Krimi

Kriminalredaktør om ny bandes indtog i Aarhus: - Der skal penge i kassen

Vi skal ikke finde os i, at lomme-mafiosi gør almindelige borgere utrygge, lyder det fra Venstre på Christiansborg.

For blot nogle uger siden sad forskellige Aarhus-grupperinger på magten i byens forstæder, hvor de stod for salget af hash og anden narkotika, og der var forholdsvis ro på bandesituationen.

Men så i maj kom der en ny skurk i byen, da Banden Loyal To Familia (LTF) rykkede en del medlemmer til Aarhus. Siden er en bandekonflikt blusset op, og den har ført til flere sammenstød og skyderi i gaderne.

Årsagen til LTF’s ankomst er simpel.

- Loyal To Familia gør det, fordi der skal penge i kassen, siger Bjarke Vestesen, der er kriminalredaktør på Fyens Stiftstidende og følger bandekonflikten, til TV 2.

Derfor handler de seneste ugers sammenstød i Aarhus om, hvem der har magten til at sælge hash og narkotika.

Trængte bander

Når banderne kæmper så intenst om hashmarkedet, skyldes det ifølge Bjarke Vestesen, at banderne er trængte. Derfor har man også, blandt andet i Odense, set banderne presse forretningsdrivende til at betale beskyttelsespenge.

Men når Loyal To Familia går ind i kampen om markedet i Aarhus, er der også en anden årsag.

- Det er også en markering. Det er for at udvide et territorium. LTF er jo bygget på baggrund af forskellige grupperinger, og for ligesom at udvide magtbasen og øge indtjeningen har LTF nu kig på Aarhus. siger Bjarke Vestesen.

Aarhusiansk bandekonflikt handler om hashmarkedet, vurderer Fyns Stiftstidendes kriminalredaktør, Bjarke Vestesen.

V: Skal ikke finde os i lomme-mafiosi

Situationen har fået Aarhus’ rådmand for sociale forhold, Thomas Medom (SF), til at råbe op. Han vil have landspolitikerne til at gøre noget.

På Christiansborg melder Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen sig enig i den betragtning. Og nu melder Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann Jensen, sig klar til at slå ned på den ”alvorlige situation” i Aarhus.

- Vi skal ikke finde os i, at sådan en flok lomme-mafiosi render rundt og gør helt almindelige lovlydige mennesker utrygge, siger han til TV 2.

Kan eskalere til andre byer

Rådmand Thomas Medom har lørdag fortalt, at de nytilkomne bandmedlemmer både bruger trusler og lokkemad i form af iPads og andre gaver til at rekruttere unge helt ned til 13-14 år.

Kriminalredaktør Bjarke Vestesen mener, at der ligger et stort præventivt arbejde forude for at forhindre rekrutteringen. Men det er ikke nok.

- Der er ingen tvivl om, at politiet bør have nogle flere ressourcer, for hvis man ikke får sat en stopper for det, der eskalerer i Aarhus i øjeblikket, så kan det eskalere yderligere, også til andre byer, siger han.

V: Flest muligt i spjældet

Jakob Elleman Jensen er villig til at se på, om Østjyllands Politi skal styrkes, hvis der er behov for det. Men først og fremmest mener han, at der skal gøres brug af værktøjerne i den bandepakke, der blev præsenteret på Christiansborg i marts.

Den giver blandt andet mulighed for at straffe bandemedlemmer hårdere og forbyde dem at opholde sig i bestemte områder.

- Vi skal sørge for at ramme de her mennesker. Vi skal sørge for at kyle flest muligt af dem i spjældet. Vi skal sørge for, de sidder der længst muligt, og så skal vi sørge for, at de ikke vender tilbage til deres gerningssteder bagefter, siger Jakob Elleman Jensen.

Fakta om bandepakken

VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet præsenterede den 24. marts bandepakken 'Bander bag tremmer':

  • Straffelovens bandebestemmelse udvides til også at omfatte kriminalitet, der kan fremkalde en konflikt, og grove våbenlovsovertrædelser.
  • Op til 50 procent længere straf for brug af skydevåben eller eksplosivstoffer på offentligt tilgængeligt sted.
  • En tredjedel længere straf for grov afpresning som beskyttelsespenge.
  • Personer dømt efter bandebestemmelsen skal kun kunne prøveløslades, hvis de deltager i et exit-program.
  • Ledende rockere og bandemedlemmer skal underlægges brev-, telefon- og besøgskontrol i videst muligt omfang. Under verserende konflikter må de ikke få besøg af personer tilknyttet samme gruppering.
  • Forsøgsordning med gps-fodlænke under prøveløsladelse og udgang.
  • Politiet skal lettere kunne udstede forbud mod ophold i bestemte ejendomme som rockerborge. Straffen for overtrædelse af et forbud fordobles.
  • Kommunen skal kunne nedlægge forbud mod, at en ejendom anvendes som rockerborg eller lignende, hvis det fører til væsentlige ulemper og utryghed for de omkringboende.

Kilder: Justitsministeriet.