Krimi

Dansker anholdt i Spanien for millionsvindel

40-årig dansk statsborger er anholdt for at svindle for millioner til rekruttering af Syrien-krigere.

En dansk statsborger er tidligt torsdag morgen blevet anholdt i Spanien i en sag om rekruttering af krigere til Syrien og om terrorfinansiering for mere end 59 millioner kroner.

Det er det spanske politi, Guardia Civil, der har anholdt den 40-årige danske statsborger i den spanske enklave Melilla i Nordafrika.

Det har det spanske indenrigsministerium netop offentliggjort i en pressemeddelelse, skriver DR.

Omfattende svindel

Ifølge det spanske indenrigsministerium er den anholdte dansker mistænkt for at have rekrutteret krigere til Islamisk Stat i Syrien og al-Qaeda i Mali i Nordafrika.

Manden har ifølge DR, som citerer pressemeddelelsen fra det spanske indenrigsministerium, også organiseret den omfattende svindel via de danske firmaer.

Spanske myndigheder har i forbindelse med efterforskningen udpeget 24 selskaber, hvor der i alt er mistanke om svindel for mere end 59 millioner kroner.

Anholdelsen kommer i kølvandet på, at DR i samarbejde med Jyllands-Posten har afdækket, hvordan danske og spanske islamister gennem flere år stod bag omfattende momssvindel i Danmark.

Ledende rolle

DR har kunnet fortælle, at den 40-årige danske statsborger var central i organiseringen af svindel i Danmark.

Samtidig har han ifølge den spanske efterforskning også spillet en ledende rolle i radikaliseringen af en islamistisk celle i Melilla i Spanien.

Den anholdte har marokkansk baggrund, men har dansk statsborgerskab.

Efterforskningen i Spanien er sket i samarbejde mellem spanske myndigheder, Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark, den marokkanske efterretningstjeneste, DGST og Europol.