Krimi

Efter bølge af livsfarligt hærværk: Politiet frygter at copycats er på spil

Politiet frygter, at såkaldte copycats er på spil ved de mange tilfælde af hærværk, hvor folk har fået løsnet hjulbolte på deres biler.

En ny bølge af livsfarligt hærværk spreder sig lige nu på tværs af Danmark. I sidste uge oplevede adskillige sjællændere, at ukendte gerningsmænd havde løsnet hjulboltene på deres biler, og i de seneste par dage har hærværket spredt sig til byer på Fyn og i Jylland.

Har man socialt lav status, har man måske ikke mulighed for at gøre sig bemærket intellektuelt. Så trainsurfer man – eller happyslapper. Så får man kraft og opmærksomhed på den måde

Henrik Høgh Olesen, forsker i adfærdspsykologi ved Aarhus Universitet

Nu frygter politiet, at der kan være tale om en såkaldt copycat-effekt, hvor gerningsmændene kopierer hinanden.

- Vi er meget bevidste om fænomenet med copycats og dermed den mulige negative effekt, en øget mediedækning kan have. Derfor vurderer vi også fra gang til gang, om det giver mening at gå ud med oplysninger og advarsler om det pågældende fænomen, siger vicepolitiinspektør i Rigspolitiet Lars Mortensen til TV 2.

- Det er et dilemma. På den ene side har vi brug for offentlighedens hjælp, og vi vil gerne gøre opmærksom på de vidtrækkende konsekvenser, disse handlinger kan have - og på den anden side ved vi godt, at vi risikerer, at andre kan få den idé at kopiere de kriminelle handlinger. Et andet perspektiv er, at vi ved, at fænomenerne under alle omstændigheder vil figurere i pressen og på de sociale medier, og derfor vil vi gerne bidrage til mediebilledet med nøgtern og faktuel information om emnet.

Psykolog: Hvis en større gruppe løber, løber alle

Fænomenet med kriminelle, der kopierer hinanden, er langt fra nyt. I fjor oplevede flere bilister, at der blev kastet sten mod dem fra motorvejsbroer rundt omkring i landet. På Fyn blev en tysk kvinde dræbt, da en betonflise ramte familiens bil på den fynske motorvej nær Vissenbjerg. Her pegede politiet selv på, at flere af episoderne kunne være udført af en copycat.

Der har også været flere tilfælde af hærværk mod cykler i Hovedstadsområdet, hvor hjul og børnesæder er skruet løs. Også her frygtede politiet, at der kunne være tale om copycats. En teori, der også var oppe at vende, da København og omegn sidste sommer var hærget af adskillige bilbrande.

Henrik Høgh Olesen, der forsker i adfærdspsykologi ved Aarhus Universitet, har flere bud på, hvorfor mennesker begiver sig ud i at kopiere andres hærværk og kriminalitet.

- Mennesket er et socialt dyr. Se bare på en antilope eller gazelleflok. Hvis en større gruppe løber, løber alle. Vi tænker ikke over det. Vi gør det bare. Det har vist sig at være givende at gøre som alle andre. Det er den måde, man forstår og opfatter verden på. Man gør som alle andre, siger Henrik Høgh Olesen til TV 2, og uddyber:

- Vi er socialt hierarkiske væsener. Vi kæmper om status og opmærksomhed. Ideelt vil vi gerne bemærkes i positiv tilstand. Men det vigtigste er at blive bemærket. Har man socialt lav status, har man måske ikke mulighed for at gøre sig bemærket intellektuelt. Så trainsurfer man – eller happyslapper. Så får man kraft og opmærksomhed på den måde.

Medierne har et stort ansvar

Han mener, at medierne - både de gammeldags og de sociale – bærer en stor del af ansvaret for, at disse fænomener spreder sig så hurtigt.

- Trangen er urgammel. Det nye er, at verden er blevet en forbandet global legeplads. Hvad folk gjorde i gamle dage i Langtbortistan, kunne jeg jo ikke blive inspireret af. Nu bliver jeg inspireret lynhurtigt gennem medierne. Den globale verden hænger sammen på minuttet i dag.

- Medierne stimulerer den laveste fællesnævner og trives ved hærværk og død. Problemet er, at tingene går i selvsving. Hvis det enkelte tilfælde aldrig blev omtalt, ville det ikke kunne skabe en epidemi. Man skal ikke blive ved med at belønne dårlig adfærd i medierne. Når der er nok tilfælde, bliver medierne nødt til at fortælle det. For så er der en offentlig interesse i at forsvare sig. Og så skal man slå ned, lyder det fra Henrik Høgh Olesen.

- Han kunne have været død

En af dem, som har oplevet at få fjernet hjulboltene på sin bil, er Alexander Holzendorff. Han fortalte forleden til TV 2:

- Hvis jeg havde kørt de 80, som jeg måtte, var jeg kørt lige ind i den motorcykel. Han kunne have været død.

Han mistede kontrollen med bilen og kørte i en grøft.

Motorcyklisten og et par andre medtrafikanter kom ham til undsætning, og en efterfølgende undersøgelse viste, at Alexander Holzendorff var sluppet fra episoden med et slemt piskesmæld og en endnu værre forskrækkelse.

Den sjællandske by Jyllinge er plaget af livsfarlig hærværk - flere borgere har fået løsnet hjulboltene på deres biler. Video: David Buch