Emilie Mengs farmor med hÄrd kritik af politiet: - Vi har fÄet standard-svar

Det er i dag et Ă„r siden, at Emilie Meng forsvandt ved KorsĂžr Station efter en bytur.

Emilie Mengs familie har valgt at bruge Ă„rsdagen for den dengang 17-Ă„rige piges forsvinden til at tage bladet fra munden.

Kort fĂžr klokken 16 gik Emilie Mengs farmor pĂ„ talerstolen pĂ„ RĂ„dhuspladsen i KĂžbenhavn, hvor et arrangement med titlen ’Giv os lyset tilbage’ blev stablet pĂ„ benene af Facebook-gruppen ’Forsvundne Personer’. Her lĂŠste hun en tale op, som Emilie Mengs mor havde skrevet.

Farmoren, Lene Pedersen, indledte sin tale med at sige et stort tak til de mennesker, som har sÞgt og ledt efter hendes barnebarn i den periode, hun var forsvundet.

Kritik af politi og myndigheder

Efter takken kritiserede farmoren politiet og myndighederne:

- For os som familie har det vÊret starten af et endelÞst mareridt. Ud over at lede dagligt har vi kontaktet politiet i hÄb om at fÄ nogle svar.  Det, vi ofte er blevet mÞdt med, er negligering, bortforklaringer og affejende standard-svar, som vi ikke har kunnet bruge til noget, lÞd det fra talerstolen pÄ den lille scene pÄ RÄdhuspladsen.

Emilie Mengs farmor lÊser et brev op, skrevet af Emilies mor. Folk samles pÄ RÄdhuspladsen i KÞbenhavn den 10. juli 2017 pÄ et-Ärsdagen for Emilie Mengs forsvinden.
Emilie Mengs farmor lÊser et brev op, skrevet af Emilies mor. Folk samles pÄ RÄdhuspladsen i KÞbenhavn den 10. juli 2017 pÄ et-Ärsdagen for Emilie Mengs forsvinden. Foto: Sarah Christine NÞrgaard / Scanpix Denmark

Farmoren fortsatte med at fortÊlle, at hendes elskede barnebarn ikke blot var et sagsnummer, som de i deres dialog med politiet havde fÄet fornemmelsen af.

- Det her er vores elskede datter, det handler om, og ikke bare et sagsnummer.

Intet kriseberedskab

Meng-familien har ifÞlge farmoren ikke oplevet, at et krisebeskedskab har taget imod dem efter Emilie Mengs forsvinden. Hun fortalte, at hjÊlpen og kriseberedskabet udelukkende er kommet fra deres arbejdspladser.

- Mange af de folk, vi har talt med, har taget det som en selvfÞlge, at der ville blive sat det helt store kriseberedskab i gang, nÄr noget frygteligt, som det her sker. Men det har overhovedet ikke vÊret eksisterende. 

Hun fortsatte med at forklare, at familien stadig kĂŠmper med sorg og savn.

- Vi kÊmper dagligt en kamp for at fÄ hverdagen til at hÊnge sammen. Udadtil fÄr vi det til at fungere, men indadtil er vi klar over den kendsgerning, at vi aldrig kommer til at fÄ det godt igen.

Drabsmanden er stadig pÄ fri fod

EfterfÞlgende fortalte farmoren, at hun og familien er dybt frustrerede over, at Emilie Mengs drabsmand stadig er pÄ fri fod.

- Hvordan man kan leve med sig selv, nĂ„r man har begĂ„et en sĂ„ modbydelig og forkastelig handling. Hvordan kan et retssamfund eksistere, nĂ„r den person – morderen -  stadig render rundt frit derude? Vi hĂ„ber, at alle fortsat vil vĂŠre opmĂŠrksomme pĂ„, at al viden kommer til politiet, sagde Lene Pedersen.

TV 2 har spurgt, hvad Kim Kliver, der er politiinspektĂžr ved SydsjĂŠllands og Lolland-Falster Politi, siger til familiens kritik af politiet.

- Jeg har ingen bemÊrkninger til familiens udtalelser, men jeg har stor forstÄelse for den svÊre situation, som Emilie Mengs familie stÄr i, siger politiinspektÞren til TV 2.

