Se kortet: Politiet har registreret over 200 sager om løse hjulbolte

16x9
Hærværk med hjulbolte. Foto: TV 2

Ny opgørelse fra Rigspolitiet viser, at der nu meldes om løsnede hjulbolte fra alle landets politikredse.

Politiet har nu modtaget 243 anmeldelser om løse hjulbolte fra danske bilejere.

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet, der har talt indberetninger sammen fra hele landet. Opgørelsen har så vidt muligt samlet alle anmeldelser i landets 12 politikredse til og med i går.

- Hos os startede det for en uge siden, og vi har nu fået otte anmeldelser fra bilister. Den seneste fik vi i går. Det er en fuldstændig vanvittig handling, siger efterforskningsleder hos Bornholms Politi, vicepolitiinspektør Peter Jørgensen.

Flere kredse melder, at anmeldelserne fortsætter. Midt- og Vestjyllands Politi melder således om en anmeldelse i dag og flere i løbet af weekenden.

Det samme siger Østjyllands Politi:

- Indenfor det seneste døgn har vi modtaget tre anmeldelser, fortæller pressemedarbejder Janni Lundager.

Og i formiddag opdagede beboere i Jægerspris i Nordsjælland, at der var løsnet bolte på tre biler fra samme vej.

- Det er da skræmmende, at vi har oplevet, at nogen har pillet ved vores biler. Men det må være nogle personer, der keder sig og ikke tænker over de konsekvenser, det kan have, siger Monica Slott Jørgensen fra Jægerspris, der er en af de bilister det gik ud over, til TV 2 Lorry.

Flere politikredse understreger dog overfor TV 2, at nogle af de mange anmeldelser på landsplan viser sig at have en naturlig forklaring. Det kan være biler, der netop har været på værksted, eller biler, der netop har fået skiftet vinterdæk, og af den grund har nogle løse bolte.

- Der kan helt sikkert være nogle af sagerne, der ikke skyldes en kriminel handling, siger vicepolitiinspektør Peter Jørgensen fra Bornholms Politi.

Ligesom ved tidligere bølger af ’smittende’ kriminalitet, som for eksempel stenkast fra motorvejsbroer, skræmmende klovneudklædninger og bilafbrændinger, overvejer politiet nøje, hvor meget man skal omtale disse sager for ikke at skabe en 'efterlignings-effekt'.

Omvendt ønsker politiet at understrege alvoren af disse sager:

- Det er ikke banale hærværksager, men alvorlige sager, som ifølge færdselsloven er ’handlinger, der kan bringe andres menneskers liv i fare’ og har en strafferamme på op til otte års fængsel, fortæller han.

Kortet herunder viser et overblik, så vidt Rigspolitiet har kunnet opgøre det. Tallene i Rigspolitiets opgørelse for den enkelte kreds kan afvige fra de tal, den enkelte kreds selv kender til.

Anmeldelser om løse hjulbolte