savnet. Ingen havde set hende, siden hun om natten sagde farvel til sine veninder på Korsør Station.

Fem måneder senere blev hun fundet død.

På årsdagen for Emilie Mengs forsvinden fortæller politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi i et stort interview med TV 2 om et år og en sag, der har sat sig dybe spor hos de betjente, som arbejder med efterforskningen.

- Det er en sag, der selvfølgelig påvirker os, fordi det på ingen måde er ret og rimeligt, at et ungt menneske skal berøves livet. Vi er alle meget fokuserede på at yde vores bedste. Alle som én, siger Kim Kliver til TV 2.

- Det har engang imellem været udfordrende at sige til mine medarbejdere, at de altså er nødt til at komme hjem og få tanket batterierne op: Få sovet og spist og så komme tilbage og yde deres indsats. Men det er forståeligt, for hele teamet vil gøre alt for at få denne sag opklaret.

Undervejs i efterforskningen har politiet blandt andet undersøgt 400.000 køretøjer, skrevet mere end 2000 rapporter og indsamlet omkring tre millioner oplysninger, som er blevet kategoriseret i flere databaser.

Det er et stort arbejde, som i høj grad beror sig på et samarbejde med den danske befolkning.

På den ene side har I skullet drage nytte af offentlighedens hjælp, men Emilie Meng-sagen er på sin vis også stukket helt af. Mysteriet om hendes død er blevet folkeeje; det er noget, vi alle taler om omkring middagsbordet. Hvordan balancerer politiet forholdet til lokalbefolkningen i en sag, der har vokset sig så stor?

- Der er en tendens i vores samfund til, at vi alle sammen gerne vil hjælpe, og det, synes jeg, er meget forståeligt og vigtigt. Også for politiet. Når man søger efter en person og håber at finde personen i live, gavner flere sæt øjne, ben og ører ude i omgivelserne - når det vel at mærke sker i en tæt koordinering med politiet. Det fik vi etableret i eftersøgningen af Emilie, og så kan det gavne, siger Kim Kliver.

Befolkningens hjælp kan kamme over - og det er farligt

Men det kan også kamme over, siger politiinspektøren. Og det gjorde det også i sagen om Emilie Meng.

En lang række frivillige leder i dagene efter Emilie Mengs forsvinden efter den 17-årige pige.
Emilie Meng efterlyses på plakater i byer i hele landet.

- Når folk mener, de er nødt til at lave private initiativer, som nærmer sig politiets efterforskning. Det er altså kun politiet, der kan udføre den del.

I september 2016 førte et rygte på internettet blandt andet til, at en række frivillige gennemsøgte en sø i Korsør i håb om at finde Emilie Meng. Noget, politiet dengang tog stærk afstand fra.

Har befolkningen været for ivrig efter at hjælpe i løbet af efterforskningen?

- Ja, man havde på et tidspunkt i forløbet nogle private initiativer, hvor jeg blandt andet blev nødt til at gå ud i medierne og sige, at man virkelig skulle passe på, da man i sin iver risikerede at gøre noget, der kunne føre til, at man selv brød loven, siger Kim Kliver.

Blandt andet førte de overvældende mange henvendelser til, at den 67-årige pensionist Finn Pedersen blev sigtet i sagen og fik ransaget sit hjem i Korsør hele fem gange.

Alle kan godt mærke den ængstelse, det giver, når man tænker, "puha, tænk hvis det var min egen, det gik ud over". Derfor er der en stor motivation for, at denne sag ikke forbliver uopklaret

Kim Kliver, politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falster Politi

Nogle i lokalmiljøet mistænkte, at han holdt Emilie Meng fanget i kælderen og havde derfor overvåget hans bolig.

Det gjorde han bare ikke.

Hvorfor reagerer folk så kraftigt på lige præcis denne sag?

- Vi søger altid en forklaring på alting. Og det faktum, at der er en række forklaringer, som man ikke har kunnet give - selv langt henne i forløbet - gør jo, at sagen om Emilie bliver interessant. Samtidig synes ingen af os, at så grov en forbrydelse skal have lov til at finde sted. Og derfor kan alle - både borgere i Korsør og ikke mindst familien, men så sandelig også alle andre, som har læst om sagen - godt mærke den ængstelse det giver, når man tænker, "puha, tænk hvis det var min egen, det gik ud over". Derfor er der en stor motivation for, at denne sag ikke forbliver uopklaret.