Mysteriet om Emilie Meng
2016
10. juli
Emilie Meng forsvinder
Emilie Meng blev fotograferet af et overvÄgningskamera pÄ KorsÞr station. TV 2
Den 17-årige pige blev sidst set klokken 04 søndag morgen, da hun tog afsked med to veninder ved Korsør Station efter en bytur i Slagelse lørdag aften. Fra Korsør Station skulle hun gå cirka fire kilometer alene gennem byen for at nå hjem til sin bopæl i midten af Korsør.
11. juli
Massiv eftersÞgning gÄr i gang
Scanpix
Dagen igennem leder politi, 200 frivillige, hunde, dykkere og en helikopter efter den 17-årige pige. På et tidspunkt bliver helikopteren indstillet på grund af kraftig regn. Politiet oplyser, at Emilie Meng var "tynget af kærestesorger", efter en kæreste slog op med hende lørdag. I løbet af dagen indstiller politiet eftersøgningen.
12. juli
Livstegn pÄ Facebook
Emilie giver livstegn fra sig på Facebook. 
- Det lader til, at hun ser sine beskeder. Hendes profilbillede viser sig ved de beskeder, som folk sender hende, og det må betyde, at hun er aktiv på en eller anden måde, siger indsatsleder Flemming Jensen til Sjællandske.
Efterfølgende afviser efterforskningen, at man har fundet livstegn.
Samme dag leder beredskabet efter Emilie i Noret, en indsø i Korsør.
13. juli
Familie udlover dusĂžr
Efter endnu en dag uden resultater indstiller politiet igen eftersøgningen af Emilie. Samme dag opretter familien en pengeindsamling til en dusør, som skal gives til den person, som leder dem på sporet af Emilie.
Samme dag efterlyser politiet en ung mand med studenterhue i en bil, som blev set i nærheden af det sted, hvor pigen forsvandt. Politiet efterlyser også en cyklist.
14. juli
Efterforskning ĂŠndrer karakter
Vidner fortæller, at de muligvis har set Emilie Meng gå i et område af Korsør. Samtidig skifter efterforskningen karakter, således at det er personfarlig kriminalitet, der overtager sagen.
De to vidner, som politiet tidligere efterlyste, melder sig, men har intet nyt i sagen.
15. juli
Dykkere leder i havn
Politiet sender to dykkere ned i Korsør Havn for endnu engang at undersøge området for den forsvundne Emilie Meng. Uden resultat.
16. juli
Politiet: HĂ„bet svinder
Politiet udtaler, at håbet svinder for at finde Emilie Meng i live.
17. juli
Politiet gÄr dÞr til dÞr
En uge efter Emilie Mengs forsvinden går politiet fra dør til dør i nabolaget i håb om at finde nye spor. Samtidig fortsætter over 400 frivillige med at lede.
19. juli
Emilie muligvis set i Horsens
En mand fra Horsens mener at have set Emilie Meng i byen. Det viser sig dog ikke at have været hende.
21. juli
Efterlyser sort dametaske
Politiet genoptager eftersøgningen med helikopter og efterlyser en lille sort dametaske, der kan have tilhørt Emilie Meng. Familien udlover en dusør på 40.000 kroner.
22. juli
Blod pÄ snuden: Hundelufter slÄr alarm
Politiet efterforsker togskinnerne mellem Korsør og Svenstrup, efter en hund kommer tilbage til sin egen med noget, der ligner blod på snude og poter. Det giver dog ikke noget resultat. 
27. juli
Sort trĂžjet fundet
Sjællandske skriver, at politiet har fået indleveret en iturevet trøje magen til den, som Emilie Meng havde på, da hun sidst blev set 10. juli i Korsør. Det er dog ikke korrekt, oplyser politiet til Ritzau.
7. august
Frivillige finder sort trĂžje
En gruppe frivillige fra Forsvundne Personer finder ifølge TV Øst en sort trøje, der ligner den, som Emilie havde på, da hun forsvandt. Politiet vil af hensyn til den videre efterforskning ikke kommentere på de effekter, der indleveres i sagen.
8. august
'Genstande' bjerges ved KorsĂžr
Politiet bjerger flere 'genstande' fra vandet ud for Møllevangen i Korsør, efter en borger henvender sig til politiet, da 'noget' flyder rundt i vandoverfladen. Politiet konstaterer ved nærmere analyse, at der er tale om indvolde fra dyr.
8. august
Politiet leder efter Emilie ved Skive
En borger mener at have set Emilie ved Havnevej i Skive og har derfor taget et billede af pigen. Billedet ligner Emilie så meget, at Midt- og Vestjylland gennemfører en eftersøgning med hundepatruljer i området, som dog ikke giver noget resultat.
9. august
Politiet gennemgÄr video fra Skive
Efter flere henvendelser fra offentligheden, som mener at have set Emilie Meng ved Skive, ser Midt- og Vestjyllands Politi nærmere på overvågningsvideo fra Skive og omegn. Blandt andet undersøges materiale fra banegården i Skive, skriver TV Midtvest.
9. august
Politiet afviser: Emilie er ikke fotograferet i Skive
