Krimi

Delte billede af blotter: Nu er hun dømt

​Det er en overtrædelse af loven, hvis privatpersoner deler billeder af mulige gerningsmænd på nettet.

Rikke Louise Andersen skal betale 5000 kroner for at efterlyse en mulig blotter med billede på Facebook.

Det har Retten i Næstved netop slået fast, efter den 35-årige mor ellers har nægtet at betale bøden.

- Skuffet, det må man sige, lyder det fra hende, da hendes advokat ringer med besked om dommen.

I august blev Rikke Louise Andersens datter sammen med en veninde udsat for blufærdighedskrænkelser foran Dagli’ Brugsen i Nyråd ved Vordingborg, da en mand viste dem sine kønsdele. Rikke Louise Andersen tog et billede af butikkens overvågningskamera og delte det på Facebook i håb om at finde blotteren.

Blotteren fik bøde på 2500 kroner

I Rikke Louise Andersens tilfælde bar opslaget på Facebook frugt.

En mand, der havde set billedet på Facebook, genkendte blotteren på gaden og foretog en civil anholdelse. Blotteren blev senere straffet med 10 dagsbøder af 250 kroner – altså i alt 2500 kroner.

Men Rikke Louise Andersens handling er altså ikke lovlig, fastslår retten – til anklagemyndighedens tilfredsstillelse.

- Når vi rejser tiltale, så forholder vi os til lovgivningen. Persondatalovens paragraf otte er relativt klar, og derfor er der rejst tiltale, siger Michael Boelsen, advokaturchef hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

Nægtede at betale bøden

Rikke Louise Andersen fik i første omgang bøden på 5000 kroner for at have overtrådt persondataloven.

- Offentliggørelse på internettet af billeder med genkendelige personer betragtes som en elektronisk behandling af personoplysninger, som der står i loven.

Man må som udgangspunkt kun dele et billede, hvis man har fået personens samtykke. Offentliggørelsen kan nemlig medføre ulemper, som kan veje tungere end grunden til at dele billedet på eksempelvis Facebook.

Men Rikke Louise Andersen nægtede at betale bøden – og derfor endte sagen i retten. Rikke Louise Andersen og hendes advokat har nu mulighed for at anke sagen til landsretten. Og det har hun tænkt sig at gøre.

- Ja, jeg anker sagen, siger hun til TV 2.

Anklagemyndigheden har tidligere haft netop denne sag for en dommer. Her blev Rikke Louise Andersen dog frifundet, fordi sagen var rejst efter en forkert paragraf i loven.