Anbragt i helvede

Kommune skal betale erstatning: - Tilfreds med at vi bliver dømt

Slagelse Kommune skal betale 300.000 kroner i erstatning for tilsynssvigt. Borgmester Stén Knuth er glad for, at sagen har fået en afslutning.

Tre søstre var i årevis anbragt i en plejefamilie, hvor de blev udsat for seksuelt misbrug og vold. Kommunen, der havde anbragt dem der, reagerede aldrig.

Derfor er Slagelse Kommune i dag blevet dømt til at betale hver af de tre søstre 100.000 kroner i erstatning.

Stén Knuth, borgmester i Slagelse kommune, er dog som sådan tilfreds med Østre Landsrets dom.

- Det er en meget tragisk sag, som har fundet sin afslutning.  Jeg er tilfreds med, at vi som kommune bliver dømt, og at pigerne kan få noget erstatning, som vi gerne ville give. På den måde er jeg sådan set tilfreds med dommen, siger han til TV 2.

Slagelse Kommune har gennem hele retssagen argumenteret med, at sagen er forældet, da der normalt er en forældelsesfrist på tre år i civile erstatningssager.

- Meget frustrende

Østre Landsrets dom konkluderer da også, at sagen er forældet efter den danske forældelseslov, men vurderer, at forældelsesreglerne skal tilsidesættes i den konkrete sag til fordel for menneskerettighederne.

- Vi mente, at sagen skulle rejses inden for dansk lovpraksis. Her har man dømt efter menneskerettighedskonventionerne, og det noterer jeg mig, siger borgmester Stén Knuth.

Han har tidligere givet udtryk for, at kommunen gerne har villet give de tre kvinder en erstatning, men grundet den danske forældelseslovgivning ikke har kunnet.

- Det har været meget frustrerende at være i. Det har det også været for byrådet, siger han.

Kommune overså misbrug

De tre kvinder var mellem to og seks år, da deres far i 1997 brutalt myrdede deres mor. To år senere blev søstrene placeret i plejefamilien, og her blev de udsat for vold og seksuelt misbrug af deres plejefar i årevis.

Slagelse Kommune - og tidligere Skælskør Kommune - modtog flere underretninger om mistrivsel, men alligevel greb kommunerne ikke ind.

I en indberetning fra en læge i 2002 lød det blandt andet, at "tidligere incest synes sandsynligt".

Men Landsretten har altså i dag slået fast, at menneskerettighedskonventionen går forud for dansk lov.

Dom kan blive afgørende for lignende sager

Børns Vilkår har været bisiddere for søstrene gennem de tre år, sagen har forløbet, og her glæder man sig over dommens udfald.

Søstrenes dom kan nemlig gå hen og blive principiel for andre sager af lignende karakter.

- Vi har en række sager liggende på vores bord, som har afventet udfaldet af den her dom, siger juridisk seniorrådgiver ved Børns Vilkår, Ingrid Hartelius Dall, og forklarer videre, hvorfor dagens dom har så stor betydning:

- Vi ønsker ikke at love de her børn noget, vi ikke kan holde, og hvis vi havde fået en helt klar dom, som havde afvist den sag, vi har anlagt her i dag, så havde vi måske genovervejet, hvorvidt de andre sager skulle føres for retten.

Historisk dom fordrer ny praksis

Med dommen er dansk lovgivning blevet overtrumfet af menneskerettighedskonventionerne, og Slagelses borgmester, Stén Knuth, mener, at det får konsekvenser for, hvordan man ser på tilsynene ude i kommunerne.

- Med den her dom, så er det klart, at vi vil kigge ind i vores forvaltning rundt omkring i kommunerne og gøre endnu mere og skærpe tilsynet endnu mere i forhold til, at de her ting ikke sker igen i fremtiden, siger Stén Knuth.

Kommunernes Landsforenings juridiske chef, Pernille Christensen udtaler i en pressemeddelelse, at dommen sandsynligvis også vil få betydning hos dem.

- Det er første gang, at de danske forældelsesregler tilsidesættes, fordi domstolen vurderer, at de er i strid med menneskerettighederne. Dommen er meget konkret begrundet, og vi vil nu overveje, hvordan vi rådgiver vores medlemmer fremover, hvis der kommer lignende sager, siger Pernille Christensen.

Se eller gense dokumentaren 'Anbragt i Helvede' på TV 2 Play