Efterforskningslederen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Marianne Roed, siger til TV 2, at det ikke er Emilie, som er på det foto, en borger i Skive sendte til Midt- og Vestjyllands Politi søndag. Den jyske politikreds drosler derfor ned i efterforskningen.
19. august
Missing People finder 'nogle genstande'
Den frivillige organisation Missing People laver en eftersøgning ved parkeringspladsen ved Korsør Station. Her finder de 'nogle genstande', der overleveres til politiet. Hvilke, vil de ikke fortælle.
31. august
EftersĂžgning i kolonihaver
Scanpix
Politiet gennemsøger fire kolonihaveforeninger syd for togstationen i Korsør i forsøg på at finde spor i eftersøgningen.
1. september
Politiet stopper efterforskning i haveforeninger
Politiet konkluderer efter at have finkæmmet fire haveforeninger med hunde, at der ikke er nogen nye spor i sagen. Haveforeningerne lå alle i nærheden af Korsør Station, hvor Emilie Meng sidst blev set. 
18. september
Dykkere leder i KorsĂžr Nor
Scanpix
Missing People står bag en omfattende eftersøgning, hvor mere end 60 frivillige dykkere leder efter Emilie Meng i det 10 kvadratkilometer store Korsør Nor. Eftersøgningen omfatter også marinehjemmeværnet, over ti både, dykkere fra Københavns Brandvæsen, frivillige med droner, frivillige til fods og i waders samt ryttere med heste.
7. oktober
Politiet sĂžger lys kassevogn
Politiet efterlyser en hvid eller lys kassevogn, som vidner har set køre stærkt ved Korsør Lystskov i weekenden, hvor Emilie Meng forsvandt. Politiet kalder dog sporet for ' meget perifert'.
14. oktober
67-Ă„rigs hus ransaget flere gange
Personer i lokalmiljøet mistænker pensionisten for at holde pigen skjult i sit hjem. Og politiet undersøger, om der skulle være hold i rygterne. Ransagninger giver dog ikke noget, der får politiet til at opretholde mistanken mod manden. 
Selv siger han, at han har "intet at skjule". 
17. oktober
33-Ärig var sigtet for drab pÄ Emilie Meng
En efterforskningsleder bekræfter, at en 33-årig lastbilchauffør fra Sønderjylland var anholdt og sigtet i sagen i august. 
Det viste sig dog, at han ikke havde noget at gøre med Emilie Mengs forsvinden. 
Politiet sigtede ham på baggrund af en henvendelse fra en borger.
24. oktober
Ransagninger i KorsĂžr igen
En 67-årig mand bekræfter, at det endnu engang er hans adresse, der er i politiets søgelys. 
28. oktober
Politianmeldelse mod nabo
Den 67-årige anmelder gennem en advokat sin nabo for at ulovlig aflytning og overvågning. Politiet gentager, at Emilie Meng ikke er og ikke har været gemt på den 67-åriges bopæl.
29. november
Nye lydfiler undersĂžgt
Politiet afslutter undersøgelser af nye lydfiler, der har fået dem til at opsøge vejen i Korsør igen. Politiet vil ikke sige yderligere om de nye optagelser, men fastslår igen, at der ikke er tegn på, at Emilie Meng har opholdt sig på adressen, der er ransaget flere gange.
1. december
Beboere krĂŠver erstatning
De to beboere i Korsør kræver en erstatning på 75.000 kroner hver for de i alt fem ransagninger, som politiet har foretaget i oktober i forbindelse med sagen om Emilie Meng. Det oplyser beboernes advokat i en pressemeddelelse.
24. december
Mystisk lig findes i sĂž
Liget bliver fundet i denne sÞ ved Borup pÄ SjÊlland. Ida GuldbÊk Arentsen / Scanpix Denmark
En forbipasserende finder ved 15-tiden lørdag et lig i et vandhul ved i området omkring Regnemarks Bakker tæt på byen Borup på Sjælland. Midt- og Vestsjællands Politi er massivt til stede i løbet af eftermiddagen og aftenen.
25. december
Liget identificeres som Emilie Meng
Midt- og Vestsjællands Politi oplyser på Twitter, at liget er Emilie Meng, som forsvandt 17 år gammel 10. juli.
29. december
Fakkeltog i KorsĂžr
Tusindvis mindes Emilie Meng i KorsĂžrs gader. TV 2
Tusindvis af mennesker går med fakler gennem Korsørs gader til minde om den dræbte Emilie Meng.
2017
19. januar
Emilie Meng begraves
Emilie Meng bliver begravet i Sankt Povls Kirke i Korsør, hvor tætte venner og familie deltager. Hun begraves af  sognepræst Anna Kluge, som også har konfirmeret hende. 
20. juni
Politiet efterlyser lys personbil
Det er en bil af denne model - en lys Hundai I30, som politiet nu leder efter. Farven kan vĂŠre sĂžlv eller en anden lys nuance. Politifoto
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi efterlyser en personbil, der kørte fra parkeringspladsen og rundt om Korsør Station omkring det tidspunkt, hvor Emilie Meng sidst blev set. Der er tale om en lys personbil, som med stor sandsynlighed er af mærket Hyundai I30, model 2011-2016, hatchback – eller en bil, der ligner den meget.