Krimi

Tre advokater anklages i sag om 200 millioner

Mange fik ikke penge for visning af tv og film og blev snydt af advokatselskab, mener Bagmandspolitiet.

Bagmandspolitiet har rejst tiltale mod tre advokater for blandt andet at have begået svindel mod klienter, i en sag der samlet runder 200 millioner kroner.

Fakta

  • To advokater bliver tiltalt efter straffelovens § 280 for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed.
  • Alle tre advokater bliver tiltalt efter straffelovens § 283 for skyldnersvig og for at have afgivet urigtige oplysninger i de lovpligtige årsregnskaber for 2014.
  • En advokat er yderligere tiltalt for mandatsvig for 5 millioner kroner begået over for en mindre forening i februar 2015, samt for overtrædelse af reglerne om ulovlige selskabslån. 
  • En advokat tiltales ligeledes yderligere for mandatsvig for 550.000 kr. ved uretmæssigt forbrug af midler tilhørende en foreningen.

Sagen er rejst efter kollapset i advokatfirmaet Johan Schlüter, som i en årrække administrerede pengestrømmen til de selskaber og personer, der har rettigheder til tv, film og computerspil.

- Advokaterne var jo betroet til at forvalte og administrere deres kunders midler, men det er vores opfattelse, at advokaterne i stedet groft har udnyttet tilliden og lagt millionbeløb i egne lomme, siger vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen i en pressemeddelelse.

De seks tiltalepunkter mod de tre advokater omfatter blandt andet mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, skyldnersvig og en anklage om at have afgivet urigtige oplysninger i årsregnskaber.

Bedrageri for flere millioner

I meddelelsen fremgår det, at advokaterne er tiltalt for uretmæssigt at have tildelt sig selv honorarer for 115 millioner kroner og for at have bedraget - via såkaldt skyldnersvig - for 86 millioner kroner.

- Straffesagen kommer til at handle om de meget store økonomiske tab, som advokaterne er tiltalt for at have ansvar for.

- Det er heldigvis sjældent, at vi ser sager af denne grove karakter, og vi har derfor nedlagt påstand om, at de tiltalte bliver frakendt retten til at drive advokatvirksomhed, skriver vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen.

Ud over Johan Schlüter er de tiltalte ifølge erhvervsmediet Finans Lars Halgreen og Susanne Fryland.

Sagen begyndte at rulle i 2015, da producentforeningen beskyldte advokatfirmaet for at have snuppet mange millioner kroner af de penge, der skulle været gået videre til rettighedshaverne.

Blandt andet ved at overfakturere.

Advokatfirmaet, der efter sagen kom frem er gået konkurs, politianmeldte selv partneren Susanne Fryland i 2015, og sagde, at hun bar skylden for problemerne.