Krimi

Her begyndte sag om svindel for 12 milliarder kroner: Sigtet hos Skat bijobbede som avisbud

Svindel-sigtet medarbejder i Skat er den samme som havde ansvaret for at kontrollere falske ansøgninger om udbytteskat for 12,3 milliarder.

- Er du uskyldig?

- Ja.

Så klart var svaret, da DR sidste år spurgte en bortvist medarbejder i Skat om hans rolle i sagen om svindel med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner. Men sagen tog en drejning for tre uger siden. Her blev skattemedarbejderen fængslet og sigtet for bedrageri.

Han var en ualmindelig god medarbejder, der altid havde orden i alting. Det hele var vældig godt.

Lisbeth Rømer, tidligere afdelingschef i Skat

For at forstå, hvad der er sket, skal vi tilbage i tiden. Til et industrikvarter i udkanten af Birkerød, hvor der ligger en grå kontorbygning. Den husede indtil 2004 en virksomhed, der distribuerede aviser. Og noget tyder på, at det er her, at Danmarkshistoriens måske største korruptionssag har sit udspring.

Det var formentlig i den grå kontorbygning, at den nu varetægtsfængslede tidligere medarbejder i Skat mødte den forretningsmand, han ifølge anklagen senere hjalp med at svindle for millioner af skattekroner.

Modtog 'løn' på 1,7 millioner 

I sidste uge afslørede TV 2, at den tidligere medarbejder i Skat er sigtet for at have modtaget 1,7 millioner kroner i ’løn’ fra en medsigtet i sagen.

’Lønnen’ fik han angiveligt for at overføre 37,4 millioner til et udenlandsk selskab, der havde søgt om at få refunderet udbytteskat. Ifølge politiet var det ét stort svindelnummer og dermed også en højst usædvanlig sag om bestikkelse og korruption i Danmark. Den tidligere skattemedarbejder og den danske forretningsmand, bosat i USA i en årrække, er begge sigtet for 'bedrageri af særlig grov beskaffenhed'.

Bijobbede som avisbud

Ifølge Lisbeth Rømer, der er tidligere afdelingschef i Skat, bijobbede den sigtede skattemedarbejder i begyndelsen af 00’erne som avisbud om søndagen, samtidig med han passede sit job i Skat. TV 2 kan nu afsløre, at direktøren for avisdistributionen er den mand, som ifølge politiet senere uberettiget fik udbetalt de 37,4 millioner kroner fra Skat.

- Han (den sigtede skattemedarbejder, red.) havde et bijob en overgang, og det er måske i forbindelse med det bijob, at han har mødt den anden. Jeg har hørt en lille smule om ham, fortæller Lisbeth Rømer, der var leder af den afdeling, som den sigtede medarbejder arbejdede i.

Ifølge Lisbeth Rømer fortalte den sigtede medarbejder, at han havde udviklet et venskab med sin arbejdsgiver i avisdistributionen, og at han senere besøgte ham på en tur til USA. Hun er i dag chokeret over anklagerne.

- Han var en ualmindelig god medarbejder, der altid havde orden i alting. Det hele var vældig godt. En engageret, dygtig medarbejder.

- Hvad tænker du så om ham nu?

- Jeg tænker stadig, at han er en engageret, dygtig medarbejder, som har ladet sig lokke.

Den sigtedes chef påpegede flere gange, at systemet ikke var særlig godt. Video: Peter Vesterlund

Forbindelsen til de forsvundne 12,3 milliarder

Den fængslede medarbejder har arbejdet i Skat siden 1970’erne, men blev bortvist i april 2016 i forbindelse med den store sag om svindel med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner i årene 2012 til 2015. Det var nemlig ham, der havde til opgave at kontrollere de mange ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat. Ifølge den nye sigtelse har han altså bevidst indgået i lignende svindel allerede fra 2006, hvor han fik den første ’lønoverførsel’ fra den medsigtede på 130.000 kr.

- Indtil videre tyder det på, at denne sag er en udløber af den store udbyttesag, der handler om formodet svindel for op mod 12,3 milliarder. Efterforskningen i begge sager fortsætter med fuldt fokus, sagde statsadvokat Morten Niels Jakobsen efter fængslingen 27. maj.

Der var ikke noget i den måde min tidligere ansatte opførte sig på, som kunne indikere, at han havde fået flere penge overhovedet.

Lisbeth Rømer, tidligere afdelingschef i Skat

Er du uskyldig? Ja.

Den tidligere skattemedarbejder blev sidste år også sigtet i forbindelse med den store sag om udbytteskat. Efterfølgende gav han et anonymt interview til en DR-dokumentar. Her forklarede han, at han følte sig gjort til syndebuk i sagen.

- Er du uskyldig?

- Ja. Tingene har det med at trille nedad. Jeg ved ikke, om man må sige ’shit rolls down’, men sådan er det jo.

- Du har ikke gemt nogen som helst penge under noget som helst gulvtæppe, eller under nogen madrasser, eller noget som helst?

- Nej.

- Du har ikke penge på en hemmelig konto i et andet land end Danmark?

- Nej.

Den bortviste skattemedarbejder fra DR-dokumentar er nu varetægtsfængslet.

Millionvillaer i sydstaterne

Skattemedarbejderen bor i den svenske by Helsingborg, og det var også i Sverige, at han blev anholdt 26. maj. To dage tidligere havde politiet anholdt hans medsigtede i sagen – den danske forretningsmand, der var kommet hjem til Danmark efter at have boet og drevet sine forretninger i det sydlige USA gennem flere år. Og altså samme mand, der i sin tid var direktør for den avisdistribution, som skattemedarbejderen tilsyneladende bijobbede for i Birkerød.

De 37,4 millioner kroner, som ifølge sigtelsen blev franarret Skat, blev udbetalt til forretningsmandens firma i skattelyet Dominica i Caribien. Efterfølgende har han ifølge amerikanske registre investeret i flere millionvillaer i det sydlige USA. Blandt andet købte han en villa på 230 kvadratmeter til 6,1 millioner kroner i 2007 og en villa på 508 kvadratmeter med udsigt til vandet for 13,2 millioner kroner i 2010.

Bor i almindelig lejlighed

Det er usikkert, hvad skattemedarbejderen har brugt de 1,7 millioner kroner på, som han ifølge sigtelsen fik ud af svindelnummeret. Han bor i dag i en almindelig lejlighed i Helsingborg, og hans tidligere chef mener, at der umiddelbart var fin sammenhæng mellem hans livsførelse og den løn, han modtog fra Skat.

- Der var ikke noget i den måde min tidligere ansatte opførte sig på, som kunne indikere, at han havde fået flere penge overhovedet, siger Lisbeth Rømer.

- Men som hans chef bærer du så ikke også et ansvar for at sikre, at din medarbejder ikke er involveret i den slags ting?

- Ved du hvad, det kan man ikke. Det er jo netop det, jeg har påpeget gang på gang overfor ledelsen i SKAT. Som systemet var, kunne man overhovedet ikke tjekke noget som helst. Og det var det, der var hele miseren.

Nægter sig skyldig

Den tidligere ansatte i Skat blev anholdt den 26. maj i sit hjem i Helsingborg og udleveret til Danmark samme dag. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Lyngby, hvor sigtelserne blev læst op for ham.

Han er nu varetægtsfængslet indtil mandag den 19. juni, hvor retten skal tage stilling til, om han fortsat skal være fængslet. 

Skattemedarbejderen og den medsigtede nægter sig begge skyldige.