Mindehøjtidelighed i Korsør andenjuledag den 26. december 2016 for Emilie Meng.
Tusindvis af mennesker  marcherer med fakler gennem Korsørs gader til minde om den dræbte Emilie Meng.

Kan sagen vokse sig ud af hænderne på én?

- Vi har svirpet lidt, når nogle medier har tænkt mere kommercielt, end de har tænkt på sagen, men ellers har vi holdt fokus på, at vores mediehåndtering skal afspejle sagens fremme. Vi går i medierne, når vi mener, vi har noget nyt i sagen, og hvor vores beskrivelser og efterlysninger kan få opmærksomhed, så vi kan få befolkningens hjælp, siger Kim Kliver.

Fundet af Emilies lig: - Vi tænkte på familien

Juleaftensdag blev Emilie Meng endelig fundet i en sø ved Regnemarks Bakker i nærheden af Borup på Midtsjælland. Hun havde ligget der et stykke tid, kunne politiet hurtigt konkludere.

Hvad tænkte du, da det stod klart, at der var tale om Emilie?

- Man ved jo, at man fagligt står over for noget, som er rigtig kompliceret, siger Kim Kliver.

- Man har samtidig den menneskelige side, som gør, at man i juletiden - hvor alle tænker på familien - sender nogle tanker til den dybt berørte familie, der har fået et forfærdeligt budskab. Det ville være forkert at sige noget andet.

Nu - et år efter Emilie Mengs forsvinden - er gerningsmanden stadig ukendt. Motivet ligeså. Selvom familien har fået vished, har Emilie Mengs forældre ikke fået retfærdighed - endnu. Kim Kliver fortæller, at politiet arbejder med flere teorier i opklaringsarbejdet.

Denne gerningsmand, der har begået så grov en forbrydelse, skal altså stoppes

Kim Kliver, politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falster Politi

- Vi kigger på, om det er en person, som har haft et nært eller fjernt kendskab til Emilie, eller om det er en person, som møder hende ved et tilfælde. Men hvad vores mere specifikke teorier går ud på, holder jeg af naturlige årsager for mig selv, siger han.

Gerningsmanden skal nemlig ikke få mulighed for at tilpasse sin historie, så personen undviger politiets interesse.

- Jeg ved én ting: Det er de færreste, der kan leve med at have begået så grov en forbrydelse uden at have måttet lette sit hjerte til en eller anden, som personen er fortrolig med, siger Kim Kliver.

Der er masser af arbejde forude

Han fortsætter:

- Min opfordring på etårsdagen skal være, at den person, som i misforstået loyalitet over for gerningsmanden holder informationen for sig selv, bør tænke på, at denne sag fortjener om noget at blive opklaret. Og denne gerningsmand, der har begået så grov en forbrydelse, skal altså stoppes.

Nogen skal, som Kim Kliver selv formulerer det, "ud af busken".

Vi må erkende, at det ikke er altid, at vores hårde arbejde giver en hurtig gevinst. Det får os dog ikke til at slå op i banen - tværtimod

Kim Kliver, politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falster Politi

- Der er en familie, som lider ekstremt hårdt under, at de ikke kan få afsluttet denne her forfærdelige sag med, at der er en, som bliver stillet til ansvar.

Men kan du forstå, at der sidder en masse danskere derude, som i dag stiller sig selv dette spørgsmål: Der er gået et helt år. Hvorfor har vi ikke fundet gerningsmanden endnu? Har politiet gjort sit arbejde godt nok?

Politiet ved Regnemarks Bakker i nærheden af Borup, hvor liget af Emilie Meng blev fundet juleaftensdag 2016.

- Det er et meget relevant spørgsmål. Når man ser på det omfattende arbejde, vi har lavet, er det et klart bevis på, at alle efterforskerne har knoklet hårdt. Men vi må erkende, at det ikke er altid, at vores hårde arbejde giver en hurtig gevinst. Det får os dog ikke til at slå op i banen - tværtimod. Vi arbejder meget fokuseret på at finde gerningsmanden, siger Kim Kliver og fortsætter:

- Vi har sparret med ledelseskolleger fra andre politikredse, som har stor erfaring fra andre besværlige drabssager, og med deres øjne udefra har vi sikkerhed for, at vi i efterforskningen har været åben for alle informationer. Der er kun én ting at sige: Vi bliver ved med at klø på.

Så er du stadig optimistisk - finder vi Emilies drabsmand?

- Vi vil gøre vores alleryderste for at finde vedkommende, og vi har masser af arbejde forude, afslutter Kim Kliver.