Krimi

Minister om bandekrig i Aarhus: - Fuldstændig bindegale og vanvittige

Der er brug for at sætte alt ind mod bander, der skyder på hinanden i Aarhus, siger borgmesteren. Justitsministeren maner til ro.

Den seneste tids bandekonflikt i Aarhus, der har ført til flere skyderier og mere end 100 anholdelser, fik lørdag rådmand Thomas Medom (SF) til at bede justitsministeren om hjælp.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) siger, han er lydhør for problemerne i Aarhus, men maner til besindelse.

- Jeg tager gerne imod alle gode forslag, som folk måtte have. Ellers synes jeg, det er tid til, vi bevarer roen, og så har vi stor tillid til, vi har et politi, der knokler hele tiden og får den hjælp, de skal have, siger han til TV 2.

Brug for at sætte alt ind

Så sent som lørdag blev der lidt over klokken 17 afgivet flere skud ved Bazar Vest i Aarhus. Østjyllands Politi betragter skyderiet som et led i bandekonflikten.

På den ene side af konflikten står den såkaldte ’Brabrand-gruppering’ sammen med deres allierede fra Black Army. Overfor står Loyal To Familia, der udspringer af indvandrermiljøet på Blågårds Plads i København og for nylig er begyndt at etablere sig i Aarhus.

- Vi har brug for at sætte alt ind, og jeg ved, at der er lydhørhed også på Christiansborg, hvis vi oplever, der er brug for endnu mere, siger Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus.

Det belastede boligkvarter Bispehaven har dannet kampplads for flere af sammenstødene mellem de kriminelle bander. Og konflikten har sat sit præg på kvarteret.

Angst i Bispehaven

TV 2 har talt med flere beboere, som alle er for skræmte til at stå frem med navn og ansigt. Men de udtrykker alle angst for at bo i kvarteret.

De siger, at stemningen er blevet værre den seneste tid. En siger, at det aldrig før har været så utrygt at bo i Bispehaven som nu. Beboernes angst møder forståelse hos Justitsministeren.

- Jeg forstår godt utrygheden i området, når to grupperinger begynder at skyde efter hinanden. De er jo fuldstændig bindegale og vanvittige, siger Søren Pape Poulsen.

Han nøjes ikke med at opfordre til ro. Han vil også, at politiet konstant skal være efter bandemedlemmerne.

- Vi har fra Christiansborgs side lavet en bandepakke, der træder i kraft om få dage, som vil gøre, at vi knalder endnu hårdere til de her typer. Der er kun en ting at gøre, og det er at være efter dem, siger justitsministeren.

En markering fra LTF

Bandepakken er en aftale mellem VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som lægger op til strengere straffe til bandemedlemmer.

Konflikten i Aarhus har stået på siden maj. Ifølge Bjarke Vestesen, der er kriminalredaktør på Fyens Stiftstidende, handler det om, at Loyal To Familia (LTF) vil ind på markedet for hash og andet narkotika.

- Det er også en markering. Det er for at udvide et territorium. LTF er jo bygget på baggrund af forskellige grupperinger, og for ligesom at udvide magtbasen og øge indtjeningen har LTF nu kig på Aarhus, siger Bjarke Vestesen til TV 2.