Politifolk varsler blokade mod politikadetter

Staten vil nægte politikadetter retten til at strejke, og det udløser nu et varsel om konflikt fra politifolk.

Politiforbundet varsler konflikt i form af blokade mod ansættelse af politikadetter. Forhandlingerne om en overenskomst for kadetterne er brudt sammen.

Ifølge Claus Oxfeldt, der er formand i Politiforbundet, har staten krævet, at politikadetterne skal ansættes på overenskomstvilkår. Men man kræver, at de skal frasige sig retten til at strejke.

Og det er det krav, som fĂĄr Politiforbundet til at stille sig pĂĄ bagbenene.

- Vi kan på ingen måde acceptere Moderniseringsstyrelsens krav om, at politikadetterne skal ansættes på en overenskomst, hvor de skal frasige sig de almindelige lønmodtagerrettigheder, der er på arbejdsmarkedet, siger Oxfeldt i en pressemeddelelse.

Det er forhandlingsfællesskabet CO10, som organiserer en lang række offentligt ansatte, der på vegne af Politiforbundet har fremsendt varslet om blokade.

Blokaden vil træde i kraft om en måned og betyder, at ingen af CO10-forbundenes medlemmer må lade sig ansætte som politikadetter.

Ordningen med politikadetter blev indført for at aflaste politiet på en række punkter. Det er meningen, at kadetterne skal udføre politiopgaver i form af grænsekontrol og bevogtning.

Uddannelsen til politikadet tager kun seks mĂĄneder. Til sammenligning er uddannelsen til politibetjent pĂĄ to ĂĄr.

- Politiforbundet har aldrig været begejstret for idéen om politikadetter. Men vi har accepteret den politisk besluttede ordning tillige med en forkortet uddannelse, siger Claus Oxfeldt.

- Det gør vi, fordi dansk politi er maksimalt presset på polititimer, og fordi det tager tid at uddanne polititjenestemænd, lyder det fra forbundsformanden.

Hvis parterne ikke når til enighed, kan det betyde, at de politifolk, som i øjeblikket står for grænsekontrol, ikke vil kunne blive aflastet af kadetter til september, som det ellers var planen.